Hovädzie po burgundsky
suroviny
- 1 kg zadného hovädzieho
- 100 g slaniny
- 200 g šampiňónov
- 3 väčšie mrkvy
- 4 cibule
- cesnak
- 20 nakladaných malých cibuliek
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1/2 l kvalitného červeného vína
- rozmarín
- tymián
- bobkový list
- kúsok masla
- trochu múky na zahustenie
- celé čierne korenie
- soľ
Ako prvú nakrájate slaninu na kocky a orestujete v rozohriatom hrnci. Pridáte nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu, ochutíte rozmarínom, tymianom a bobkovým listom. Zjemníte maslom. Pomiešajte.
Mäso nakrájate na kocky, osolíte, pridáte čierne korenie a pokvapkáte olivovým olejom. Zmes premiešajte rukami v mise a poprášte múkou. Premiešajte. Potom pridajte pokrájané šampiňóny a roztlačený cesnak podľa chuti, osoľte, okoreňte a ešte raz premiešajte.
Nakoniec pridajte do hrnca so slaninou nakladané cibuľky, paradajkový pretlak a ešte chvíľu restujte. Pridajte mäsovú zmes so šampiňónmi, zalejte vývarom a červeným vínom. Pomaly duste na miernom plameni asi dve hodiny. Nakoniec by malo byť mäso celkom mäkké. Počas dusenia pomaly dolievajte víno.
Tip: Servírujte s domácim chlebom alebo orestovanou bagetou. Pokiaľ ide o víno, ktoré je jeho súčasťou, najlepšie sa hodí Pinot Noir, Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Čo nedáte do varenia, môžete potom vypiť.