Malý návod na život bez lepku

Celiakia môže byť obmedzením aj novou možnosťou v stravovaní.

(Zdroj: Fotolia.com)

Môže za ňu genetika

Celiakia je celoživotné geneticky podmienené autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Hlavným spúšťačom u ľudí s touto genetickou predispozíciou je bielkovina lepok, ktorú obsahujú obilniny - pšenica, jačmeň, raž a ovos.

Celiatici sa k svojmu ochoreniu musia postaviť v každom období života s rovnakou disciplínou.

„Celiakia je geneticky podmienená. Faktorov, ktoré ju spúšťajú, je niekoľko a patrí medzi ne aj nadmerná konzumácia múčnych výrobkov, stav mikroflóry, stravovacie návyky a stres,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Eva Blaho.

Ak hľadáte prevenciu, jediným dosiaľ známym spôsobom je dostatočne dlhé dojčenie a zavádzanie lepkových potravín až po šiestom mesiaci života.

Kto je najviac ohrozený?

  • rodinní príslušníci celiatikov,
  • diabetici,
  • pacienti s inými autoimunitnými ochoreniami,
  • pacienti s kožnými ochoreniami,
  • ľudia s poruchami funkcie štítnej žľazy.

Príznaky celiakie

Z posledných údajov z roku 2012 podľa portálu Celiakia.sk vyplýva, že na Slovensku trpí týmto ochorením viac ako 15 000 ľudí.

Skutočný predpokladaný počet je však 50 000 ľudí. O svojom ochorení nemusíte spočiatku tušiť. Príznaky sú pestré a medzi základné patrí plynatosť, črevné nafukovanie, hnačky, chudnutie, slabosť a únava.

Gastroenterológ Peter Minárik uvádza, že ak sa ochorenie objaví už v detstve v období rastu, môžu byť prítomné aj poruchy rastu.

„Z mimočrevných príznakov nie je výnimkou ani chudokrvnosť, poruchy zrážania krvi, rednutie kostí - osteoporóza, gynekologické, neurologické, prípadne aj psychiatrické poruchy,“ vymenúva lekár.

Názor lekára:
K téme sa vyjadruje gastroenterológ Peter Minárik, Onlife.sk
minarik_r1884.jpg

Lepok môže ohroziť zdravie

Ak aj napriek ochoreniu alebo netušiac o ňom konzumujete lepok, môžete si privodiť vážne problémy.

„Aj pri minimálnej konzumácii lepku dochádza k imunitnej reakcii v čreve, ktoré sa prejaví zápalom sliznice. V tenkom čreve vzniká chronický zápal, ktorý degraduje sliznicu a klky, čo neskôr vedie k zhoršenému vstrebávaniu živín a zápalovým ochoreniam, ako sú zápal vnútornej sliznice hrubého čreva a konečníka, Crohnova choroba či divertikulóza, čo je forma hernie,“ vysvetľuje Eva Blaho.

Pacientov s celiakiou treba celoživotne starostlivo sledovať a mali by sa podrobovať pravidelným preventívnym prehliadkam.

Máte doma celiatika?

Prísna, celoživotná bezlepková diéta sa vyznačuje veľkým obmedzením v strave. Jej striktné dodržiavanie môže byť tvrdým orieškom nielen pre dospelých, ale najmä pre deti, ktoré sa pohybujú v kolektíve a sú dennodenne vystavené reklamným klipom v masmédiách na potraviny obsahujúce lepok.

Či dieťa napokon podľahne, to podľa výživovej poradkyne závisí od veku a od toho, ako veľmi bolo zvyknuté na výrobky s obsahom pšenice.

„Bezlepkové cestoviny a pečivo majú inú chuť a konzistenciu, a preto pre niektoré deti môže byť zmena náročnejšia,“ hovorí Eva Blaho.

Či už sa vo vašej rodine objaví detský, alebo dospelý celiatik, najdôležitejší je postoj, aký k diéte zvolíte.

Je oveľa lepšie pozrieť sa na ochorenie z druhej strany a brať ho ako objavovanie nových možností a spestrenie jedálneho lístka. Keď sa to deťom správne vysvetlí a dospelí si uvedomia následky na zdraví, je to jednoduchšie pre všetkých,“ objasňuje odborníčka.

Pohľad naturopatky:
K téme sa vyjadruje výživová poradkyňa a naturopatka Eva Blaho, Medante.com
eva-blaho_r9752.jpg

Ak máte doma celiatika, zmeny stravovacích návykov zakomponujte medzi všetkých členov rodiny. Zjednodušíte si prípravu jedál a člen rodiny s týmto ochorením nebude mať pocit vyčlenenia alebo obmedzenia.

Zbožňované pečivo

Mnohí ľudia si na základných potravinách, akými sú chlieb a pečivo, vypestovali priam závislosť a nenasýtia sa, kým si ich nedajú.

V prospech zdravia sa však oplatí nahradiť tieto potraviny inými alternatívami. Na trhu ich je čoraz viac.

Eva Blaho radí: „Určite nie je ideálne nahradiť lepkové potraviny takými, čo obsahujú deproteinovanú pšeničnú múku alebo kukuričný škrob. Radšej voľte chlieb z jednodruhových múk a bezlepkové obilniny ako pohánka, pšeno, ryža, kukurica, amarant, quinoa, teff a prípadne ovos. Tieto obilniny sa môžu využiť ako príloha, múka z nich vám poslúži na prípravu chleba či koláčov.“

V praxi to vyzerá tak, že lekár – spravidla gastroenterológ, pediater alebo praktický lekár – predpíše pacientovi špeciálnu bezlepkovú múku, krupicu, chlieb alebo cestoviny. Náklady na ne z veľkej časti hradia zdravotné poisťovne.

„Ťažšou úlohou je rozoznať rizikové potraviny so skrytým obsahom lepku, najmä v prípadoch, ak sa na obale potraviny lepok vôbec neuvádza. Problémom sú mäsové výrobky, napríklad párky, klobásy, kde sa bežne pridáva múka. Takýchto príkladov je veľa. Európska únia vydala smernicu o označovaní potravín vo vzťahu k celiakii. Potraviny sa rozdeľujú na bezpečné, rizikové a zakázané. Medzinárodne uznávaným symbolom pre bezlepkové potraviny je obrázok prekríženého pšeničného klasu,“ objasňuje gastroenterológ Peter Minárik.

Čo odporúča potravinový kódex:

  • Bezlepkové potraviny by nemali obsahovať viac ako 2 mg lepku v 100 g konečného výrobku (t. j. 20 mg lepku na 1 kg konečného výrobku), ak ide o prirodzenú bezlepkovú potravinu.
  • Pri potravinách vyrobených špeciálne pre celiatikov je norma maximálne do 20 mg lepku na 100 g konečného výrobku.

Pečte bez lepku:

Bezlepkové recepty pripravila osobná trénerka Saša Machanová, Trenernadosah.sksasa-machanova_r3638.jpg

SLADKÉ: Ovocný dezert z ovsených vločiek a pohánkovej múky

Suroviny:

150 g pohánkových vločiek
120 g pohánkovej múky
2 PL medu
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
120 g masla
2 banány
citrónová šťava
2 PL vody
500 g malého ovocia - maliny, jahody, černice, čučoriedky

Postup:

V miske zmiešajte všetko sypké. Rozpustite maslo, zmiešajte s banánom a medom a nechajte chvíľu vychladnúť. Potom primiešajte k sypkým surovinám. Do hrnca vložte ovocie, vodu, šťavu a chvíľku povarte, nech zmes trošku zhustne a nechajte vychladiť. Dve tretiny cesta uložte do formy a 20 minút pečte na 170 °C, vyberte, pridajte náplň, prikryte zostávajúcim cestom, ktoré ste vyformovali a nechali vychladnúť v chladničke a dajte piecť na ďalších 20 minút.

sladke.jpg

SLANÉ: Vylepšený chlieb

Suroviny:

450 g ryžová múka
1 ČL soľ
1 ČL sódy bikarbóny
500 ml jogurt biely neochutený - ja som použila ovčí a grécky
hrsť vlašských orechov - posekaných
hrsť sušených rajčín - nakrájané na malé kúsky
hrsť ľanových semiačok
1 PL olivového oleja

Postup:

Rúru predhrejte na 190 °C a pečte asi 50 minút. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte vidličkou, potom vytvarujte do bochníka a vložte do ľubovoľnej, ideálne hranatej formy na pečenie. Pečte približne 50 minút. Po upečení vrch prejdite vlhkou rukou a zabaľte do utierky na vychladnutie. A môžete vychutnávať.

slane_r4382.jpg

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  4. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 178
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 957
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 020
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 444
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 453
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 394
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 240
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 124

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ústava sa nezmení, ústavní sudcovia sa budú voliť ako doteraz

Viacero koaličných poslancov sa zdržalo.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Tóthovo svedectvo o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

Neprehliadnite tiež

Osem spôsobov, ako treba na jeseň zmeniť starostlivosť o pokožku

Krok číslo jeden: kúpte si zvlhčovač ovzdušia.