Vaječný koňak
suroviny
- 3 vaječné žĺtky
- vanilkový cukor
- plechovka kondenzovaného mlieka
- 0,25 l hnedého rumu
Žĺtky vyšľaháte s vanilkovým cukrom do peny, pridáte kondenzované mlieko a znovu vyšľaháte. Prilejete rum a ešte raz zľahka vyšľaháte.
Pred podávaním necháte vychladnúť v chladničke. Po naliatí do pohárov môžete vaječný likér ozdobiť mletou škoricou.
Domáci punč
suroviny
- 1 l červeného vína
- 400 ml čierneho čaju
- 150 ml rumu alebo griotky
- citrón
- celá škorica
- klinčeky
- ovocie podľa chuti
- hnedý cukor
Do hrnca nalejete víno a čaj a pomaly ohrievate na miernom plameni. Pridáme trochu hnedého cukru, plátky citróna, škoricu a klinčeky.
Ohrievate, kým korenie nepustí do nápoja arómu. Potom do nahriatych pohárov nakrájate ovocie podľa chuti a zalejeme rumom.
Keď sa víno s čajom dobre prehreje (nesmie však zovrieť!), precedíte ho a zalejete ním ovocie s rumom.
Rumový grog
suroviny
- 0,5 dl rumu
- 1,5 dl horúcej vody
- hnedý cukor
Toto je zrýchlená verzia grogu, ktorú si môžete kedykoľvek pripraviť do pohára. Nalejete doň rum, pridáte trochu cukru, zalejete horúcou vodou, pomiešate. Hotovo!
Ak máte chuť, môžete do grogu pridať plátok citróna.