Šťastné a pečené: Pripravte si medzi sviatkami pečené mäso na tri spôsoby

Po štedrej večeri prichádza čas na chrumkavú hydinu a šťavnaté mäso.

(Zdroj: Fotolia.com)

Pečená krkovička so zeleninou

suroviny

  • 2 kg krkovičky v celku
  • zelenina podľa chuti (brokolica, mrkva, tekvica, šalotka, cibuľa, paprika)
  • med
  • soľ
  • bobkový list
  • šalvia
  • rozmarín
  • cesnak
  • celé zelené korenie
  • olej
  1. Najprv si pripravíte marinádu na mäso. Do hrnca vlejte trochu vody, ochutíte medom, osolíte, pomaly privediete na miernom plameni k varu a odstavíte. Ochutíte korením, bobkovým listom, šalviou, rozmarínom a prelisovaným cesnakom podľa chuti. Necháte vychladnúť.
  2. Mäso umyjete, starostlivo osušíte, poprepichujete kovovou ihlicou, osolíte a previažete nitkou na pečenie. Necháte marinovať v marináde z medu a korenia aspoň deň v chladničke.
  3. Mäso vyberiete z marinády, očistíte od korenia, osolíte, potriete olejom na pečenie a vložíte do pekáča. Podlejete vodou, ochutíte bobkovým listom, rozmarínom, korením a šalviou.
  4. Rúru vyhrejete na 180 stupňov. Pomaly pečiete podliate vodou asi tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké a neodpadáva od kosti. Občas obrátite a polejete výpekom. Približne pol hodiny pred dopečením pridáte pokrájanú zeleninu, ktorá sa s mäsom upečie dochrumkava a poslúži vám ako príloha.

Tip: Pečenú zeleninu môžete nahradiť aj čerstvým zeleninovým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja.

01.jpg

Pečené kurča na pomarančoch

suroviny

  • 1 kurča
  • maslo
  • soľ
  • grilovacie korenie
  • pomaranč
  • med
  • olej
  1. Pripravíte si zmes z korenia podľa chuti, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja.
  2. Kurča umyjete, brušnú dutinu potriete pomarančovo-medovou zmesou. Potom potriete kurča aj zvonka. Necháte chvíľku ležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov.
  3. Ochutené kurča vložíte do pekáča, podlejete troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečiete asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievate výpekom a obraciate, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.

Tip: Podávajte obložené listami zeleného šalátu a plátkami pomaranča.

02.jpg

Hovädzie nadivoko

suroviny

  • 800 g zadného hovädzieho
  • zelenina a hríby podľa chuti (šampiňóny, mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler)
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • bobkový list
  • 4 PL oleja
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 50 g slaniny
  • červený vínny ocot
  • trochu červeného vína
  1. Mäso umyjete a osušíte, pokrájate na drobnejšie kúsky. Zeleninu a hríby očistíte, pokrájate a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejete červeným vínom.
  2. V hrnci uvaríte zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháte vyhladnúť a polejte mäso so zeleninou. Prikryjete pokrývkou a necháte v chladničke odležať asi na päť hodín.
  3. Mäso a zeleninu vyberiete z marinády, osolíte, okoreníte. Marinádu scedíte. Slaninu pokrájate na kocky a osmažíte na panvici. Pridáte olej, mäso a prudko opečiete z každej strany. Pridáte prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejete zvyšok marinády a mäso vložíte do pekáča. Pečiete asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáte do pekáča hríby a zeleninu.

Tip: Podávajte so zemiakovým pyré a pohárom červeného vína.

03.jpg

Foto: Fotolia.com

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 164
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 180
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 380
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 186
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 667
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 918
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 542
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 801

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Anjel aj démon. Bruno Ganz nemal talent z tohto sveta

Pomáhal osamelým, šepkal aj vrahovi.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.