SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Biskupský chlebíček bez múky

Vianočná klasika ako biskupský chlebík sa dá upiecť aj v trochu zdravšej verzii.

Z knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberáZ knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberá (Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová)

Biskupský chlebíček bez múky

suroviny

Cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g hnedého trstinového alebo kokosového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g strúhanej horkej čokolády
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
  • 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • orechy na ozdobenie
  • ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový

forma na pečenie: klasický srnčí chrbát

Skryť Vypnúť reklamu

1. Srnčí chrbát vymažeme maslom a vysypeme strúhankou alebo mletými orechmi.

2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny, potom postupne zašľaháme žĺtky.

3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

4. Do žĺtkovej hmoty vmiešame zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.

5. Nakoniec do celého zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme do pripravenej formy.

6. Chlebík pečieme pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšame drevenou špajľou.

7. Biskupský chlebík necháme trochu vychladnúť a opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potrieme džemom, až potom ho necháme úplne vychladnúť.

8. Zatiaľ si roztopíme v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejeme vrch chlebíka a dozdobíme orechmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

8 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

5 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

11 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan