Živý stromček vnesie do príbytku sviatočnú atmosféru

Čo treba urobiť, aby bol symbol sviatkov čerstvý a voňavý čo najdlhšie?

(Zdroj: Ilustračné - freeimages.com)

Hoci Vianoce prichádzajú podľa kalendára vždy v rovnakom čase, sviatočná atmosféra prepukne vo chvíli, keď sa povetrie naplní vôňou lesa a zelené ihličie korunované trblietavými ozdobami vnesie do salónu záblesk noblesy.

Ide o rituál, ktorý má svoje nefalšované čaro. Zrezávanie konárov, osádzanie do stojana, vybaľovanie zaprášených škatúľ s ozdobami, rozsvecovanie – to všetko sú momenty, ktoré zažívame iba raz ročne. Kto si túto tradíciu cení nadovšetko, rád unikne pred komerciou a reklamou, ktorá nám natíska svoj svetonázor meraný peniazmi.

Nie je „in“ držať krok s módou, aby sme každý rok menili výzdobu, ale cení sa, ak sú každoročné vianočné sviatky písané ako cez kopirák – jedny ako druhé.

Nákup očami znalca

Žiadny zo stromčekov nie je čerstvo zrezaný. To len chladné počasie zachovalo mesiac či dva ich svieži vzhľad po tom, čo ich farmári vypílili, roztriedili, uskladnili a prepravcovia dopravili do dvorov, na ktorých ich skladujú predajcovia. Hoci chladné počasie spomaľuje vädnutie a vysychanie, predsa len jeden stromček môže vyzerať lepšie ako druhý.

Bez ohľadu na to, či milujete smrek, jedľu, alebo borovicu, v priebehu rokov každý z nás zbiera svoje skúsenosti. Tie hovoria jasne. Čím ťažší stromček je, tým dlhšie vydrží. Stratil menej vody ako ostatné, čo poznať hlavne vo veterných a teplejších rokoch. Takýto stromček vezmete do ruky, podvihnete ho a ťuknete ním o zem ako ozembuchom. Ak ihličie nepadá k zemi, mal by byť naozaj dobrý.

Ak jeho ihličie vezmete medzi prsty a prehnete, prezradí vám ešte čosi viac. Ak ihličky praskajú, chýba im voda. Ak sa len ohnú, sú na tom zatiaľ dobre. Toto všetko by vás malo zaujímať, ak si chcete stromček užiť čo najdlhšie alebo máte prihorúcu izbu, v ktorej život z drevín uniká rýchlym tempom.

Vybrať si svojho favorita môžete naživo, kde medzi desiatkami stromčekov budete so zručnosťou rozhodcu haniť nepravidelný obrast jedného a do nebies vychvaľovať symetriu druhého. V tomto roku však nejedna domácnosť mohla kúpiť svoj stromček aj cez internet – s doručením ku dverám. Predajcova nabrali odvahu a naplnili očakávania tých, čo v minulých rokoch márne hľadali takéto ponuky.

Lepšie vedro ako stojan

Znie to trochu zvláštne, ale medzi živým stromčekom a kyticou ruží nie je žiadny rozdiel. Obe sú krásne a nezaobídu sa bez vody. Hoci mnohí vieme, ako treba s kyticou rezaných kvetov zaobchádzať, aby vydržala čo najdlhšie, pri stromčekoch zabúdame na to, že nejde iba o stojan na vešanie ozdôb.

Preto sa v tomto roku i vy pokúste odložiť stojan kdesi do pivnice a nahraďte ho vedrom, v ktorom môže stromček prežiť až do Veľkej noci. Či vedro zabalíte do starého poštového vreca, baliaceho papiera, alebo mu ušijete dekoratívny postroj, je iba na vás. Dôležitejšie je to, čo sa skrýva vnútri.

Najprv treba obnoviť reznú plochu. Vlákna sú zaschnuté, možno i zamazané blatom. Čerstvý rez vyjaví plochu s plnou sviežosťou. Potom na stromčeku zastrihnete spodný rad konárov tak, aby sa vmestili do vedra. Položíte ho dnu, nastrojíte tak, aby stál kolmo a začnete ho obkladať skalami. Či na čas vezmete okruhliaky z podstienku domu, vyberiete sa na zber „guľáčov“ k rieke, alebo si kúpite vrecko skál v záhradkárskej predajni, je iba na vás. Dôležité je, že ukotvia stromček a zostane medzi nimi štedrý priestor pre vodu.

Budete s úžasom sledovať, ako sa vedro naplnené vodou v priebehu jediného dňa vyprázdni. Stromček sa regeneruje a pomôže mu i to, ak jeho ihličie budete v prvom dni rosiť. Vodu treba dopĺňať priebežne, spodný rez na kmienku nesmie vyschnúť. Inak by sa póry uzavreli a museli by ste pílenie zopakovať. Denne vypije stromček i dva litre vody, čo pocítite na príjemnej klíme v izbe.

Sami budete vidieť, ako sa takto osadený stromček v priebehu jedného či dvoch dní rozvinie do plnej krásy. To všetko možno i bez ozdôb.

Zdobenie rozhodne o trvácnosti

Každá rodina má svoje zvyky, niektoré sú však rozumnejšie ako iné. V čom sa líšia čokoládové salónky od fúkaných sklených zvončekov? Zaveste ich na konár a uvidíte ten rozdiel. Čím bližšie ku koncu konára ozdoby sú, tým väčšiu ťarchu stromček musí uniesť. Plastovej imitácii je to fuk a aj smrek zvládne ťažkú nádielku s hrdosťou. Jedličkám však klesajú konáre k zemi čoraz väčšmi a ani borovice nie sú najmocnejšie.

Pravidlo, že menej znamená viac, v tomto prípade platí nadovšetko. Cukrovinky, medovníčky a čokoládky v trblietavom staniole k sviatkom patria, stromčeku však môžu sekundovať aj v iných, mocnejších aranžmánoch.

Ľahké ozdôbky zo skla, ľahčených plastov a slamy sú fajn, rovnako ako ozdobné reťaze a trblietavé prúžky všetkých výzorov. Čím menej konáre zaťažia, tým dlhšie si stromček svoju krásu a bohatosť zachová. Vystríhať sa však treba každého prehrievania.

Rozhorúčená piecka či kozub sú rovnako nebezpečné ako lampičky, ktoré sú výdatným zdrojom tepla. Ak stále používate tie dedičné, možno by ste si mali nájsť čas, aby ste poprosili niektorého z remeselníkov, aby vám ich pretvoril na dnešnú nôtu. Malé, úsporné LED svietidlá vydajú menej horúčosti ako žiarovky. Krása s tradíciou zostane zachovaná a stromček vydrží dlhšie.

Nemusí skončiť bez úžitku

Nie je pravda, že živý stromček sa po naplnení poslania stane rovnakým odpadkom ako obaly od dobrôt, ktoré sme pojedli, alebo škatule z darčekov, ktoré sme vybalili. Ak neskončí v komunálnom odpade, vráti sa späť do obehu.

Na vidieku je jeho osud zväčša v rukách každej rodiny. V jednom dvore skončí v kotle po boku ostatnej biomasy, niekde sa cez nože štiepkovača stane súčasťou mulču, ktorý pokryje záhony proti vysychaniu a burine. Ba nájdu sa i šikovní domáci majstri, ktorí tu vystrúhajú habarku, tam vešiak na kabát alebo sedák pre kury alebo vtáčatá.

Obecné a mestské samosprávy stromčeky spracujú v kompostárni, iné nimi spevňujú brehy, ktoré sa zosýpajú. Drevná hmota nezostane bez využitia, nájde si svoju cestu. Ba niekedy i nezvyčajnú – do zoo, kde sa stromčeky stanú krmivom a kratochvíľou pre zvieratá.

Ak roky pomýšľate nad tým, že kúpa stromčeka v kvetináči by bola možno zodpovednejšou voľbou, všetko závisí iba od toho, aký druh si vyberiete. Jedličky, smreky a borovice vyrastú do výšky desiatok metrov, takže na malom pozemku sa pomerne rýchlo stanú príťažou. Trpasličie odrody a kultivary môžu byť dobrou voľbou, málokto má však polochladnú zimnú záhradu, aby drevinám neuštedril prudký šok pri ich premiestňovaní.

Živý ihličnan nie je pre prírodu ranou pod pás

Ihličnany, medzi ktorými sa prehŕňame na parkoviskách pred supermarketmi, majú za sebou dlhý príbeh.

Vypestovali ich farmári, ktorí sa rozhodli využiť svoju pôdu práve pre takúto dlhovekú plodinu. Tam, kde by možno rok po roku rástla v monokultúre nová úroda mrkvy či zemiakov striekaných chemikáliami, vznikla na niekoľko rokov zdravá lesná škôlka, prekypujúca životom.

Drobné priesady ihličnanov – navlas rovnaké ako tie ktorými lesníci obnovujú po ťažbe rúbane – po výsadbe približne osem rokov dospievali, aby nadobudli očakávanú krásu. Chránili pôdu pred eróziou, udržiavali vo svojom tieni vlahu, napĺňali povetrie sviežosťou a vytvárali útočisko pre drobný život – hmyz, vtáčiky, hlodavce, drobné predátory – všetci migrujú z jednej časti farmy do druhej, pretože tam našli pohodu pre svoj život.

Každý zo stromčekov má svoje poslanie a ak sa nevypíli v pravý čas, prerastený poputuje do štiepkovača, aby uzavrel kolobeh bytia premenou na kompost či zužitkovaním na palivo. Rok za rokom sa vyprázdni jedna časť farmy za druhou, aby odrastené stromčeky uvoľnili miesto novej výsadbe.

Kúpa živého stromčeka preto nie je ranou pod pás prírode, ale podporou farmárstva, ktoré zasahuje do prírody omnoho citlivejšie ako je tomu pri pestovaní repky, sóje, slnečnice, či iných plodín na lúkach. Ide o prístup, ktorý dáva zmysel – hoci nie v mysliach odporcov, ktorí sú presvedčení o tom, že ide o luxus, z ktorého plynie úžitok iba na niekoľko týždňov radosti.

Jediné, čo by sme snáď všetci uvítali je, aby takéto farmy boli bližšie k nám. Hoci sú severské ihličnany vyhľadávané pre svoj kompaktný vzrast a pravidelný tvar konárov, určite by sme mali po ozdobení rovnakú radosť aj z tých, ktoré by vyrástli v našich horách. Na rozdiel od plastových náhrad, živý stromček zaťaží prírodu len svojou prepravou z farmy k našim domovom.

(mg)

Jedličky, borovice, smreky

Bez ohľadu na to, či krajinu zdobí biela perina, alebo je zahalená do blatistej šedi sychravosti, svieži zelený stromček je malým klenotom. A to nielen keď ním fičí ostrý vietor za oknami, ale aj vo chvíli, keď mu ponúkneme čestné miesto v salóne svojho príbytku.

Typický kužeľ ihličnanov sa svojím výzorom líši od dreviny k drevine. Niektoré sú husté, že takmer nedokážeme cez rozvetvenie rozoznať ich konáre. Iné sú nadelené priam na poschodia a pri ďalších vidíme, že spodná časť je omnoho hustejšia ako vrcholec, pri ktorom sa rysujú náznaky jednotlivých poschodí. Ak by sme hľadali dokonalý tvar, bol by to azda nórsky smrek, ktorý príroda vyladila do detailu. Je priam ako z obrazu maliarskych majstrov. Jedličky majú zväčša riedke vrchné partie, o boroviciach zvyčajne hovoríme že sú akési neohrabané, neforemné a v útrobách riedka.

Farba ihličia tiež čosi napovie. Môže naberať všetky odtiene od sýtozelenej až po žiarivú modrú s nádychom snehovej šedi. Mäkkosťou a uhladenosťou nás však najviac láka jedľa. Jej ihličie je nielen široké a na koncoch zaoblené, ale z rubovej strany je vždy zdobené dvomi prúžkami. S ihličím sa však spája jedna z najdôležitejších vlastností stromčekov – opadávanie. Borovice sú favoritmi, jedličky sú na špici, smreky tratia ihličie najrýchlejšie.

Vôňa živice môže byť neraz taká mocná, že máme pocit, akoby sme boli priamo pri výrube lesa. Smreky sú najvoňavejšími, pri jedliach zväčša vôňa chýba. Nemusí to však byť pevné pravidlo, v posledných rokoch sa objavujú kultivary, ktoré dokážu príbytok prevoňať.

Farmári a šľachtitelia sa pokúšajú svoj sortiment zdokonaľovať a snažia sa kombinovať vlastnosti tak, aby sme sa v priebehu desaťročí dočkali stromčekov, ktoré budú dokonalé po každej stránke.

(mg)

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 372
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 518
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 931
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 634
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 487
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 378
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 303
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 263
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 134

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerala situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.