Hubový základ
Na prvý pohľad to tak možno nevyzerá, ale niektoré huby dokážu prirodzene posilniť vašu imunitu. K týmto prírodným liečivám patrí napríklad hliva ustricová a huba Reishi, aj keď nie sú vyslovene jesennými plodinami.
„Sú skvelým zdrojom betaglukánov, ktoré majú imunomodulačné vlastnosti, pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhajú pri kožných ochoreniach a často sa využívajú aj pri onkologických ochoreniach,“ hovorí naturopatka Eva Blaho.
Hlivu si môžete pripraviť aj klasicky v kuchyni. Tepelnou úpravou sa účinné látky v nej neznehodnocujú a uchovávajú si svoju silu. Hubu Reishi nájdete ako výťažok v rôznych doplnkoch stravy.
Názor odborníka:
K téme sa vyjadruje výživová poradkyňa a naturopatka Eva Blaho, Medante.com
Pichľavé a zdravé
Šípky obsahujú vitamín C a aj preto prirodzene posilňujú imunitu. Zároveň majú antioxidačné účinky.
„Pozitívne pôsobia na močové cesty, pri cukrovke, podporujú činnosť pečene a chránia pred zápalmi,“ vysvetľuje Eva Blaho.
Práve október a november sú ideálnym obdobím na ich zber. So zberom sa však neponáhľajte. Najlepšie sú, keď sú dozreté, tmavo červené a nepoškodené mrazom.
Najlepšie urobíte, ak ich necháte vysušiť. Aj trnky sú rovnako užitočným plodom pre naše zdravie.
Naturopatka hovorí, že sú rovnako ako šípky bohaté na vitamín C, obsahujú pektín a prebiotickú vlákninu, ktorá zabraňuje rozmnožovaniu zlých baktérií v črevách.
Trpké modré guľôčky sa zbierajú po prvých mrazoch, tie odkryjú ich sladkú ovocnú chuť. Najlepšie urobíte, ak si z nich spravíte kompót alebo ich vysušíte.
Stará dobrá klasika
Ak si na jar alebo v lete kúpite jablká či hrušky, je veľmi pravdepodobné, že to je úroda ešte z predchádzajúceho roka.
Tieto jablká a hrušky boli veľmi dobre uskladnené, prípadne ošetrené voskom, aby vydržali tak dlho. Ich čerstvosť a s ňou aj obsah vitamínov a kvalita živín sa znížili.
Jablko priamo odtrhnuté zo stromu chutí inak ako jablko kúpené v obchode v marci. Ešte staré mamy tvrdili, že by sme mali jesť aspoň jedno jablko denne pre udržanie zdravia. Jablká a hrušky je však najlepšie konzumovať surové.
„Pri tepelnej úprave síce stratia značné množstvo vitamínu C, ale minerály v nich ostanú, takže ani tepelná úprava nie je úplne nevhodná,“ vysvetľuje naturopatka.
Hrušky majú močopudné a sťahujúce účinky, ktoré sa hodia hlavne pri hnačkách. Sú bohaté na draslík a pomáhajú znižovať krvný tlak. Sú bohaté na betakarotén, vitamín C, E, draslík a meď.
Orechová sezóna
Jeseň praje aj orechom. Vlašské orechy a gaštany je problém kúpiť si vo zvyšku roka. Ak sa vám aj podarí nájsť tieto plody v slušnej kvalite, cena je väčšinou závratná.
Gaštany majú nízky obsah kalórií a sú skvelým zdrojom vitamínov ako B, K, C, E, z minerálov obsahujú draslík, horčík a vápnik.
Vlašské orechy obsahujú vitamíny skupiny B, E, fosfor, draslík a horčík a sú výborným zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravú pokožku.
Vlašské orechy konzumujte určite čerstvé a gaštany tepelne upravené. Využiť môžete aj gaštanovú múku. Možno ju pridávať do pečenia na obohatenie bežnej múky, ktorá nemá až taký vysoký obsah živín.
Ako a aké množstvo týchto potravín je zdraviu prospešné?
Radí naturopatka a výživová poradkyňa Eva Blaho
„Na každodennom jedálnom lístku by nemalo chýbať jablko alebo hruška a malé množstvo vlašských orechov. Párkrát za týždeň odporúčam určite gaštany, hlivu alebo reishi. Trnky konzumujte iba príležitostne, pre ich sťahujúce účinky. Dlhodobé užívanie môže byť škodlivé.“