SME

Dnes varí Tinka: Sedem receptov s cviklou

Príprava cvikly nekončí zaváraním ani šalátom. Pripraviť z nej môžete množstvo chutných jedál, dokonca sa výborne hodí aj do koláča.

Cviklové carpaccio

Carpaccio poslúži ako príloha k hlavnému jedlu, servírovať ho môžete ako predjedlo alebo ako šalát. Cvikla má naozaj výbornú chuť, ak sa správne dochutí. Toto je jeden zo spôsobov, kedy si ju môžete naozaj vychutnať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

carpacio-z-nakladanej-cvikle.jpg

Dnes varí Tinka

Zdravé varenie

Foodblogerka Tinka Karmažín sa snaží každú minútu v kuchyni premeniť na pôžitok a ukázať, že aj zdravé varenie môže byť chutné.

tinka-karmazin.jpg

Foto: Tinka Karmažín

Množstvo: 1 horčicový pohár

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 13 minút

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme:

  • 2 cvikly
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL trstinvého cukru
  • 1 PL balsamicového ocotu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Cviklu umyjeme, ošúpeme a dáme variť do vody tak, aby voda cviklu zakryla. Prikryjeme a necháme variť 10 minút. Potom cviklu vyberieme, polovicu vody vylejeme, pridáme všetky ostatné suroviny, soľ, korenie a necháme variť asi 3 minúty.

Cviklu si nakrájame na tenké plátky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a zalejeme marinádou, ktorú sme si pripravili z vody. Necháme odpočívať v chladničke 24 hodín a podávame so špenátovými listami, parmezánom (príp. mozarellou a proscuittom).

Tip: Cviklu môžete konzumovať aj surovú, stačí ak si pripravíte marinádu z 1 dcl vody.

Vegetariánsky boršč

Ak nemáte po ruke mäso, nevadí. Tradičnú cviklovú polievku pripravíte aj bez neho. Výborne chutí s kopčekom kyslej alebo sladkej smotany a ražným kváskovým chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

borsc---vege.jpg

Množstvo: 4 porcie

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 15 minút

Potrebujeme:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 šalotku alebo červenú cibuľu
  • 1 mrkvu
  • 2 cvikly
  • 1/2 póru
  • 1 zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste zelených listov (viď Tip k receptu nižšie)
  • 1 liter vývaru alebo vody
  • 100 ml kyslej alebo sladkej smotany

Postup:

Na panvici zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór, najemno nakrájaný strúčik cesnaku, drvenú rascu, na kocky pokrájanú mrkvu a cviklu a pražíme asi 10 minút až kým zelenina nezačne meniť farbu. Prilejeme 1 hrnček vody, prikryjeme a dusíme asi 15 minút.

Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme do druhého hrnca. Zalejeme ich vývarom a varíme asi 10 minút od začiatku vrenia. Potom pridáme cviklu, prelisovaný strúčik cesnaku a nadrobno nasekané zelené lístky. Varíme ešte 5 minút, vypneme a necháme pod pokrievkou ešte 10 minút postáť.

SkryťVypnúť reklamu

Časť polievky (asi 2 naberačky) odoberieme a rozmixujeme dohladka a pridáme späť do polievky. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme do nej priliať trochu vodu.

Na záver polievku ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieri boršč ozdobíme buď kyslou alebo sladkou smotanou.

Tip: Do boršču môžete pridať zelené listy šalátu, špenátu, zeleru, petržlenu, mangoldu, pak choi, čínskej kapusty, kelu či cvikly.

Talianske rizoto s cviklou - Cvikloto

Výborné talianske rizoto si vás podmaní vínovou chuťou zjemnenou maslom a parmezánom. Dominantnú sladkastú chuť a zvodnú farbu mu dodá práve cvikla.

cvikloto.jpg

Množstvo: 2 porcie

Čas prípravy: 5 minút

Čas varenia: 15-20 minút

Potrebujeme:

  • 150 g ryže
  • 1 mladú cibuľu
  • 1 cviklu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • mletú rascu
  • pažítku
  • cesnak
  • pizza korenie

Postup:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na masle do sklovita opražíme nakrájanú cibuľu aj so zelenou časťou, cesnak, pokrájanú pažítku, drvenú rascu a pizza korenie. V prípade, že nemáte radi korenisté jedlá, korenie vynechajte.

Cviklu najemno nastrúhame, pridáme k cibuľke, premiešame a chvíľu podusíme. K zmesi pridáme ryžu, opäť dobre premiešame, podlejeme vínom a vodou, necháme variť v odkrytom hrnci. Vody by malo byť presne toľko, ako ryže.

Rizoto varíme na miernom ohni za častého miešania, je potrebné ho premiešať každé 2-3 minúty, aby neprihorelo. Keď sa voda odparí, opäť trochu prilejeme. Postup opakujeme až kým ryže nie je mäkká, teda minimálne 15 minút. Rizoto má byť vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode.

Keď je ryža mäkká, pridáme maslo, nastrúhaný parmezán a poriadne premiešame. Na záver rizoto dochutíme troškou citrónovej šťavy a posolíme. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Originálne talianske maslové rizoto sa robí z arborio ryže. Ak však arborio nemáte, alebo sa vám zdá drahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou.

Cviklové čatní s cuketovými plackami

Určite poznáte jablkové čatní. Nie je však žiadny dôvod, aby ste si čatní nepripravili z cvikly. Výborne sa dopĺňa s cuketovými plackami.

cviklove-catni-s-cuketovymi-plackami.jpg

Množstvo: 2 porcie

Príprava: 10 minút

Doba varenia: 20 minút

Potrebujeme:

  • 1/2 póru
  • 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
  • 2 nahrubo nastrúhené cvikly
  • 3 rozmixované paradajky
  • rascu
  • čerstvú bazalku
  • parmezán
  • špaldové mlieko iné rastlinné mlieko, resp. klasické mlieko, alebo klasická 12% tná smotana na varenie
  • 1 nahrubo nastrúhaná cuketa
  • 100 gramov nahrubo nastrúhaného tvrdého syra
  • hrsť mletých ovsených vločiek
  • strúčik lisovaného cesnaku
  • ¼ najemno posekaného póru
  • 1 vajce

Postup:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pór nakrájame najemno a opražíme na oleji, asi 2 minúty. Pridáme najemno nasekaný cesnak a približne 2 minúty ho necháme prehriať, aby sa spojili chute. Pridáme nahrubo nastrúhanú cviklu, rozmixované paradajky (aj so šupkou), drvenú rascu, nakrájanú bazalku, podlejeme trochou vody tak, aby bola cvikla zaliata. V zakrytom hrnci dusíme 15 minút, kým cvikla nezmäkne.

Kým sa dusí základ čatní, pripravíme si placky. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustila šťavu. V rukách ju vyžmýkame (vodu môžeme pridať do cvikly) a pridáme nastrúhaný syr, pomleté ovsené vločky, vajíčko, cesnak, pór, drvenú rascu, soľ a zamiešame.

Na troche oleja placky opražíme z oboch strán a pokladáme na kuchynskú utierku, aby sme z nich odstránili prebytočnú masť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď je cvikla mäkká a voda zredukovaná, pridáme strúhaný parmezán, asi pol deci-deci mlieka, trochu citrónovej šťavy a soľ.

Tip: Aby sme mali omáčku kompaktnú a nie vodnatú, môžeme pridať asi 1/2 čajovej lyžičky zemiakového škrobu.

Cviklová quinoa s morčacím stejkom v parmezánovej kruste

Ak ste ešte nevyskúšali quinou, tak porozmýšľajte, či to nezmeníte. Quinoa je veľmi ľahko stráviteľná, prirodzene bezlepková obilnina, ktorá vás prekvapí svojou chuťou. Obsahuje veľké množstvo fytonutrientov a flavonoidov, mangánu, horčíku a iných zdraviu prospešných látok. Je výborným zdrojom vápnika a bielkovín.

morcaci-stejk-s-qinotom-a-salat.jpg

Množstvo: 2 porcie

Príprava: 10 minút

Doba varenia: 20 minút

Suroviny:

  • 2 plátky morčacích pŕs
  • 1 šálka quinoy
  • 1/2 mrkvy
  • 1/2 cvikly
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • 1 PL dijonskej horčice

Postup:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na masle opražíme nakrájaný pór, najemno nastrúhanú cviklu a mrkvu, stačí minútu. Quinou trikrát poriadne prepláchneme teplou vodou a pridáme k zelenine. Zalejeme ju horúcou vodou v pomere 1 diel quinoy : 2 diely vody a necháme v zakrytom hrnci uvariť do mäkka asi 15-20 minút. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Morčacie prsia zľahka vyklepeme a potrieme dijonskou horčicou, pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, posolíme a nastrúhame parmezán. Zľahka poťapkáme, aby sa nám hmota spojila. Na panvici s minimom olivového oleja zľahka pražíme z oboch strán asi 8 minút do zlatista, kým sa nevytvorí krusta a mäso je mäkké.

Podávame s čerstvým šalátom so zálievkou z citrónovej šťavy, soli a olivového oleja.

Dusený zajac s cviklovým kus kusom

Tip na ľahký a nenáročný obed, či večeru. Jemné dusené stehno zo zajaca s kus kusom, ktorému dá cvikla jemnú sladkastú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

duseny-zajko-s-cviklovym-kus-kusom.jpg

Množstvo: 2 porcie

Príprava: 10 minút

Doba varenia: 60 minút

Potrebujeme:

2 zajačie stehná

1 šálku kus kusu

½ mrvky

½ cvikly

maslo

petržlenovú vňať

Postup:

Zajaca si umyjeme, osolíme a dáme pariť na 60-90 minút, podľa toho, aké tvrdé je mäso. Keď je zajačie mäso hotové, dáme na vrch plátok domáceho bylinkového masla, ktoré si pripravíme tak, že maslo necháte mierne zmäknúť a pridáme obľúbené bylinky, soľ a chilli korenie.

Mrkvu a cviklu nastrúhame najemno, zmiešame s kus kusom a zalejeme horúcou vodou v pomere 1:2. Prikryjeme a necháme spariť a napučať 10 min. Ochutíme soľou, petržlenovou vňaťou a citrónovou šťavou.

Cviklovo-čokoládový koláč

Nemáte radi cviklu? Verte, že tento koláč vám bude chutiť.

cviklovo-cokoladovy-kolac.jpg

Množstvo: tortová forma s priemerom 20 cm

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 5 PL trstinového cukru
  • 250 g cvikly
  • 150 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 130 g špaldovej hladkej múky
  • 3 PL holandského kakaa
  • ½ ks bezfosfátového prášku do pečiva

Postup:

Najprv uvaríme celú cviklu, čo trvá asi 30-40 minút. Uvarenú cviklu rozmixujeme ponorným mixérom. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme do peny (cca 8 min), prilejeme rozpustenú čokoládu. Suché ingrediencie zmiešame a pridáme do šľahajúcej sa zmesi. Nakoniec pridáme rozmixovanú cviklu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli, pomaly a jemne zapracujeme do zmesi.

Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú sme predtým vymastili olejom a vysypali múkou. Vložíme do rúry, ktorú sme si vopred rozozhriali na 160-170 stupňov a pečieme približne 30-40 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koláč podávame posypaný mletým trstinovým cukrom, alebo s džemom a čokoládovou polevou.

Tinka Karmažín

Foodblogerka Tinka Karmažín varí zdravo a zároveň chutne. V kuchyni rada inovuje, skúša a kombinuje, chce dokázať, že zdravé varenie chutí vynikajúco.

Jej recepty sú nápadité, vyvážené a uvarené z dostupných ingrediencií. Viac receptov nájdete na jej webovej stránke tinkenerecepty.sk alebo Facebooku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 743
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 803
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 674
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 726
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 373
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 732
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 477
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 239
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 250
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 815
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 084
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 758
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 002
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 287
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 183
  8. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 6 524
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu