Pikantné jablkové čatní
suroviny
- 4 jablká
- 60 g zázvoru
- 8 strúčikov cesnaku
- 4 klinčeky
- 8 PL octu
- 8 PL hrozienok
- 2 ČL mletého čierneho korenia
- 8 PL hnedého cukru
- 1 ČL soli
- 4 čili papričky
- 4 PL citrónovej šťavy
Jablká ošúpeme a nakrájame na malé plátky. Zázvor a cesnak očistíme a najemno nastrúhame. Hrozienka sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do hrnca dáme plátky jabĺk, pridáme cesnak, zázvor, hrozienka, ocot, cukor, klinčeky, korenie, soľ, nasekané čili papričky a citrónovú šťavu. Spolu povaríme, kým ingrediencie nie sú rozvarené. Rozvarenú jablčnú zmes dôkladne rozmixujeme. Čatní naplníme do čistých zaváraninových pohárov, zaviečkujeme a otočíme hore dnom. Takto ho môžeme skladovať v chladničke niekoľko týždňov.
Tip: Ak je pre vás táto štipľavá verzia príliš agresívna, môžete použiť namiesto čili papričiek škoricu.