SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Biskupský chlebíček bez múky

Vianočná klasika ako biskupský chlebík sa dá upiecť aj v trochu zdravšej verzii.

Z knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberáZ knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberá(Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová)

Biskupský chlebíček bez múky

suroviny

Cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g hnedého trstinového alebo kokosového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g strúhanej horkej čokolády
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
  • 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • orechy na ozdobenie
  • ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový

forma na pečenie: klasický srnčí chrbát

Článok pokračuje pod video reklamou

1. Srnčí chrbát vymažeme maslom a vysypeme strúhankou alebo mletými orechmi.

2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny, potom postupne zašľaháme žĺtky.

3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

4. Do žĺtkovej hmoty vmiešame zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.

5. Nakoniec do celého zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme do pripravenej formy.

6. Chlebík pečieme pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšame drevenou špajľou.

7. Biskupský chlebík necháme trochu vychladnúť a opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potrieme džemom, až potom ho necháme úplne vychladnúť.

8. Zatiaľ si roztopíme v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejeme vrch chlebíka a dozdobíme orechmi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 166
  2. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 8 543
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 421
  4. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 7 624
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 261
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 453
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 280
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 121
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 847
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 805

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde rozplietame mafiánsky štát

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Marian Kočner