SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Čo si naložiť na tanier z jesennej prírody, aby ste si udržali zdravie

Naložte si na tanier potraviny, ktoré nájdete v jesennej prírode.

(Zdroj: Fotolia.com)

Hubový základ

Na prvý pohľad to tak možno nevyzerá, ale niektoré huby dokážu prirodzene posilniť vašu imunitu. K týmto prírodným liečivám patrí napríklad hliva ustricová a huba Reishi, aj keď nie sú vyslovene jesennými plodinami.

„Sú skvelým zdrojom betaglukánov, ktoré majú imunomodulačné vlastnosti, pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhajú pri kožných ochoreniach a často sa využívajú aj pri onkologických ochoreniach,“ hovorí naturopatka Eva Blaho.

Hlivu si môžete pripraviť aj klasicky v kuchyni. Tepelnou úpravou sa účinné látky v nej neznehodnocujú a uchovávajú si svoju silu. Hubu Reishi nájdete ako výťažok v rôznych doplnkoch stravy.

Názor odborníka:
K téme sa vyjadruje výživová poradkyňa a naturopatka Eva Blaho, Medante.com
eva-blaho_r9752.jpg

Pichľavé a zdravé

Šípky obsahujú vitamín C a aj preto prirodzene posilňujú imunitu. Zároveň majú antioxidačné účinky.

„Pozitívne pôsobia na močové cesty, pri cukrovke, podporujú činnosť pečene a chránia pred zápalmi,“ vysvetľuje Eva Blaho.

Práve október a november sú ideálnym obdobím na ich zber. So zberom sa však neponáhľajte. Najlepšie sú, keď sú dozreté, tmavo červené a nepoškodené mrazom.

Najlepšie urobíte, ak ich necháte vysušiť. Aj trnky sú rovnako užitočným plodom pre naše zdravie.

Naturopatka hovorí, že sú rovnako ako šípky bohaté na vitamín C, obsahujú pektín a prebiotickú vlákninu, ktorá zabraňuje rozmnožovaniu zlých baktérií v črevách.

Trpké modré guľôčky sa zbierajú po prvých mrazoch, tie odkryjú ich sladkú ovocnú chuť. Najlepšie urobíte, ak si z nich spravíte kompót alebo ich vysušíte.

Stará dobrá klasika

Ak si na jar alebo v lete kúpite jablká či hrušky, je veľmi pravdepodobné, že to je úroda ešte z predchádzajúceho roka.

Tieto jablká a hrušky boli veľmi dobre uskladnené, prípadne ošetrené voskom, aby vydržali tak dlho. Ich čerstvosť a s ňou aj obsah vitamínov a kvalita živín sa znížili.

Jablko priamo odtrhnuté zo stromu chutí inak ako jablko kúpené v obchode v marci. Ešte staré mamy tvrdili, že by sme mali jesť aspoň jedno jablko denne pre udržanie zdravia. Jablká a hrušky je však najlepšie konzumovať surové.

„Pri tepelnej úprave síce stratia značné množstvo vitamínu C, ale minerály v nich ostanú, takže ani tepelná úprava nie je úplne nevhodná,“ vysvetľuje naturopatka.

Hrušky majú močopudné a sťahujúce účinky, ktoré sa hodia hlavne pri hnačkách. Sú bohaté na draslík a pomáhajú znižovať krvný tlak. Sú bohaté na betakarotén, vitamín C, E, draslík a meď.

Orechová sezóna

Jeseň praje aj orechom. Vlašské orechy a gaštany je problém kúpiť si vo zvyšku roka. Ak sa vám aj podarí nájsť tieto plody v slušnej kvalite, cena je väčšinou závratná.

Gaštany majú nízky obsah kalórií a sú skvelým zdrojom vitamínov ako B, K, C, E, z minerálov obsahujú draslík, horčík a vápnik.

Vlašské orechy obsahujú vitamíny skupiny B, E, fosfor, draslík a horčík a sú výborným zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravú pokožku.

Vlašské orechy konzumujte určite čerstvé a gaštany tepelne upravené. Využiť môžete aj gaštanovú múku. Možno ju pridávať do pečenia na obohatenie bežnej múky, ktorá nemá až taký vysoký obsah živín.

Ako a aké množstvo týchto potravín je zdraviu prospešné?

Radí naturopatka a výživová poradkyňa Eva Blaho

„Na každodennom jedálnom lístku by nemalo chýbať jablko alebo hruška a malé množstvo vlašských orechov. Párkrát za týždeň odporúčam určite gaštany, hlivu alebo reishi. Trnky konzumujte iba príležitostne, pre ich sťahujúce účinky. Dlhodobé užívanie môže byť škodlivé.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 049
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 683
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 549
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 316
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 788
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 703
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 589
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 342
  9. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 285
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 929
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Christian Eriksen je najväčšou osobnosťou súčasnej dánskej reprezentácie.

Štyrikrát sa stal najlepším futbalistom Dánska.


Titanilla Bőd 11 h
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.

Odborník vyvracia mýty o víne.


11. jún