SME
Piatok, 22. november, 2019 | Meniny má Cecília

Hovädzie po burgundsky

Originálny názov jedla je Boeuf Bourguignon. Je to výdatné jedlo, ktoré sa hodí na obed počas sychravého dňa, keď potrebujete dotankovať energiu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Hovädzie po burgundsky

suroviny

  • 1 kg zadného hovädzieho
  • 100 g slaniny
  • 200 g šampiňónov
  • 3 väčšie mrkvy
  • 4 cibule
  • cesnak
  • 20 nakladaných malých cibuliek
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 1/2 l kvalitného červeného vína
  • rozmarín
  • tymián
  • bobkový list
  • kúsok masla
  • trochu múky na zahustenie
  • celé čierne korenie
  • soľ

Ako prvú nakrájate slaninu na kocky a orestujete v rozohriatom hrnci. Pridáte nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu, ochutíte rozmarínom, tymianom a bobkovým listom. Zjemníte maslom. Pomiešajte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso nakrájate na kocky, osolíte, pridáte čierne korenie a pokvapkáte olivovým olejom. Zmes premiešajte rukami v mise a poprášte múkou. Premiešajte. Potom pridajte pokrájané šampiňóny a roztlačený cesnak podľa chuti, osoľte, okoreňte a ešte raz premiešajte.

Nakoniec pridajte do hrnca so slaninou nakladané cibuľky, paradajkový pretlak a ešte chvíľu restujte. Pridajte mäsovú zmes so šampiňónmi, zalejte vývarom a červeným vínom. Pomaly duste na miernom plameni asi dve hodiny. Nakoniec by malo byť mäso celkom mäkké. Počas dusenia pomaly dolievajte víno.

Tip: Servírujte s domácim chlebom alebo orestovanou bagetou. Pokiaľ ide o víno, ktoré je jeho súčasťou, najlepšie sa hodí Pinot Noir, Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Čo nedáte do varenia, môžete potom vypiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita v Trnave
  2. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  3. CUPRA si podmanila parížske nebo
  4. Viac ako vzdelanie
  5. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  6. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  10. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  1. Viac ako vzdelanie
  2. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  3. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  4. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  5. Trnavská univerzita v Trnave
  6. CUPRA si podmanila parížske nebo
  7. Radšej škola ako metla
  8. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  9. Zažite svoj vlastný úspech
  10. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 897
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 767
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 853
  4. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 174
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 936
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 922
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 026
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 207
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 019
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 321

Hlavné správy zo Sme.sk

Môžu zmeniť výsledky volieb. Prieskumy pred voľbami zažívajú hodinu pravdy

Prečítajte si, ako sa orientovať v údajoch agentúr.

V roku 2012 agentúra MVK namerala Smeru v deň volieb o 7,1 percenta hlasov menej, než reálne získal.
Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Čo hovoria a čo nehovoria prieskumy

Že informácie ovplyvňujú správanie voličov, nie je žiadna chyba.

Peter Tkačenko
Adèle Haenel (vpravo) a Noémie Merlant vo filme Portrét ženy v plameňoch.

Neprehliadnite tiež

Nepečený pudingovo smotanový zákusok

Tipy na ekologické vianočné darčeky pre všetkých

Čo poteší ľudí, ktorí myslia na životné prostredie?