Malý návod na život bez lepku

Celiakia môže byť obmedzením aj novou možnosťou v stravovaní.

(Zdroj: Fotolia.com)

Môže za ňu genetika

Celiakia je celoživotné geneticky podmienené autoimunitné ochorenie tenkého čreva. Hlavným spúšťačom u ľudí s touto genetickou predispozíciou je bielkovina lepok, ktorú obsahujú obilniny - pšenica, jačmeň, raž a ovos.

Celiatici sa k svojmu ochoreniu musia postaviť v každom období života s rovnakou disciplínou.

„Celiakia je geneticky podmienená. Faktorov, ktoré ju spúšťajú, je niekoľko a patrí medzi ne aj nadmerná konzumácia múčnych výrobkov, stav mikroflóry, stravovacie návyky a stres,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Eva Blaho.

Ak hľadáte prevenciu, jediným dosiaľ známym spôsobom je dostatočne dlhé dojčenie a zavádzanie lepkových potravín až po šiestom mesiaci života.

Kto je najviac ohrozený?

  • rodinní príslušníci celiatikov,
  • diabetici,
  • pacienti s inými autoimunitnými ochoreniami,
  • pacienti s kožnými ochoreniami,
  • ľudia s poruchami funkcie štítnej žľazy.

Príznaky celiakie

Z posledných údajov z roku 2012 podľa portálu Celiakia.sk vyplýva, že na Slovensku trpí týmto ochorením viac ako 15 000 ľudí.

Skutočný predpokladaný počet je však 50 000 ľudí. O svojom ochorení nemusíte spočiatku tušiť. Príznaky sú pestré a medzi základné patrí plynatosť, črevné nafukovanie, hnačky, chudnutie, slabosť a únava.

Gastroenterológ Peter Minárik uvádza, že ak sa ochorenie objaví už v detstve v období rastu, môžu byť prítomné aj poruchy rastu.

„Z mimočrevných príznakov nie je výnimkou ani chudokrvnosť, poruchy zrážania krvi, rednutie kostí - osteoporóza, gynekologické, neurologické, prípadne aj psychiatrické poruchy,“ vymenúva lekár.

Názor lekára:
K téme sa vyjadruje gastroenterológ Peter Minárik, Onlife.sk
minarik_r1884.jpg

Lepok môže ohroziť zdravie

Ak aj napriek ochoreniu alebo netušiac o ňom konzumujete lepok, môžete si privodiť vážne problémy.

„Aj pri minimálnej konzumácii lepku dochádza k imunitnej reakcii v čreve, ktoré sa prejaví zápalom sliznice. V tenkom čreve vzniká chronický zápal, ktorý degraduje sliznicu a klky, čo neskôr vedie k zhoršenému vstrebávaniu živín a zápalovým ochoreniam, ako sú zápal vnútornej sliznice hrubého čreva a konečníka, Crohnova choroba či divertikulóza, čo je forma hernie,“ vysvetľuje Eva Blaho.

Pacientov s celiakiou treba celoživotne starostlivo sledovať a mali by sa podrobovať pravidelným preventívnym prehliadkam.

Máte doma celiatika?

Prísna, celoživotná bezlepková diéta sa vyznačuje veľkým obmedzením v strave. Jej striktné dodržiavanie môže byť tvrdým orieškom nielen pre dospelých, ale najmä pre deti, ktoré sa pohybujú v kolektíve a sú dennodenne vystavené reklamným klipom v masmédiách na potraviny obsahujúce lepok.

Či dieťa napokon podľahne, to podľa výživovej poradkyne závisí od veku a od toho, ako veľmi bolo zvyknuté na výrobky s obsahom pšenice.

„Bezlepkové cestoviny a pečivo majú inú chuť a konzistenciu, a preto pre niektoré deti môže byť zmena náročnejšia,“ hovorí Eva Blaho.

Či už sa vo vašej rodine objaví detský, alebo dospelý celiatik, najdôležitejší je postoj, aký k diéte zvolíte.

Je oveľa lepšie pozrieť sa na ochorenie z druhej strany a brať ho ako objavovanie nových možností a spestrenie jedálneho lístka. Keď sa to deťom správne vysvetlí a dospelí si uvedomia následky na zdraví, je to jednoduchšie pre všetkých,“ objasňuje odborníčka.

Pohľad naturopatky:
K téme sa vyjadruje výživová poradkyňa a naturopatka Eva Blaho, Medante.com
eva-blaho_r9752.jpg

Ak máte doma celiatika, zmeny stravovacích návykov zakomponujte medzi všetkých členov rodiny. Zjednodušíte si prípravu jedál a člen rodiny s týmto ochorením nebude mať pocit vyčlenenia alebo obmedzenia.

Zbožňované pečivo

Mnohí ľudia si na základných potravinách, akými sú chlieb a pečivo, vypestovali priam závislosť a nenasýtia sa, kým si ich nedajú.

V prospech zdravia sa však oplatí nahradiť tieto potraviny inými alternatívami. Na trhu ich je čoraz viac.

Eva Blaho radí: „Určite nie je ideálne nahradiť lepkové potraviny takými, čo obsahujú deproteinovanú pšeničnú múku alebo kukuričný škrob. Radšej voľte chlieb z jednodruhových múk a bezlepkové obilniny ako pohánka, pšeno, ryža, kukurica, amarant, quinoa, teff a prípadne ovos. Tieto obilniny sa môžu využiť ako príloha, múka z nich vám poslúži na prípravu chleba či koláčov.“

V praxi to vyzerá tak, že lekár – spravidla gastroenterológ, pediater alebo praktický lekár – predpíše pacientovi špeciálnu bezlepkovú múku, krupicu, chlieb alebo cestoviny. Náklady na ne z veľkej časti hradia zdravotné poisťovne.

„Ťažšou úlohou je rozoznať rizikové potraviny so skrytým obsahom lepku, najmä v prípadoch, ak sa na obale potraviny lepok vôbec neuvádza. Problémom sú mäsové výrobky, napríklad párky, klobásy, kde sa bežne pridáva múka. Takýchto príkladov je veľa. Európska únia vydala smernicu o označovaní potravín vo vzťahu k celiakii. Potraviny sa rozdeľujú na bezpečné, rizikové a zakázané. Medzinárodne uznávaným symbolom pre bezlepkové potraviny je obrázok prekríženého pšeničného klasu,“ objasňuje gastroenterológ Peter Minárik.

Čo odporúča potravinový kódex:

  • Bezlepkové potraviny by nemali obsahovať viac ako 2 mg lepku v 100 g konečného výrobku (t. j. 20 mg lepku na 1 kg konečného výrobku), ak ide o prirodzenú bezlepkovú potravinu.
  • Pri potravinách vyrobených špeciálne pre celiatikov je norma maximálne do 20 mg lepku na 100 g konečného výrobku.

Pečte bez lepku:

Bezlepkové recepty pripravila osobná trénerka Saša Machanová, Trenernadosah.sksasa-machanova_r3638.jpg

SLADKÉ: Ovocný dezert z ovsených vločiek a pohánkovej múky

Suroviny:

150 g pohánkových vločiek
120 g pohánkovej múky
2 PL medu
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
120 g masla
2 banány
citrónová šťava
2 PL vody
500 g malého ovocia - maliny, jahody, černice, čučoriedky

Postup:

V miske zmiešajte všetko sypké. Rozpustite maslo, zmiešajte s banánom a medom a nechajte chvíľu vychladnúť. Potom primiešajte k sypkým surovinám. Do hrnca vložte ovocie, vodu, šťavu a chvíľku povarte, nech zmes trošku zhustne a nechajte vychladiť. Dve tretiny cesta uložte do formy a 20 minút pečte na 170 °C, vyberte, pridajte náplň, prikryte zostávajúcim cestom, ktoré ste vyformovali a nechali vychladnúť v chladničke a dajte piecť na ďalších 20 minút.

sladke.jpg

SLANÉ: Vylepšený chlieb

Suroviny:

450 g ryžová múka
1 ČL soľ
1 ČL sódy bikarbóny
500 ml jogurt biely neochutený - ja som použila ovčí a grécky
hrsť vlašských orechov - posekaných
hrsť sušených rajčín - nakrájané na malé kúsky
hrsť ľanových semiačok
1 PL olivového oleja

Postup:

Rúru predhrejte na 190 °C a pečte asi 50 minút. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte vidličkou, potom vytvarujte do bochníka a vložte do ľubovoľnej, ideálne hranatej formy na pečenie. Pečte približne 50 minút. Po upečení vrch prejdite vlhkou rukou a zabaľte do utierky na vychladnutie. A môžete vychutnávať.

slane_r4382.jpg

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 373
  2. Vizuálny smog je problém 10 045
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 6 377
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 5 766
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 941
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 622
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 322
  8. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 262
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 852
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 500

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

DOMOV

Milionár sa chcel baviť, až kým neprišli dlhy

Ján Kováčik sa pri biznise venuje futbalu.

EKONOMIKA

Mala Slávika aj Miss, teraz Forza končí. Aký bol jej príbeh?

Produkčný dom má finančné problémy.

Neprehliadnite tiež

Najvplyvnejšia žena všetkých čias má na konte dve Nobelovky

BBC zverejnila rebríček významných ženských mien.