Tri tradičné vianočné polievky

Príjemne zahrejú a pripravia váš žalúdok na ďalšie hodovanie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Klasický ruský boršč

suroviny

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • bobkový list
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 200 g kapusty
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • celé čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 g cibule
  • soľ
  • rastlinný olej

Toto množstvo surovín vám bude stačiť na hrniec s objemom 2 až 2,5 litra.

  1. Základom dobrého boršču je hovädzí vývar. Mäso s kosťou umyjete v studenej vode, vložíte do hrnca, zalejete studenou vodou a necháte zovrieť. Keď zmes niekoľkokrát vzkypí, stiahnete teplotu a odoberiete z vývaru penu. Osolíte a necháte variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Asi štvrťhodinku pred dovarením pridáte celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Vyberiete mäso, vývar precedíte. Mäso by malo byť mäkké, tak aby sa dalo rukami rozobrať na kúsky. Vložíte ho naspäť ho vývaru a necháte variť na miernom ohni.
  3. Pridáte na kocky nakrájané očistené zemiaky a povaríte asi 15 minút. Surovú kapustu nakrájate na pásiky a pridáte do hrnca. Ďalej varíte na miernom ohni.
  4. Kým sa zemiaky a kapusta uvaria, pripravíte si ďalšiu zeleninu. Cibuľu nakrájate nadrobno, mrkvu a čerené repu očistíte a nastrúhate. Na panvici s rozohriatym olejom osmažíte cibuľu dozlatista, pridáte nastrúhanú mrvu a nakoniec červenú repu. Do zmesi pridáte dve naberačky vývaru z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou. Osolíte, okoreníte, pridáte rajčinový pretlak, pomiešate a necháte udusiť domäkka.
  5. Potom vlejete obsah panvice do hrnca a zväčšíte oheň. Po dosiahnutí bodu varu povaríte asi dve minúty, odstavíte. Pridáte roztlačený cesnak a premiešate. Necháte odstáť asi 15 minút.

Tip: Boršč sa podáva s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

borsc.jpg

Domáca rybacia polievka

suroviny

Na vývar:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • 2 l vody

Na polievku:

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 1,5 l rybieho mäsa
  • petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  1. Najprv si pripravte rybí vývar. Do studenej vody vložte rybie kosti a zeleninu, priveďte do varu, stiahnite plameň, odoberte penu, pridajte korenie a pomaly nechajte variť na miernom plameni asi hodinu. Potom vývar preceďte.
  2. Cibuľu a koreňovú zeleninu na polievku nakrájajte na jemné pásiky, orestujte na masle, zaprášte múkou, zalejte troškou rybieho vývaru a krátko povarte. Pridajte na kocky pokrájané rybie mäso, ktoré ste si predtým zvlášť uvarili v osolenej vode. Prilejte viac vývaru a nechajte krátko povariť. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Tip: Hotovú polievku podávajte s krutónmi a petržlenovou vňaťou. Môžete do nej pridať trošku bieleho vína alebo smotany.

rybacia.jpg

Sviatočná kapustnica

suroviny

  • 1 - 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby.
  3. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu.
  4. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip:Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 23 041
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 481
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 089
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 550
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 382
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 488
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 401
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 383
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 346
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 009

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.