Tri tradičné vianočné polievky

Príjemne zahrejú a pripravia váš žalúdok na ďalšie hodovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Klasický ruský boršč

suroviny

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • bobkový list
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 200 g kapusty
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • celé čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 g cibule
  • soľ
  • rastlinný olej

Toto množstvo surovín vám bude stačiť na hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.

  1. Základom dobrého boršču je hovädzí vývar. Mäso s kosťou umyjete v studenej vode, vložíte do hrnca, zalejete studenou vodou a necháte zovrieť. Keď zmes niekoľkokrát vzkypí, stiahnete teplotu a odoberiete z vývaru penu. Osolíte a necháte variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Asi štvrťhodinku pred dovarením pridáte celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Vyberiete mäso, vývar precedíte. Mäso by malo byť mäkké, tak aby sa dalo rukami rozobrať na kúsky. Vložíte ho naspäť ho vývaru a necháte variť na miernom ohni.
  3. Pridáte na kocky nakrájané očistené zemiaky a povaríte asi 15 minút. Surovú kapustu nakrájate na pásiky a pridáte do hrnca. Ďalej varíte na miernom ohni.
  4. Kým sa zemiaky a kapusta uvaria, pripravíte si ďalšiu zeleninu. Cibuľu nakrájate nadrobno, mrkvu a čerené repu očistíte a nastrúhate. Na panvici s rozohriatym olejom osmažíte cibuľu dozlatista, pridáte nastrúhanú mrvu a nakoniec červenú repu. Do zmesi pridáte dve naberačky vývaru z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou. Osolíte, okoreníte, pridáte rajčinový pretlak, pomiešate a necháte udusiť domäkka.
  5. Potom vlejete obsah panvice do hrnca a zväčšíte oheň. Po dosiahnutí bodu varu povaríte asi dve minúty, odstavíte. Pridáte roztlačený cesnak a premiešate. Necháte odstáť asi 15 minút.

Tip: Boršč sa podáva s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

borsc.jpg

Domáca rybacia polievka

suroviny

Na vývar:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • 2 l vody

Na polievku:

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1,5 l rybieho mäsa
  • petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Najprv si pripravte rybí vývar. Do studenej vody vložte rybie kosti a zeleninu, priveďte do varu, stiahnite plameň, odoberte penu, pridajte korenie a pomaly nechajte variť na miernom plameni asi hodinu. Potom vývar preceďte.
  2. Cibuľu a koreňovú zeleninu na polievku nakrájajte na jemné pásiky, orestujte na masle, zaprášte múkou, zalejte troškou rybieho vývaru a krátko povarte. Pridajte na kocky pokrájané rybie mäso, ktoré ste si predtým zvlášť uvarili v osolenej vode. Prilejte viac vývaru a nechajte krátko povariť. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Tip: Hotovú polievku podávajte s krutónmi a petržlenovou vňaťou. Môžete do nej pridať trošku bieleho vína alebo smotany.

rybacia.jpg

Sviatočná kapustnica

suroviny

  • 1 - 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby.
  3. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu.
  4. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip:Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  4. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Cambridge Business School, škola novej doby
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 625
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 185
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 585
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 404
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 475
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 396
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 376
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 804
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 763
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 701

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Výbuch na koncerte v Manchestri neprežilo 22 ľudí

Polícia potvrdila, že vo vstupnej hale sa odpálil samovražedný atentátnik.

KOMENTÁRE

Teror siahol na deti

Útok na štadión plný mladých ľudí jasne naznačuje, že pre teroristov neexistujú hranice.

DOMOV

Politický geograf: Veľa ľudí nevie, koho si proti Kotlebovi vybrať

Kotleba ťaží aj zo slabej informovanosti.

ŠPORT

Cígera odmietli aj Višňovský, Handzuš, Országh a Bača

To, že hráči z NHL neprišli na šampionát, berie ako podraz.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?