Šťastné a pečené: Pripravte si medzi sviatkami pečené mäso na tri spôsoby

Po štedrej večeri prichádza čas na chrumkavú hydinu a šťavnaté mäso.

(Zdroj: Fotolia.com)

Pečená krkovička so zeleninou

suroviny

  • 2 kg krkovičky v celku
  • zelenina podľa chuti (brokolica, mrkva, tekvica, šalotka, cibuľa, paprika)
  • med
  • soľ
  • bobkový list
  • šalvia
  • rozmarín
  • cesnak
  • celé zelené korenie
  • olej
  1. Najprv si pripravíte marinádu na mäso. Do hrnca vlejte trochu vody, ochutíte medom, osolíte, pomaly privediete na miernom plameni k varu a odstavíte. Ochutíte korením, bobkovým listom, šalviou, rozmarínom a prelisovaným cesnakom podľa chuti. Necháte vychladnúť.
  2. Mäso umyjete, starostlivo osušíte, poprepichujete kovovou ihlicou, osolíte a previažete nitkou na pečenie. Necháte marinovať v marináde z medu a korenia aspoň deň v chladničke.
  3. Mäso vyberiete z marinády, očistíte od korenia, osolíte, potriete olejom na pečenie a vložíte do pekáča. Podlejete vodou, ochutíte bobkovým listom, rozmarínom, korením a šalviou.
  4. Rúru vyhrejete na 180 stupňov. Pomaly pečiete podliate vodou asi tri hodiny, kým mäso nie je celkom mäkké a neodpadáva od kosti. Občas obrátite a polejete výpekom. Približne pol hodiny pred dopečením pridáte pokrájanú zeleninu, ktorá sa s mäsom upečie dochrumkava a poslúži vám ako príloha.

Tip: Pečenú zeleninu môžete nahradiť aj čerstvým zeleninovým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja.

01.jpg

Pečené kurča na pomarančoch

suroviny

  • 1 kurča
  • maslo
  • soľ
  • grilovacie korenie
  • pomaranč
  • med
  • olej
  1. Pripravíte si zmes z korenia podľa chuti, šťavy a kôry z pomaranča, medu a oleja.
  2. Kurča umyjete, brušnú dutinu potriete pomarančovo-medovou zmesou. Potom potriete kurča aj zvonka. Necháte chvíľku ležať, kým sa nevyhreje rúra na 190 stupňov.
  3. Ochutené kurča vložíte do pekáča, podlejete troškou vody a pridáte kúsok masla. Pomaly pečiete asi hodinu a pol, kým mäso nie je celkom mäkké. Počas pečenia polievate výpekom a obraciate, aby bolo kurča zo všetkých strán prepečené dochrumkava.

Tip: Podávajte obložené listami zeleného šalátu a plátkami pomaranča.

02.jpg

Hovädzie nadivoko

suroviny

  • 800 g zadného hovädzieho
  • zelenina a hríby podľa chuti (šampiňóny, mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler)
  • soľ
  • mleté nové korenie
  • mleté čierne korenie
  • tymián
  • bobkový list
  • 4 PL oleja
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 50 g slaniny
  • červený vínny ocot
  • trochu červeného vína
  1. Mäso umyjete a osušíte, pokrájate na drobnejšie kúsky. Zeleninu a hríby očistíte, pokrájate a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejete červeným vínom.
  2. V hrnci uvaríte zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháte vyhladnúť a polejte mäso so zeleninou. Prikryjete pokrývkou a necháte v chladničke odležať asi na päť hodín.
  3. Mäso a zeleninu vyberiete z marinády, osolíte, okoreníte. Marinádu scedíte. Slaninu pokrájate na kocky a osmažíte na panvici. Pridáte olej, mäso a prudko opečiete z každej strany. Pridáte prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejete zvyšok marinády a mäso vložíte do pekáča. Pečiete asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáte do pekáča hríby a zeleninu.

Tip: Podávajte so zemiakovým pyré a pohárom červeného vína.

03.jpg

Foto: Fotolia.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 491
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 094
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 203
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 703
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 629
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 074
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 056
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 665
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 567

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S Dankom vraj poslanci SNS nehovorili, koaličná rada bude v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.