Je olivový olej naozaj taký zdravý?

Odborníci na výživu odporúčajú používať v kuchyni výlučne olivový olej. Je však naozaj takým všeliekom?

(Zdroj: Photl.com)

Olivový olej sa pre jeho nespočetné benefity využíva v gastronómii i v kozmetike. Obsahuje množstvo vitamínov a najmä cenné mononenasýtené mastné kyseliny.

Predlžuje život, omladzuje, pôsobí ako prevencia proti rakovine prsníka, je výborným antioxidantom. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú vypiť lyžičku alebo pohár olivového oleja ráno nalačno.

Takto si údajne môžete okrem prevencie pred rôznymi ochoreniami, znížiť cholesterol, dostanete do ideálneho stavu tráviaci systém a navyše začnete deň plný energie a dobre naladení.

Extrémy nikdy nie sú dobré

Lenže tento recept vyskúšal profesor Tim Spector z Kráľovskej univerzity v Londýne a jeho zistenia boli zarážajúce. Hneď potom ako vypil ráno nalačno pohár olivového oleja, omdlel.

Zdravotné benefity sú jedna vec ale skúšať takéto extrémne rady druhá. Olivový olej je totiž ťažký na žalúdok a dať mu takúto „bombu“ hneď ráno nalačno nemôže dopadnúť dobre.

Oveľa menej ako južania

Gréci, Taliani a Španieli skonzumujú priemerne 13 litrov olivového oleja na rok na jedného obyvateľa. V stredozemí Európy, Veľkej Británii či USA je to oveľa menej, okolo jedného litra.

Štúdia uverejnená v New England Journal of Medicine presvedčivo dokázala, že obyvatelia južnej Európy majú o tretinu menej ochorení srdca, cukrovky, mozgových príhod, nie sú takí obézni, majú lepšiu pamäť a žijú dlhšie. Odborníci pripisujú tieto výsledky najmä konzumácii olivového oleja.

Podľa nich vzácne látky v ňom obsiahnuté pomáhajú v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižujú riziko srdcových a srdcovocievnych ochorení, pôsobia protizápalovo a slúžia ako prevencia proti rakovine prsníka či alzheimerovej chorobe.

Nie je jedno aký a ako

Nie je však jedno z akých olív a ako sa olej vyrába. Olej označovaný ako Extra Virgin je lisovaný za studena z prvotriednych olív a spôsob výroby mu zaručuje zachovanie všetkých cenných látok.

Virgin je vyrábaný z menej kvalitných olív a bežný olivový olej sa vyrába z najmenej kvalitných olív, prípadne zo šupiek a stopiek a spracováva sa chemickou cestou.

Ak chcete aby bol pre vás olivový olej skutočne liekom, je dôležité nielen aký olej kúpite, ale aj ako ho skladujete. Olej by nemal byť vystavený priamemu slnku, skladovaný v plastových fľašiach a v teple.

Najlepšie si uchová dôležité látky, ak je skladový v suchu, chlade a v hnedej alebo zelenej sklenenej fľaši.

Extra panenský olivový olej je najlepšie používať v studenej kuchyni, podľa odporcov olivového oleja má totiž olivový olej nižšiu teplotu horenia a tak pri tepelnej príprave niektorých jedál skôr produkuje karcinogénne látky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 382
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 287
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 303
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 148
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 977
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 203
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 017
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 590
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 875
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 581

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop