Vianočný stromček, kapor, zemiakový šalát a samozrejme maškrty. To všetko nesmie na štedrovečernom stole chýbať.
Tradícia pečenia cukroviniek sa na Slovensku datuje od začiatku 19. Storočia. Ich pôvod je vo výrobe rôznych figúriek z ovocia, ktoré slúžili deťom ako hračky a zároveň ako chutná desiata.
V súčasnosti existujú desiatky druhov cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme. Tento rok však môžete mať „napečené“ v priebehu chvíľky.
Prekvapte svojich blízkych tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“.
Korenie v cukrovinkách a v káve hrá prím
Cukrovinky podobné tým dnešným sa začali piecť v bohatších rodinách v 19. storočí. Na výrobu sa používalo vzácne korenie, ktoré v tom období patrilo medzi nedostatkový tovar.
Zaujímavosťou je, že názov „perník“ je odvodený od českého slova „pepř“, ktorý sa do perníkov pridával.
K ochuteniu sa používal dokonca aj cesnak. Vôbec prvým a dnes veľmi obľúbeným druhom cukroviniek boli medové perníky. Keďže obsahovali až 90 druhov rôzneho korenia boli často komplikované na prípravu.
Cukrovinka v hrnčeku
Zabudnite na tradičné kokosky alebo vanilkové rohlíčky a skúste ochutnať nový spôsob prípravy cukroviniek. Základom „tekutej cukrovinky“ je instantná káva, ktorá dáva dezertu jedinečnú chuť.
Ďalšie ingrediencie môžete pridať podľa vlastnej fantázie. Máte radi linecké koláčiky?
Aby ste získali originálnu tekutú cukrovinku, pridajte do kávy mandľové lupienky, mletú škoricu, mliečnu penu a lyžičku šťavnatého džemu, ktorý recept ešte viac osvieži. Voila! Originálne „tekuté linecké koláčiky“ sú na svete.
V prípade ešte väčšej úspory času, môžete namiesto jednotlivých ingrediencií do kávy pridať špeciálne korenie.
Na trhu dnes existujú vanilkové, kakaové či škoricové príchute s kombináciou rôznych druhov alkoholu ako Irisch Cream či Amaretto.
Spálené koláče? Nešťastie v rodine!
Ani pečenie vianočných maškŕt sa nezaobíde bez povier a mýtov, ktoré si rozprávali generácie pred nami. Tu sú tie najzaujímavejšie z nich:
- Piecť sa malo vždy iba z múky z vlastnej úrody, aby prišiel hojný rok
- Z cesta sa zlievala voda a pridávala sa do krmiva kravám, aby v ďalšom roku veľa dojili
- Gazdinka pri miesení cesta otierala ruky o stromy, aby dobre plodili
- Pripálenie alebo popraskané pečivo znamenalo nešťastie alebo smrť v rodine
3 tipy na voňavé vianočné nápoje
RUMOVÉ KÚZLO
Suroviny:
2 lyžičky instantnej kávy
30 ml rumu
90 ml horúcej vody
100 ml mlieka
70 g pomarančového džemu
polovicu vanilkového struku
šľahačka
hnedý cukor
Postup:
Kávu nasypeme do šálky a zalejeme horúcou vodou. Mlieko nalejeme do kastróla, pridáme džem, rum a za tepla miešame. Pozdĺžnu časť vanilkového struku dáme do hrnčeka a ešte chvíľu zahrievame. Kávu zalejeme pripraveným mliekom. Ozdobíme šľahačkou a posypeme hnedým cukrom. Chutí skvele s krehkými sušienkami.
TEKUTÉ KOKOSKY alias KOKOSOVÝ RAJ
Suroviny:
2 lyžičky instantnej kávy
90 ml kokosového mlieka
50 ml likéru Malibu
1 lyžička bieleho cukru
mliečna pena
sušený kokos
Postup:
Instantnú kávu zalejeme vodou, pridáme mierne zohriate kokosové mlieko a následne likér Malibu. Primiešame cukor, pomiešame a pridáme mliečnu penu. Nakoniec ozdobíme sušeným kokosom.
OVOCNÉ PRIZNANIE alebo LINECKÉ KOLÁČIKY
Suroviny:
2 lyžičky instantnej kávy
60 ml horúcej vody
30 ml likéru Kahlúa (alebo karamelového sirupu)
30 g sušeného kandizovaného ovocia
120 ml teplej mliečnej peny
škorica na posypanie
Postup:
V džbánku speníme mlieko s kandizovaným ovocím a necháme chvíli odstáť. Kávu nasypeme do šálky, zalejeme horúcou vodou a pridáme likér. Cez sitko precedíme mlieko s kandizovaným ovocím do šálky. Nakoniec nápoj posypeme škoricou.
Zdroj: Bavsakavou.sk
Foto: Bavsakavou.sk