SME

Ako si pripraviť sladké ráno

Zbožňujete sladké raňajky, ktorých vôňa sa rozplýva celou kuchyňou? Spoločné víkendové posedenia vám spríjemnia malí pomocníci.

(Zdroj: MG)

Je to víkendový štart, ktorý dodá energiu na posledné práce v záhradke i vychádzky do prírody. Keď kuchyňu prevonia čerstvo uvarené kakao a precukrí ju neodolateľná aróma horúcich maškŕt a pochúťok, zdá sa, akoby energia iskrila z každého hltu. I v tom najsychravejšom dni, akoby bolo energie na rozdávanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vypekať palacinky, vafle, lievance, šišky či iné dobroty hneď včas rána môže byť omnoho väčšou výzvou, ako by sa mohlo zdať. Rána sú krátke, času niet nazvyš. S pomocníkmi z radov domácich spotrebičov to predsa len ide bez námahy. Hoci aj vtedy, ak si cesto pripravíte s predstihom – hneď z večera. Zbierali sme pre vás skúsenosti, aby ste si z nich mohli vybrať tie najpraktickejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Jeden postup, veľa dobrôt

Zvyčajne sa to začína rovnako. Zamiešate dohromady suroviny podľa rozpisu a vznikne vám cesto, ktoré sa s väčšou či menšou ochotou leje z naberačky. Vo chvíli, keď sa dotkne horúcej platne alebo formy, začne sa diať čosi úžasné. V sprievode syčania, pary a omamnej sladkej vône sa fádne žlté cesto začne meniť na lákavú dobrotu so zlatistou kôrkou.

Celý tento magický moment trvá iba niekoľko minút a na jeho konci sú dobroty, aké v obchode nekúpite. Dosiaľ nik neprišiel na to, ako uchovať atmosféru, ktorá k raňajkovému servírovaniu priamo z horúcej platne patrí. Je to ako s francúzskymi toastami – musia byť krehké, s práve roztápajúcou sa posýpkou práškového cukru. Inak to nebude ono.

Bez ohľadu na to, či sa chystáte na palacinky, lievance alebo vafle, vaším pomocníkom číslo jeden bude elektrický šľahač alebo malý kuchynský robot. Podľa toho, či má byť cesto plné drobných bubliniek, alebo je každá z nich absolútnym tabu. Pri sladkých raňajkách nie je priestor na experimenty. Cesto musí byť vyladené na mieru, aby bol výsledok vždy úplne rovnaký.

SkryťVypnúť reklamu

Tanečný parket pre palacinky

Určite to poznáte. Prvá palacinka sa prilepí, preto patrí kuchárovi. Druhá sa už dá nazvať palacinkou, tretia je dokonalá. Kým sa však dostanete naspodok misky s cestom, bolí vás chrbát a máte za sebou hodinu postávania pri sporáku. A ak vám medzitým stravníci všetko rozchytajú z taniera bez toho, aby si rodina zasadla k stolu, všetka radosť je preč.

Čo ak by bolo všetko inak? Ak ste nikdy nezažili pečenie na palacinkovači, mali by ste zbystrieť. Nie, nejde o ďalší kuchynský spotrebič, na ktorý bude v špajze padať prach. Je natoľko praktický, že vďaka nemu sa budete na vypekanie palaciniek pozerať úplne novým spôsobom. Hodinový výkon sa zmení na niekoľkominútovú zábavu.

Vylejete štedrú dávku cesta na horúcu platňu, roztiahnete ho na plochu paličkou a v priebehu chvíľky môžete obracať zatiahnuté cesto na druhú stranu. Nepriľnavú platňu nemusíte potierať olejom, nič sa nelepí, netrhá a aj palacinky sú omnoho väčšie, ako ste zvyknutí. Každá z nich stojí za dve či tri obyčajné. Vďaka tomu sa cesto míňa rýchlym tempom a aj vaši blízki budú s raňajkami hotoví po jednej-dvoch palacinkách. Práve taký je Lidl SilverCrest SCM 1500 B1 (24,99 €) s 34-centimetrovou platňou na pečenie. Rozohriatie mu trvá presne toľko, koľko vám zaberie príprava cesta.

SkryťVypnúť reklamu

Naším osvedčeným receptom na cesto bez bubliniek je skombinovať 300 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml oleja, 2 vajíčka, 200 g hladkej múky, štipku soli a čajovú lyžičku cukru. Takéto cesto možno uskladniť v chladničke do druhého dňa, z dávky vám vyjde šesť veľkých palaciniek, ktoré skutočne budú stáť zato.

A ak by ste mali stále pokušenie spájať palacinkovače s jarmočnými a stánkovými crêpes tenkými ako papier, vedzte, že na ňom upečiete i tie naše, slovenské. Presne tak, ako sme na ne zvyknutí. A ak po takomto pečení zabehnete k susedke s novinami, už nebude z diaľky hádať, že ste vypekali pri sporáku. Oblečenie a vlasy nenapáchnu olejom.

Chrumkavé rebierka vaflí

Iné je to s pečením vaflí. Ak nemáte vo svojom okolí niekoho, kto by vám prezradil ako na to, môžete experimentovať celé týždne a nedočkáte sa úspechu. Vafla musí byť na povrchu chrumkavá, vnútri však jemná a príjemne nadýchaná. Každý pokus, ktorý sa končí pripáleným povrchom a lepkavým pudingom vnútri je vopred odsúdený na kritiku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj v tomto prípade je na začiatku cesto, ktoré musí mať dostatok energie nielen na to, aby sa naplnilo jemnými bublinkami, ale musí sa vedieť aj od roštu vaflovača odlepiť. Možno ste nad tým nikdy nerozmýšľali, ale ak by ste povrch vafle natiahli do roviny, bola by trikrát taká veľká, ako ju vidíte. A to už je plocha, ktorá sa formy len tak nepustí.

Naše cesto na dokonalé vafle sa bez kuchynského robota nezaobíde. Najprv vyšľaháte sneh z dvoch bielkov, ktorý si odložíte nabok. Potom metlou vyšľaháte nadýchanú penu zo 480 ml mlieka, 120 ml oleja a dvoch žĺtkov. Pridáte k tomu 260 g hladkej múky, 60 g cukru, štyri čajové lyžičky prášku do pečiva a štipku soli, kým sa z toho v miske robota nevymieša vzdušný krém. A ak ho odľahčíte odloženým snehom, máte cesto tekuté, ktorému sa však priveľmi z naberačky nechce. Práve také má byť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nech je to akokoľvek, najrýchlejšie napečiete v obojstranných vaflovačoch, ktoré sa točia okolo svojej osi ako kolotoč. Takým je napríklad Kitchenaid Artisan 5KWB110 (350 €). Nalejete cesto na horúcu platňu, priklopíte ho a otočíte na druhú stranu. Naložíte aj tú a po necelých štyroch minútach vyberáte prvých osem vaflí von. Urobíte tak ešte raz a miska s cestom je prázdna. V priebehu štvrť hodinky pripravíte šestnásť vaflí, čo je štedrá dávka pre štvorčlennú domácnosť.

Prednosťou takéhoto kolotoča je, že ešte tekuté cesto obleje obe platne tak, aby vafla vyzerala k svetu z oboch strán. Na prvýkrát možno neodhadnete dávkovanie cesta, rýchlo však nájdete naberačku, ktorá odmeria presnú dávku.

Môžete sa spoľahnúť na časovač, po prvých skúsenostiach však upozorní na správne upečenie typická vôňa. Aké sú vafle z takéhoto strojčeka? Pol minúty po tom, čo ich vytiahnete z platne von, skrehnú a vyvalí sa z nich aróma prášku do pečiva. Po krátkej chvíľke získajú jemnosť a začnú rozvoniavať ako najjemnejšie lievance na svete. Už ich len potrieť džemom či šľahačkou pre skvelý zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vafle napečiete aj v skromnejšom počte

Ak sa vám zdá takéto vypekanie ako pre armádu, určite by ste nemali prehliadnuť menšie vaflovače na trhu. Výrobcovia im pre úspornosť dali podobu sendvičovačov, ktoré prichádzajú v zostave tri v jednom. Čo to znamená?

Majú tri súpravy výmenných platničiek, ktoré slúžia ako gril, sendvičovač a vaflovač. Stisnete gombičku, platňa vyskočí a dnu nasuniete druhú. Presne podľa potreby. S pečením vaflí takýmto spôsobom máme kopu skúseností a môžeme s istotou povedať, že takýto strojček obslúži pri raňajkách dvojicu stolovníkov bez toho, aby sa pečenie zdalo príliš namáhavé.

A ak cesto zriedite pre kompromis mliekom, aby sa dalo vylievať z fľaše, každý sa môže obslúžiť v kuchyni sám, ak v domácnosti nie je zvykom zasadať ku stolu spoločne. Takto pripravené vafle však budú o čosi ťažšie a nemožno ich odložiť na neskôr. Strácajú formu a vädnú. Ak sa v elektropredajni rozhliadnete po vaflovači Russell Hobbs Fiesta 22570-56 (49,99€) máte jasnú predstavu aj o tých ostatných. Akoby ich navrhli v tej istej továrni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Liate pečivo na tucet spôsobov

Niekedy sa však výrobcom podarí prekvapiť. Nestáva sa často, aby sme si vo svojich kuchyniach zakladali k spotrebičom knižnicu. Nie však pre výborné recepty, ale pre príslušenstvo. Presne takéhoto konceptu sa drží Tefal so svojím strojčekom Snack Collection (95,20 €), ktorý dokáže prekvapiť každého kulinárskeho kreatívca.

Na kuchynskej linke máte obdobu sendvičovača, v poličke leží kolekcia obalov, ktoré sú iba o málo väčšie ako tie z videokaziet. V každom z nich je dvojica platní na pečenie a krátka kuchárka s inšpiráciami. Na čo je to dobré?

S jediným pomocníkom napečiete v pondelok vafle, v utorok oblátky, v stredu lievance, vo štvrtok palacinky a v piatok šišky. Takto to pokračuje v priebehu dvanásť dní, keď sa vám konečne podarí celú túto zásobu formičiek vystriedať. Je to, ako by ste vniesli v kuchyni do varenia rutinu, pri ktorej zakaždým na stôl príde čosi iné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Raz je to sladká dobrota, čo vzpruží energiou, inokedy zasa slané nadelenie na spestrenie chuti. V robote zamiešate cesto a potom už len pečiete. Je takmer neuveriteľné, že to nikomu nenapadlo už skôr. Hoci je škála platní vyladená pre všedný deň, nejedna z nich má v sebe krásu priam sviatočnú. Tu vidno srdiečka, tam zasa kvety, je to čosi, čo robí radosť nielen pre chuť, ale aj pre oko.

Zo skúseností môžeme povedať, že nám tu fungovali i mnohé domáce receptúry, pri ktorých si každý upraví pomer surovín podľa seba. Všade tam, kde vzor nemá vysoký reliéf, to funguje bez problému. Mimochodom, už ste videli sviatočne vyzdobené zemiakové placky? Asi nie.

Aby sa cesto nelepilo

Bez ohľadu na to, či vybalíte zo škatule palacinkovač, vaflovač, alebo iného pomocníka na pečenie liateho cesta, vždy nájdete všetky povrchy potiahnuté nepriľnavou vrstvou. Niekde je to keramika, inde teflón v jeho najrôznejších podobách. Hoci od novoty fungujú výborne, pri zlej údržbe môžu časom prísť o svoju nelepivosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvým nepriateľom je prehriatie. Pri panvici sa to kedykoľvek pritrafí a ani sa nenazdáte a teflón začína mäknúť. Tieto strojčeky sú však vybavené termostatom, ktorý od výroby prehrievaniu bráni. Všetka vina preto padá vždy iba na vašu hlavu.

Nelepivé spreje nie sú dobrou voľbou. Možno fungujú na rošte grilu, možno pomôžu pri liatinových panviciach a rajničkách. Ak však ide o platne s nepriľnavým povrchom, sprejová vrstva sa po niekoľkých ohriatiach zmení na lepivú vrstvu gélu. Ten možno vymyť zo štruktúrovaného povrchu iba s ťažkosťami, takže nestojí to zato.

Omnoho viac sa osvedčilo premazávanie kokosovým olejom. Pri dlhodobom skladovaní sa nekazí, nikdy nezapácha, takže po každom pečení stačí platne iba zotrieť papierovou utierkou ešte za horúca a v prípade potreby ich kokosovým olejom premazať. Hoci ho voláme olejom, predsa len má pri izbovej teplote pevnú konzistenciu ako loj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľmi záleží aj na nástrojoch, ktoré použijete na vyberanie dobrôt z platní von. Kovovou naberačkou pri rozvaľovaní cesta škody nenarobíte, vidlička by už pri vyberaní povrch mohla poškodiť. Nástroje z bukového dreva sú asi najlepšie, neurobíte však chybu ani vtedy, ak siahnete po plastových.

V priebehu opakovaných používaní bude na povrchu vznikať patina. Spečený karamel a tuky vytvoria vrstvičku, ktorá má sama osebe nelepivé vlastnosti. Nie je preto zmysluplné vymývať ju saponátmi preč, vždy by ste pri jej budovaní začínali od nuly. Hnedastý povlak sa môže po dlhodobom používaní stať prednosťou, o ktorú prichádzajú tí, čo umývajú plochy, ktoré netreba.

A ako je to so skladovaním? Neurobíte chybu, ak medzi platne pri odmlke v práci zavriete hárok pergamenového či desiatového papiera. Je ako oddeľujúca vrstva, ktorá pri keramickom povlaku nič prevratné neprinesie, pri teflóne však môže predĺžiť jeho životnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 662
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 445
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 690
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 650
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 300
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu