Tri tradičné vianočné polievky

Príjemne zahrejú a pripravia váš žalúdok na ďalšie hodovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Klasický ruský boršč

suroviny

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • bobkový list
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 200 g kapusty
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • celé čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 g cibule
  • soľ
  • rastlinný olej

Toto množstvo surovín vám bude stačiť na hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.

  1. Základom dobrého boršču je hovädzí vývar. Mäso s kosťou umyjete v studenej vode, vložíte do hrnca, zalejete studenou vodou a necháte zovrieť. Keď zmes niekoľkokrát vzkypí, stiahnete teplotu a odoberiete z vývaru penu. Osolíte a necháte variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Asi štvrťhodinku pred dovarením pridáte celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Vyberiete mäso, vývar precedíte. Mäso by malo byť mäkké, tak aby sa dalo rukami rozobrať na kúsky. Vložíte ho naspäť ho vývaru a necháte variť na miernom ohni.
  3. Pridáte na kocky nakrájané očistené zemiaky a povaríte asi 15 minút. Surovú kapustu nakrájate na pásiky a pridáte do hrnca. Ďalej varíte na miernom ohni.
  4. Kým sa zemiaky a kapusta uvaria, pripravíte si ďalšiu zeleninu. Cibuľu nakrájate nadrobno, mrkvu a čerené repu očistíte a nastrúhate. Na panvici s rozohriatym olejom osmažíte cibuľu dozlatista, pridáte nastrúhanú mrvu a nakoniec červenú repu. Do zmesi pridáte dve naberačky vývaru z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou. Osolíte, okoreníte, pridáte rajčinový pretlak, pomiešate a necháte udusiť domäkka.
  5. Potom vlejete obsah panvice do hrnca a zväčšíte oheň. Po dosiahnutí bodu varu povaríte asi dve minúty, odstavíte. Pridáte roztlačený cesnak a premiešate. Necháte odstáť asi 15 minút.

Tip: Boršč sa podáva s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

borsc.jpg

Domáca rybacia polievka

suroviny

Na vývar:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • 2 l vody

Na polievku:

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1,5 l rybieho mäsa
  • petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Najprv si pripravte rybí vývar. Do studenej vody vložte rybie kosti a zeleninu, priveďte do varu, stiahnite plameň, odoberte penu, pridajte korenie a pomaly nechajte variť na miernom plameni asi hodinu. Potom vývar preceďte.
  2. Cibuľu a koreňovú zeleninu na polievku nakrájajte na jemné pásiky, orestujte na masle, zaprášte múkou, zalejte troškou rybieho vývaru a krátko povarte. Pridajte na kocky pokrájané rybie mäso, ktoré ste si predtým zvlášť uvarili v osolenej vode. Prilejte viac vývaru a nechajte krátko povariť. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Tip: Hotovú polievku podávajte s krutónmi a petržlenovou vňaťou. Môžete do nej pridať trošku bieleho vína alebo smotany.

rybacia.jpg

Sviatočná kapustnica

suroviny

  • 1 - 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby.
  3. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu.
  4. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip:Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 987
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 065
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 919
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 041
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 811
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 925
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 511
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 214

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop