Hovädzie po burgundsky

Originálny názov jedla je Boeuf Bourguignon. Je to výdatné jedlo, ktoré sa hodí na obed počas sychravého dňa, keď potrebujete dotankovať energiu.

(Zdroj: Fotolia.com)

Hovädzie po burgundsky

suroviny

  • 1 kg zadného hovädzieho
  • 100 g slaniny
  • 200 g šampiňónov
  • 3 väčšie mrkvy
  • 4 cibule
  • cesnak
  • 20 nakladaných malých cibuliek
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 1/2 l kvalitného červeného vína
  • rozmarín
  • tymián
  • bobkový list
  • kúsok masla
  • trochu múky na zahustenie
  • celé čierne korenie
  • soľ

Ako prvú nakrájate slaninu na kocky a orestujete v rozohriatom hrnci. Pridáte nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu, ochutíte rozmarínom, tymianom a bobkovým listom. Zjemníte maslom. Pomiešajte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso nakrájate na kocky, osolíte, pridáte čierne korenie a pokvapkáte olivovým olejom. Zmes premiešajte rukami v mise a poprášte múkou. Premiešajte. Potom pridajte pokrájané šampiňóny a roztlačený cesnak podľa chuti, osoľte, okoreňte a ešte raz premiešajte.

Nakoniec pridajte do hrnca so slaninou nakladané cibuľky, paradajkový pretlak a ešte chvíľu restujte. Pridajte mäsovú zmes so šampiňónmi, zalejte vývarom a červeným vínom. Pomaly duste na miernom plameni asi dve hodiny. Nakoniec by malo byť mäso celkom mäkké. Počas dusenia pomaly dolievajte víno.

Tip: Servírujte s domácim chlebom alebo orestovanou bagetou. Pokiaľ ide o víno, ktoré je jeho súčasťou, najlepšie sa hodí Pinot Noir, Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Čo nedáte do varenia, môžete potom vypiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 136
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 325
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 016
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 482
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 157
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 6 452
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 380
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 676
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 841
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 118

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Vieme, prečo Noční vlci kladú vence

Manévre sme videli kvôli utečencom i Sorosovi. Pri Vlkoch, nohy vyložené.

Neprehliadnite tiež

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.