SME

Pripravte si dokonalú silvestrovskú oslavu s týmito radami

Užite si príchod nového roka doma v obývačke.

(Zdroj: Fotolia.com)

Oslavovať treba

Niekto si možno povie, že Silvester je len ďalší deň v kalendári. Možno to tak aj je, no brániť sa oslavám a príležitosti na radosť s blízkymi a priateľmi nemá význam.

Vo svete je tradíciou oslavovať príchod nového roka s priateľmi a rodinou, pretože prví ľudia, ktorých v novom roku uvidíte, vám prinesú šťastie alebo smolu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Uistite sa preto, že máte na blízku dobrých priateľov a neprajníkov si držte od tela.

Úvod je dôležitý

Dodajte svojej silvestrovskej párty štýl a pripravte ju o čosi slávnostnejšie. Prvým krokom k dokonalej atmosfére sú pozvánky.

SkryťVypnúť reklamu

Vyrobíte ich jednoducho na počítači. Na internete nájdete rôzne predlohy a tie môžete upravené rozoslať pozvaným priateľom.

Ešte viac sa, samozrejme, cenia vytlačené oficiálne pozvánky, napríklad so štipkou humoru. Aby sa hostia hneď po príchode k vám cítili dobre, vytvorte im dosť priestoru na topánky a kabáty v predsieni, aby ste nepokazili vzhľad izieb kabátmi nahádzanými na kopu a zablatenými topánkami na chodbe.

Stlmte svetlá

Počas večera vytvoria tlmené svetlá komornú slávnostnú atmosféru, veľmi dobre pôsobia aj sviečky.

Tie môžete umiestniť do všetkých miestností, no dbajte na to, aby boli postavené na bezpečné miesto, odkiaľ nemôžu spadnúť a spôsobiť nehodu.

Lifestyle guru Steve Kemble magazínu Popsugar radí využiť farebné žiarovky. Tie si môžete kúpiť, ale dajú sa aj vyrobiť.

SkryťVypnúť reklamu

Zvoľte si farbu podľa vlastného vkusu a jednoducho žiarovku namaľujte na modro, ružovo či zeleno.

Ako dekorovať:

  • K Silvestru patria girlandy, môžete si vyrobiť vlastné alebo si ich kúpiť.

  • Nezabudnite na obrus a položte ho na stôl, na ktorom budete servírovať jedlo a nápoje. Zvoľte jednofarebný a nasypte naň trblietky či iné malé ozdoby, ktoré mu dodajú príjemný vzhľad.

  • Problémy s pomýlenými pohármi môžete vyriešiť jednoducho, rôznorodým zdobením. Na poháre na víno a šampanské zaveste vlastnoručne vyrobené menovky alebo zimné symboly. Poháre na nealkoholické nápoje môžete oblepiť trblietkami. No, ak máte poháre, pri ktorých je každý kus inej farby, máte po probléme.

  • V miestnosti, kde sa s priateľmi budete zdržiavať, umiestnite veľké hodiny, aby ste nepremeškali polnoc.

  • Obvešajte byt či dom ozdobami. Používajte množstvo žiarivých a metalických ornamentov a dekorácií. Túto sezónu sú trendy biela a zlatá. Urobte si deň pred Silvestrom „tvorivý dielňu“ a vyrobte snehové vločky na zavesenie, hviezdy či iné zimné motívy.

SkryťVypnúť reklamu

Čo jesť

Uprednostnite studené jedlá, chuťovky a chlebíčky, ktoré si hostia môžu vziať do ruky a pohodlne konzumovať. Veľké teplé večere sú nepraktické, skomplikujú vám stolovanie aj upratovanie.

Pripravte občerstvenie na veľké tácky a taniere a nechajte hostí, aby sa sami ponúkli. Aby neostala všetka ťarcha na vás, oznámte hosťom, aby si so sebou doniesli obľúbené slané či sladké pochutiny, alebo aj alkoholické či nealkoholické nápoje, ktoré majú radi.

Svojím výberom nemusíte vždy vyhovieť všetkým. Priestor má aj zdravá strava. Obľúbené sú kúsky nakrájanej zeleniny a hummus, quiche s rôznymi prísadami, slané pagáčiky, ktoré môžete prekrojiť na polovicu a naplniť chutnou paštétou či nátierkou, sladké muffiny či dobroty z lístkového cesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tesne pred polnocou, približne okolo 23.00 h je dobré osviežiť silvestrovské menu niečím malým, rýchlym a teplým. Nechajte si v rúre zemiaky plnené syrom a zeleninou či mletým mäsom a upečené ich podávajte hosťom.

Švédsky syrový koláč

Suroviny (pre 6 osôb):
300 g polotvrdého syra
50 g kôpru
300 g pšeničnej múky
4 vajcia
140 g masla
3 polievkové lyžice vody
150 ml smotany
80 g sekanej pažítky
Soľ
Čierne korenie

Postup:

Zmiešajte maslo a múku. Pridajte vodu a rýchlo vypracujte cesto. Nechajte ho 30 minút v chlade. Rúru predhrejte na 175 °C. Cesto vyvaľkajte tak, aby sa vám vmestilo do formy na pečenie (priemer 20 – 25 cm). Zahnite ho na okraji minimálne 1 cm, aby sa počas pečenia neskĺzlo. Cesto jemne prepichnite vidličkou na viacerých miestach. Pečte pri teplote 175 °C asi 15 – 20 minút. Potom zmiešajte vajcia, syr, smotanu, pažítku a kôpor. Pridajte soľ a korenie. Plnku natrite na predpečené cesto a pečte ďalších 25 – 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: IKEA

Aby hostia neostali smädní

Medzi obľúbené silvestrovské nápoje patrí šampanské, no to dostáva väčšinou priestor až o polnoci.

S pozitívnou reakciou vašich priateľov sa stretnú miešané nápoje a kokteily. Využite na ich prípravu ovocie a ozdobené poháre.

Uistite sa, že máte v kuchyni dosť chladeného šampanského, nealkoholické nápoje a ľad. Miešané nápoje si pripravte v daný večer, aby ste neustále nemuseli odbiehať do kuchyne a miešať ďalšie poháre.

Namiešať si môžete, napríklad sladkú sangriu.

Sangria so šampanským

Suroviny (pre 12 osôb):

1 l jablkového džúsu

0,4 l brusnicového koncentrátu

pohár pomarančového džúsu

1,5 l šampanského podľa výberu

ovocie podľa chuti

Postup:

Pred použitím jednotlivé suroviny držte v chlade alebo aj v mraze. Zmiešajte jablkový, pomarančový a brusnicový džús vo veľkej nádobe, pokojne aj v hrnci. Nakrájajte na plátky pomaranče, kiwi, jablká a iné ovocie a vhoďte do nádoby s džúsmi. V poslednej fáze pomaly prilievajte šampanské, aby vám bublinky vydržali čo najdlhšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: Flickr.com/ License CC - waferboard

Postarajte sa o program

Zabavte sa spoločenskými hrami alebo, ak máte dom a záhradu, môžete si vyskúšať tradíciu z Južnej Ameriky.

Jej obyvatelia majú vo zvyku počas Silvestra vyrobiť vypchanú bábiku vo veľkosti človeka z látok, kartónov či dreva.

Na papier napíšu svoje zlé spomienky, udalosti, hriechy a chyby, na ktoré chcú zabudnúť, a vložia ich k bábke. Tú potom hodia do ohňa a spália.

Tento zvyk reprezentuje zbavenie sa všetkého zlého, čo vás v minulom roku stretlo a vítanie nového roka s „čistým štítom“.

Môžete takéto bábiky v menších rozmeroch vyrobiť pre každého hosťa a nechať ich vypísať si lístočky, ktoré potom s bábikou spália.

Nemusí to byť prepracovaná postavička, stačí využiť kartón a fantáziu. Počas večera nezabudnite na dobrú hudbu a zachytávanie spomienok fotoaparátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zahrať si môžete napríklad poker a pripraviť párty v štýle atmosféry kasína či obľúbené Activity.

Náš tip: Darček pri odchode

Po zábavnom večeri si môžete pre hostí nachystať ešte jedno finálne prekvapenie. Odovzdajte im ho hneď pri príchode alebo počas odchodu domov. Uvidíte, ako ich potešíte a zároveň zabavíte. Pripravte im balíčky „prvej pomoci“. Vložte do nich aspirín, vitamín C, šumivé tabletky, slepačí bujón, energetický drink, papierové vreckovky, CD s hudbou, ktorú ste počas večera púšťali či iné maličkosti podľa vášho výberu.

Silvestrovské zaujímavosti

  • Hluk počas silvestrovskej noci je tradíciou. Ľudia v minulosti verili, že ním odplašia zlých duchov.

  • Oslavy Nového roka organizovali pred 4000 rokmi starovekí Babylončania.

  • Najväčšie oslavy sa pravidelne konajú v austrálskom meste Sydney, kde pyrotechnici využívajú 80 000 svetiel, rakiet a ohňostrojov.

  • Taliani nosia počas prvého dňa v novom roku červenú spodnú bielizeň, aby si zabezpečili počas celého roka šťastie.

  • Jedenie tmavej fazule, šunky a kapusty prináša šťastie, pretože tieto jedlá sú vo svete symbolom prosperity.

  • Naopak, smolu prináša jedenie hydiny, pretože vám môže uletieť šťastie alebo homára či raka, pretože majú tendenciu chodiť dozadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroj: www.ibtimes.com

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 082
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 689
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 998
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 773
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 658
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 248
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 195
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 241
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 933
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 916
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 609
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 570
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 047
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 628
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu