Pečená krkovička so zeleninou
suroviny
- 2 kg krkovičky v celku
- zelenina podľa chuti (brokolica, mrkva, tekvica, šalotka, cibuľa, paprika)
- med
- soľ
- bobkový list
- šalvia
- rozmarín
- cesnak
- celé zelené korenie
- olej
- Najprv si pripravíte marinádu na mäso. Do hrnca vlejte trochu vody, ochutíte medom, osolíte, pomaly privediete na miernom plameni k varu a odstavíte. Ochutíte korením, bobkovým listom, šalviou, rozmarínom a prelisovaným cesnakom podľa chuti. Necháte vychladnúť.
- Mäso umyjete, starostlivo osušíte, poprepichujete kovovou ihlicou, osolíte a previažete nitkou na pečenie. Necháte marinovať v marináde z medu a korenia aspoň deň v chladničke.
- Mäso vyberiete z marinády, očistíte od korenia, osolíte, potriete olejom na pečenie a vložíte do pekáča. Podlejete vodou, ochutíte bobkovým listom, rozmarínom, korením a šalviou.
- Rúru vyhrejete na 180 stupňov. Pomaly pečiete podliate vodou asi tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké a neodpadáva od kosti. Občas obrátite a polejete výpekom. Približne pol hodiny pred dopečením pridáte pokrájanú zeleninu, ktorá sa s mäsom upečie dochrumkava a poslúži vám ako príloha.
Tip: Pečenú zeleninu môžete nahradiť aj čerstvým zeleninovým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja.
Pečené kurča na pomarančoch
suroviny
- 1 kurča
- maslo
- soľ
- grilovacie korenie
- pomaranč
- med
- olej
- Pripravíte si zmes z korenia podľa chuti, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja.
- Kurča umyjete, brušnú dutinu potriete pomarančovo-medovou zmesou. Potom potriete kurča aj zvonka. Necháte chvíľku ležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov.
- Ochutené kurča vložíte do pekáča, podlejete troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečiete asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievate výpekom a obraciate, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.
Tip: Podávajte obložené listami zeleného šalátu a plátkami pomaranča.
Hovädzie nadivoko
suroviny
- 800 g zadného hovädzieho
- zelenina a hríby podľa chuti (šampiňóny, mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler)
- soľ
- mleté nové korenie
- mleté čierne korenie
- tymián
- bobkový list
- 4 PL oleja
- 2 PL rajčinového pretlaku
- 50 g slaniny
- červený vínny ocot
- trochu červeného vína
- Mäso umyjete a osušíte, pokrájate na drobnejšie kúsky. Zeleninu a hríby očistíte, pokrájate a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejete červeným vínom.
- V hrnci uvaríte zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháte vyhladnúť a polejte mäso so zeleninou. Prikryjete pokrývkou a necháte v chladničke odležať asi na päť hodín.
- Mäso a zeleninu vyberiete z marinády, osolíte, okoreníte. Marinádu scedíte. Slaninu pokrájate na kocky a osmažíte na panvici. Pridáte olej, mäso a prudko opečiete z každej strany. Pridáte prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejete zvyšok marinády a mäso vložíte do pekáča. Pečiete asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáte do pekáča hríby a zeleninu.
Tip: Podávajte so zemiakovým pyré a pohárom červeného vína.
Foto: Fotolia.com