SME
Štvrtok, 20. február, 2020 | Meniny má Lívia

Šťastné a pečené: Pripravte si medzi sviatkami pečené mäso na tri spôsoby

Po štedrej večeri prichádza čas na chrumkavú hydinu a šťavnaté mäso.

(Zdroj: Fotolia.com)

Pečená krkovička so zeleninou

suroviny

  • 2 kg krkovičky v celku
  • zelenina podľa chuti (brokolica, mrkva, tekvica, šalotka, cibuľa, paprika)
  • med
  • soľ
  • bobkový list
  • šalvia
  • rozmarín
  • cesnak
  • celé zelené korenie
  • olej
  1. Najprv si pripravíte marinádu na mäso. Do hrnca vlejte trochu vody, ochutíte medom, osolíte, pomaly privediete na miernom plameni k varu a odstavíte. Ochutíte korením, bobkovým listom, šalviou, rozmarínom a prelisovaným cesnakom podľa chuti. Necháte vychladnúť.
  2. Mäso umyjete, starostlivo osušíte, poprepichujete kovovou ihlicou, osolíte a previažete nitkou na pečenie. Necháte marinovať v marináde z medu a korenia aspoň deň v chladničke.
  3. Mäso vyberiete z marinády, očistíte od korenia, osolíte, potriete olejom na pečenie a vložíte do pekáča. Podlejete vodou, ochutíte bobkovým listom, rozmarínom, korením a šalviou.
  4. Rúru vyhrejete na 180 stupňov. Pomaly pečiete podliate vodou asi tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké a neodpadáva od kosti. Občas obrátite a polejete výpekom. Približne pol hodiny pred dopečením pridáte pokrájanú zeleninu, ktorá sa s mäsom upečie dochrumkava a poslúži vám ako príloha.

Tip: Pečenú zeleninu môžete nahradiť aj čerstvým zeleninovým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja.

Článok pokračuje pod video reklamou

01.jpg

Pečené kurča na pomarančoch

suroviny

  • 1 kurča
  • maslo
  • soľ
  • grilovacie korenie
  • pomaranč
  • med
  • olej
  1. Pripravíte si zmes z korenia podľa chuti, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja.
  2. Kurča umyjete, brušnú dutinu potriete pomarančovo-medovou zmesou. Potom potriete kurča aj zvonka. Necháte chvíľku ležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov.
  3. Ochutené kurča vložíte do pekáča, podlejete troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečiete asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievate výpekom a obraciate, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.

Tip: Podávajte obložené listami zeleného šalátu a plátkami pomaranča.

02.jpg

Hovädzie nadivoko

suroviny

  • 800 g zadného hovädzieho
  • zelenina a hríby podľa chuti (šampiňóny, mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler)
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • bobkový list
  • 4 PL oleja
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 50 g slaniny
  • červený vínny ocot
  • trochu červeného vína
  1. Mäso umyjete a osušíte, pokrájate na drobnejšie kúsky. Zeleninu a hríby očistíte, pokrájate a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejete červeným vínom.
  2. V hrnci uvaríte zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháte vyhladnúť a polejte mäso so zeleninou. Prikryjete pokrývkou a necháte v chladničke odležať asi na päť hodín.
  3. Mäso a zeleninu vyberiete z marinády, osolíte, okoreníte. Marinádu scedíte. Slaninu pokrájate na kocky a osmažíte na panvici. Pridáte olej, mäso a prudko opečiete z každej strany. Pridáte prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejete zvyšok marinády a mäso vložíte do pekáča. Pečiete asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáte do pekáča hríby a zeleninu.

Tip: Podávajte so zemiakovým pyré a pohárom červeného vína.

03.jpg

Foto: Fotolia.com

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  2. ... viac ako vzdelanie
  3. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  4. Ktorá farba je tá tvoja?
  5. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  2. Ktorá farba je tá tvoja?
  3. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  4. ... viac ako vzdelanie
  5. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  6. Prečo je Nitra rajom študentov?
  7. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  8. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  9. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  10. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 16 060
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 177
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 10 324
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 7 161
  5. Darujte od srdca pre rozum 6 754
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 6 212
  7. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 5 621
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 595
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 376
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 312

Hlavné správy zo Sme.sk

Pre kontaky s Kočnerom môžu Mamojku z Ústavného súdu vylúčiť

Funkčné obdobie ústavných sudcov je dvanásť rokov.

Mojmír Mamojka.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Petra Schutza

Mimoriadna schôdza nie je legitímna

Fico povedal, že schôdza je legitímna. Čo je, najjemnejšie povedané, zavádzanie.

Peter Schutz
Adriana Pašková počas Newyorského Týždňa módy