Šťastné a pečené: Pripravte si medzi sviatkami pečené mäso na tri spôsoby

Po štedrej večeri prichádza čas na chrumkavú hydinu a šťavnaté mäso.

(Zdroj: Fotolia.com)

Pečená krkovička so zeleninou

suroviny

  • 2 kg krkovičky v celku
  • zelenina podľa chuti (brokolica, mrkva, tekvica, šalotka, cibuľa, paprika)
  • med
  • soľ
  • bobkový list
  • šalvia
  • rozmarín
  • cesnak
  • celé zelené korenie
  • olej
  1. Najprv si pripravíte marinádu na mäso. Do hrnca vlejte trochu vody, ochutíte medom, osolíte, pomaly privediete na miernom plameni k varu a odstavíte. Ochutíte korením, bobkovým listom, šalviou, rozmarínom a prelisovaným cesnakom podľa chuti. Necháte vychladnúť.
  2. Mäso umyjete, starostlivo osušíte, poprepichujete kovovou ihlicou, osolíte a previažete nitkou na pečenie. Necháte marinovať v marináde z medu a korenia aspoň deň v chladničke.
  3. Mäso vyberiete z marinády, očistíte od korenia, osolíte, potriete olejom na pečenie a vložíte do pekáča. Podlejete vodou, ochutíte bobkovým listom, rozmarínom, korením a šalviou.
  4. Rúru vyhrejete na 180 stupňov. Pomaly pečiete podliate vodou asi tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké a neodpadáva od kosti. Občas obrátite a polejete výpekom. Približne pol hodiny pred dopečením pridáte pokrájanú zeleninu, ktorá sa s mäsom upečie dochrumkava a poslúži vám ako príloha.

Tip: Pečenú zeleninu môžete nahradiť aj čerstvým zeleninovým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja.

01.jpg

Pečené kurča na pomarančoch

suroviny

  • 1 kurča
  • maslo
  • soľ
  • grilovacie korenie
  • pomaranč
  • med
  • olej
  1. Pripravíte si zmes z korenia podľa chuti, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja.
  2. Kurča umyjete, brušnú dutinu potriete pomarančovo-medovou zmesou. Potom potriete kurča aj zvonka. Necháte chvíľku ležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov.
  3. Ochutené kurča vložíte do pekáča, podlejete troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečiete asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievate výpekom a obraciate, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.

Tip: Podávajte obložené listami zeleného šalátu a plátkami pomaranča.

02.jpg

Hovädzie nadivoko

suroviny

  • 800 g zadného hovädzieho
  • zelenina a hríby podľa chuti (šampiňóny, mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler)
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • bobkový list
  • 4 PL oleja
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 50 g slaniny
  • červený vínny ocot
  • trochu červeného vína
  1. Mäso umyjete a osušíte, pokrájate na drobnejšie kúsky. Zeleninu a hríby očistíte, pokrájate a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejete červeným vínom.
  2. V hrnci uvaríte zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháte vyhladnúť a polejte mäso so zeleninou. Prikryjete pokrývkou a necháte v chladničke odležať asi na päť hodín.
  3. Mäso a zeleninu vyberiete z marinády, osolíte, okoreníte. Marinádu scedíte. Slaninu pokrájate na kocky a osmažíte na panvici. Pridáte olej, mäso a prudko opečiete z každej strany. Pridáte prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejete zvyšok marinády a mäso vložíte do pekáča. Pečiete asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáte do pekáča hríby a zeleninu.

Tip: Podávajte so zemiakovým pyré a pohárom červeného vína.

03.jpg

Foto: Fotolia.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 306
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 030
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 843
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 139
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 724
  6. Kam do tepla v januári? 2 535
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 290
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 215
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 548
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 545

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.