Tri tradičné vianočné polievky

Príjemne zahrejú a pripravia váš žalúdok na ďalšie hodovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Klasický ruský boršč

suroviny

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • bobkový list
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 200 g kapusty
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • celé čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 g cibule
  • soľ
  • rastlinný olej

Toto množstvo surovín vám bude stačiť na hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.

  1. Základom dobrého boršču je hovädzí vývar. Mäso s kosťou umyjete v studenej vode, vložíte do hrnca, zalejete studenou vodou a necháte zovrieť. Keď zmes niekoľkokrát vzkypí, stiahnete teplotu a odoberiete z vývaru penu. Osolíte a necháte variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Asi štvrťhodinku pred dovarením pridáte celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Vyberiete mäso, vývar precedíte. Mäso by malo byť mäkké, tak aby sa dalo rukami rozobrať na kúsky. Vložíte ho naspäť ho vývaru a necháte variť na miernom ohni.
  3. Pridáte na kocky nakrájané očistené zemiaky a povaríte asi 15 minút. Surovú kapustu nakrájate na pásiky a pridáte do hrnca. Ďalej varíte na miernom ohni.
  4. Kým sa zemiaky a kapusta uvaria, pripravíte si ďalšiu zeleninu. Cibuľu nakrájate nadrobno, mrkvu a čerené repu očistíte a nastrúhate. Na panvici s rozohriatym olejom osmažíte cibuľu dozlatista, pridáte nastrúhanú mrvu a nakoniec červenú repu. Do zmesi pridáte dve naberačky vývaru z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou. Osolíte, okoreníte, pridáte rajčinový pretlak, pomiešate a necháte udusiť domäkka.
  5. Potom vlejete obsah panvice do hrnca a zväčšíte oheň. Po dosiahnutí bodu varu povaríte asi dve minúty, odstavíte. Pridáte roztlačený cesnak a premiešate. Necháte odstáť asi 15 minút.

Tip: Boršč sa podáva s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

borsc.jpg

Domáca rybacia polievka

suroviny

Na vývar:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • 2 l vody

Na polievku:

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1,5 l rybieho mäsa
  • petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Najprv si pripravte rybí vývar. Do studenej vody vložte rybie kosti a zeleninu, priveďte do varu, stiahnite plameň, odoberte penu, pridajte korenie a pomaly nechajte variť na miernom plameni asi hodinu. Potom vývar preceďte.
  2. Cibuľu a koreňovú zeleninu na polievku nakrájajte na jemné pásiky, orestujte na masle, zaprášte múkou, zalejte troškou rybieho vývaru a krátko povarte. Pridajte na kocky pokrájané rybie mäso, ktoré ste si predtým zvlášť uvarili v osolenej vode. Prilejte viac vývaru a nechajte krátko povariť. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Tip: Hotovú polievku podávajte s krutónmi a petržlenovou vňaťou. Môžete do nej pridať trošku bieleho vína alebo smotany.

rybacia.jpg

Sviatočná kapustnica

suroviny

  • 1 - 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby.
  3. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu.
  4. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip:Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 818
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 801
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 798
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 669
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 424
  6. Splnený sen 1 414
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 338
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 169
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 974
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 937

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.