Olivový olej sa pre jeho nespočetné benefity využíva v gastronómii i v kozmetike. Obsahuje množstvo vitamínov a najmä cenné mononenasýtené mastné kyseliny.
Predlžuje život, omladzuje, pôsobí ako prevencia proti rakovine prsníka, je výborným antioxidantom. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú vypiť lyžičku alebo pohár olivového oleja ráno nalačno.
Takto si údajne môžete okrem prevencie pred rôznymi ochoreniami, znížiť cholesterol, dostanete do ideálneho stavu tráviaci systém a navyše začnete deň plný energie a dobre naladení.
Extrémy nikdy nie sú dobré
Lenže tento recept vyskúšal profesor Tim Spector z Kráľovskej univerzity v Londýne a jeho zistenia boli zarážajúce. Hneď potom ako vypil ráno nalačno pohár olivového oleja, omdlel.
Zdravotné benefity sú jedna vec ale skúšať takéto extrémne rady druhá. Olivový olej je totiž ťažký na žalúdok a dať mu takúto „bombu“ hneď ráno nalačno nemôže dopadnúť dobre.
Oveľa menej ako južania
Gréci, Taliani a Španieli skonzumujú priemerne 13 litrov olivového oleja na rok na jedného obyvateľa. V stredozemí Európy, Veľkej Británii či USA je to oveľa menej, okolo jedného litra.
Štúdia uverejnená v New England Journal of Medicine presvedčivo dokázala, že obyvatelia južnej Európy majú o tretinu menej ochorení srdca, cukrovky, mozgových príhod, nie sú takí obézni, majú lepšiu pamäť a žijú dlhšie. Odborníci pripisujú tieto výsledky najmä konzumácii olivového oleja.
Podľa nich vzácne látky v ňom obsiahnuté pomáhajú v boji proti vysokému krvnému tlaku, znižujú riziko srdcových a srdcovocievnych ochorení, pôsobia protizápalovo a slúžia ako prevencia proti rakovine prsníka či alzheimerovej chorobe.
Nie je jedno aký a ako
Nie je však jedno z akých olív a ako sa olej vyrába. Olej označovaný ako Extra Virgin je lisovaný za studena z prvotriednych olív a spôsob výroby mu zaručuje zachovanie všetkých cenných látok.
Virgin je vyrábaný z menej kvalitných olív a bežný olivový olej sa vyrába z najmenej kvalitných olív, prípadne zo šupiek a stopiek a spracováva sa chemickou cestou.
Ak chcete aby bol pre vás olivový olej skutočne liekom, je dôležité nielen aký olej kúpite, ale aj ako ho skladujete. Olej by nemal byť vystavený priamemu slnku, skladovaný v plastových fľašiach a v teple.
Najlepšie si uchová dôležité látky, ak je skladový v suchu, chlade a v hnedej alebo zelenej sklenenej fľaši.
Extra panenský olivový olej je najlepšie používať v studenej kuchyni, podľa odporcov olivového oleja má totiž olivový olej nižšiu teplotu horenia a tak pri tepelnej príprave niektorých jedál skôr produkuje karcinogénne látky.