Biskupský chlebíček bez múky
suroviny
Cesto:
- 125 g masla
- 100 g hnedého trstinového alebo kokosového cukru
- 4 vajcia
- 150 g mletých mandlí
- 50 g strúhanej horkej čokolády
- 30 g hrozienok
- 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
- 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
- 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- orechy na ozdobenie
- ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový
forma na pečenie: klasický srnčí chrbát
1. Srnčí chrbát vymažeme maslom a vysypeme strúhankou alebo mletými orechmi.
2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny, potom postupne zašľaháme žĺtky.
3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
4. Do žĺtkovej hmoty vmiešame zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.
5. Nakoniec do celého zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme do pripravenej formy.
6. Chlebík pečieme pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšame drevenou špajľou.
7. Biskupský chlebík necháme trochu vychladnúť a opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potrieme džemom, až potom ho necháme úplne vychladnúť.
8. Zatiaľ si roztopíme v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejeme vrch chlebíka a dozdobíme orechmi.