SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Tri tradičné vianočné polievky

Príjemne zahrejú a pripravia váš žalúdok na ďalšie hodovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Klasický ruský boršč

suroviny

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • bobkový list
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 200 g kapusty
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • celé čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 g cibule
  • soľ
  • rastlinný olej

Toto množstvo surovín vám bude stačiť na hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.

  1. Základom dobrého boršču je hovädzí vývar. Mäso s kosťou umyjete v studenej vode, vložíte do hrnca, zalejete studenou vodou a necháte zovrieť. Keď zmes niekoľkokrát vzkypí, stiahnete teplotu a odoberiete z vývaru penu. Osolíte a necháte variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Asi štvrťhodinku pred dovarením pridáte celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Vyberiete mäso, vývar precedíte. Mäso by malo byť mäkké, tak aby sa dalo rukami rozobrať na kúsky. Vložíte ho naspäť ho vývaru a necháte variť na miernom ohni.
  3. Pridáte na kocky nakrájané očistené zemiaky a povaríte asi 15 minút. Surovú kapustu nakrájate na pásiky a pridáte do hrnca. Ďalej varíte na miernom ohni.
  4. Kým sa zemiaky a kapusta uvaria, pripravíte si ďalšiu zeleninu. Cibuľu nakrájate nadrobno, mrkvu a čerené repu očistíte a nastrúhate. Na panvici s rozohriatym olejom osmažíte cibuľu dozlatista, pridáte nastrúhanú mrvu a nakoniec červenú repu. Do zmesi pridáte dve naberačky vývaru z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou. Osolíte, okoreníte, pridáte rajčinový pretlak, pomiešate a necháte udusiť domäkka.
  5. Potom vlejete obsah panvice do hrnca a zväčšíte oheň. Po dosiahnutí bodu varu povaríte asi dve minúty, odstavíte. Pridáte roztlačený cesnak a premiešate. Necháte odstáť asi 15 minút.

Tip: Boršč sa podáva s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

borsc.jpg

Domáca rybacia polievka

suroviny

Na vývar:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • 2 l vody

Na polievku:

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1,5 l rybieho mäsa
  • petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Najprv si pripravte rybí vývar. Do studenej vody vložte rybie kosti a zeleninu, priveďte do varu, stiahnite plameň, odoberte penu, pridajte korenie a pomaly nechajte variť na miernom plameni asi hodinu. Potom vývar preceďte.
  2. Cibuľu a koreňovú zeleninu na polievku nakrájajte na jemné pásiky, orestujte na masle, zaprášte múkou, zalejte troškou rybieho vývaru a krátko povarte. Pridajte na kocky pokrájané rybie mäso, ktoré ste si predtým zvlášť uvarili v osolenej vode. Prilejte viac vývaru a nechajte krátko povariť. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Tip: Hotovú polievku podávajte s krutónmi a petržlenovou vňaťou. Môžete do nej pridať trošku bieleho vína alebo smotany.

Skryť Vypnúť reklamu

rybacia.jpg

Sviatočná kapustnica

suroviny

  • 1 - 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby.
  3. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu.
  4. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip:Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Nie je to len chlapská záležitosť
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  2. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  3. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  4. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  5. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  6. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  7. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Novinka medzi prefabrikátmi
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 365
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 492
  3. Aká je chémia vôní 13 029
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 627
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 454
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 997
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 634
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 284
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 827
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Porovnanie Slovenska a Maďarska

Občas si nahovárame, že sme na tom s úrovňou demokracie a politickej zodpovednosti lepšie.

Bratislavský Aupark mení majiteľa. Cena prekoná všetky rekordy

Realitný obchod desaťročia je pred finalizáciou.

Ilustračné foto

Koronavírus: Pribudlo ďalších 32 obetí a takmer dvetisíc nakazených (minúta po minúte)

Antigénové testy odhalili ďalších 1 413 osôb s koronavírusom.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.
Komentár Branislava Benčata

Haščák nie je Penta? Nebláznite

Partneri počkali, kým sa boss stiahne potupne.

Neprehliadnite tiež

Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová

Tipy na vianočné darčeky pre ženy do 20 eur

Lacné a zaujímavé darčeky pre mamu, babku a dcéru.

Ilustračné foto.