Toto je obľúbený recept spisovateľky Isabelly Allendeovej, ktorá ho použila vo svojej knihe Afrodita, venovanej gurmánstvu a erotike. Majú lahodnú chuť, ktorá stimuluje zmysly, a obsahujú množstvo vitamínov, bielkovín a minerálnych látok, ktoré prospievajú telu.
Španielska paella
suroviny
- 350 g morských podov podľa chuti
- pár ušlí slávok na ozdobu
- 200 g bielej ryže
- menší hrniec rybieho alebo zeleninového vývaru
- 1 veľká paradajka
- 3 PL olivového oleja
- kurkuma
- soľ
- šafran
- mletá papika
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
Poduste na panvici na olivovom oleji cibuľu do sklovita. Pozor, nesmie vám zhnednúť. Pridajte korenie a poduste ešte minútku. Pridajte plody mora, pokrájanú paradajku a nadrobno posekaný cesnak. Poduste za stáleho miešania ďalších päť minút. Zalejte vývarom a keď začne vrieť, pridajte ryžu. Na miernom ohni varte, kým ryža nezmäkne. Slávky uvarte zvlášť vo vývare. Pri varení sa krásne otvoria. Pri servírovaní nimi ozdobte paellu.
Tip: Ak si chcete recept trochu vylepšiť, môžete v ňom použiť aj kvalitné biele víno, ktoré sa pridáva do paelly chvíľu pred dovarením. Pravá paella sa servíruje priamo z panvice. Ak z nej budete ujedať vo dvojici, môže to byť veľmi romantické.