Japonská miso polievka s tofu
suroviny
- veľká mrkva
- stopka zo stopkového zeleru
- 250 g tofu
- 200 g húb shiitake alebo hlivy
- 1 PL rastlinného oleja
- 900 ml zeleninového vývaru
- 2 PL miso pasty
- pažítka
- soľ
- mleté čierne korenie
Očistenú zeleninu nakrájame na tenké pásiky, tofu na malé kocky. V hrnci opečieme huby, pridáme zeleninový vývar a nakrájanú zeleninu. Varíme na miernom ohni 3 až 4 minúty. Na panvici opečieme tofu a pridáme do polievky. Krátko povaríme. Odstavíme polievku a pridáme miso pastu. Pozor! Pasta by nikdy nemala prejsť bodom varu. Ak prejde, znehodnotia sa v nej dôležité živiny. Podávame ozdobené nasekanou pažítkou.
Tip: Do miso polievy môžete pridať aj riasy, ktoré podobne ako miso pastu kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Hodia sa do nej aj ryžové rezance.