Nenechajte sa jeseňou „vyšťaviť“

Neviete čo s nadúrodou ovocia a zeleniny, alebo iba milujete šťavy na akýkoľvek spôsob? Potom je načase sa poobzerať po vhodnom odšťavovači.

(Zdroj: Archív výrobcu)

Je to festival štiav, muštov, džúsov a drení. Kedykoľvek na ne dostanete chuť, stačí len cvaknúť vypínačom a miska čerstvého ovocia alebo zeleniny úplne zmení svoju podobu. Hoci v horúcej spare hľadáme takéto osvieženie najväčšmi, práve jeseň je kráľovnou sezóny.

Možno i preto, že práve v tomto čase máme surovín nadostač. Siahame po bohatej úrode našich záhradiek, dostávajú sa nám na stoly prebytky miestnych farmárov a aj v predajnej sieti na cenovkách cítiť, že sezóna plodov prírody je v plnom prúde. Ak patríte medzi tých, čo si takéto dobrodružstvo nechcú nechať ujsť, možno práve teraz sa vyplatí poobzerať okolo seba, aby ste vedeli čo vás môže postretnúť.

Iná tvár ovocia a zeleniny

Ak vám začnú v košíku nahnívať včasné jabĺčka a úroda bola skutočne štedrá, viete presne čo to znamená. Naplníte zaváracie fľaše kompótmi, vypásate sa na pečených jablčníkoch a ešte aj večer si namiesto chlebíka pri knižke zahryznete do jabĺčka. S pocitom, že snáď sa s touto nádielkou porátate skôr, ako padne na osoh už iba sliepkam.

S odšťavovačom je to však iné. Hoci by ste možno po dlhej vychádzke zjedli i päť utešených jabĺčok, ak ich preženiete cez odšťavovač, i desať vám je zrazu akosi málo. Tá vôňa ovocín a lahodná chuť cukru je jednoducho neodolateľná. A platí to rovnako aj pre mrkvu, cviklu, hrozno či slivky, pod ktorými sa ohýbajú konáre stromov.

Ak je práve toto vaša výzva a nie falošný obraz toho, ako si pitím cukrovej vody z ovocia vylepšíte svoje zdravie, asi by ste sa mali po odšťavovači skutočne poobzerať. Pretože tentokrát pôjde skutočne o pomocníka z ktorého budete mať osoh sezónu po sezóne bez toho, aby ste komusi sadli na lep pri rečiach o vitamínoch, enzýmoch a zdraví.

Sviežosť sa cez strojček vytratí

Nie je veľký rozdiel v chuti medzi tým, či do odšťavovača vložíte sviežu mrkvu čerstvo vytiahnutú z hriadky, alebo trochu privädnutú. Dokonca nepocítite ani to, ak do pivnice uložíte len výstavné kusy ovocia či zeleniny a ostatné upotrebíte na šťavy. Akoby šibnutím čarovného prútika sa oddelí šťava do krčiažka a dužina do zbernej nádoby, aby ste si ich do sýtosti užili. Inak to nerobia ani vo fabrikách.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Džús alebo smoothie? Toto sú klady a zápory tekutých vitamínov

Nečakajte však filtrovanú šťavu s iskrou, ktorá je číra ako víno a priezračná ako pálenka. Má prirodzený kal čerstvosti, malú penovú čiapočku a farbu, ktorá sa z minúty na minútu akosi vytráca – šťava jednoducho hnedne. I preto je najchutnejšia vo chvíli, keď ju od dužiny oddelíte. Neznesie skladovanie bez toho, by prešla varom či mrazom. Vzduch ju zruinuje skôr ako kvasinky a baktérie.

Iné je to s dužinou. Môžete ňou pri pečení koláčov nahradiť tretinu múky, spravíte z nej prívarky, pyré, dokonca ju viete aj mraziť alebo zavárať. Ak ste presvedčení o tom, že nejde o krmivo pre domáce zvieratá, v domácnosti ju zaiste zužitkujete. Tu však platí pravidlo, že najprv musia ísť všetky stopky, semienka a niekedy aj šupky preč. Inak ich už z nadrvenej dužiny nikdy nevytriedite.

Udržať rovnováhu v tempe pitia štiav a upotrebenia dužiny je takmer nemožné. Čoskoro vám každá snaha prerastie cez hlavu a dužina bude vystávať.

Odstredivka je štandardom domácností

Nie je na tom nič zložitého. Malý disk s ostrými výstupkami je upevnený o kôš z dierovaného plechu alebo hustého pletiva. Točí sa obrovskou rýchlosťou a popri tom robí svoju prácu. Hrotmi odiera drobné kúsky ovocia a zeleniny, ktoré pod chvíľou odlietajú na sito, kde zo seba pustia väčšinu šťavy. Z tvrdej mrkvy tryskajú kvapôčky nektáru, z chrumkavých jabĺčok takisto, mäkšie slivky, hrozno či múčne odrody jabĺk tratia cez sitko i časť dužiny. Je to akoby ich za surova pasírovali na kolotoči. Až do chvíle, kým ich rýchlosť nevymrští kdesi do zbernej nádoby.

V takmer raketovom hluku sa krčiažok plní napenenou šťavou. Odstredivka výborne zvláda mrkvu a cviklu, poradí si s krehkými jabĺčkami a nie sú jej cudzie ani ostatné druhy ovocia. Čím mäkšie sú, tým väčší kompromis vás čaká. Dužinu od šťavy účinne oddeliť nemožno. Možno aj preto tento druh expresných odšťavovačov máva mnohé drobné vylepšenia. Práve na tých by mal spočinúť váš zrak.

Philips Juicer Viva Collection HR1855 (79€) je ako raňajkový špeciál. Na jedno spustenie z neho vypumpujete tri či štyri poháre šťavy bez toho, aby ste po kuchyni narobili neporiadok. Má zbernú nádobu zabudovanú priamo v tele stroja a sitko ktoré je otočené úplne opačne ako vo všetkých ostatných modeloch. Akoby výrobca počítal s tým, že v našich kuchyniach niet miesta pre zbytočnosti. Je to model určený vždy pre jeden odšťavovací cyklus, s ktorým budete presne vedieť ako svoju zásobu jabĺčok a mrkvy miniete.

Iné je to s odstredivkou Catler JE4011 (280€). Má otočnú gombičku, pri ktorej sa na displeji zjavujú čísla od 1 do 5 spolu s popiskami rôznych druhov ovocia. Keďže môžete sami určiť, akou rýchlosťou sa disk pri odstreďovaní otáča, získate moc nad tým, ako pracuje s problémovými surovinami. Sami volíte medzi kompromisom, či pustíte z mäkkého ovocia dužinu do šťavy, alebo radšej oželiete časť šťavy a necháte ju v dužine, aby bol nápoj čírejší. Je to riešenie ktoré funguje. A ak sa rozhodnete vymeniť disk za druhý bez odstreďovacieho sita, odšťavovač sa razom zmení na strojček ktorý vyrába ovocné pyré a zeleninové pasty. To všetko s veľkou zbernou nádobou, pri ktorej absolvujete jeden cyklus za druhým.

Iný nie je ani KitchenAid Artisan 5KVJ0333 (359€), ktorý dostal do vienka dve rýchlosti odšťavovania. Ten má však košík, na ktorom si pri dvoch rýchlostiach odšťavovania na prstenci disku sami nastavíte, koľko dužiny má prepustiť do šťavy. Akoby ste otvárali drobné vrátka, cez ktoré sa bude vytrácať časť toho, čo pôvodne smerovalo do zbernej nádoby. Táto odstredivka je však natoľko húževnatá, že ňou dokážete vyrobiť toľko štiav a dužiny, aby ste sa mohli skutočne pribrať k veľkému zaváraniu a ďalšiemu spracovaniu. Má indukčný motor, veľký nakladací otvor a vyhotovenie, ktoré len tak ľahko nerozbijete. Je ako staré mocné mlynčeky, ktoré prežili nejednu zabíjačku a dedili sa z generácie na generáciu.

Ak však hľadáte čosi na polceste medzi raňajkovým odšťavovačom a mocným pracantom, možno sa zastavíte pri modeli Russell Hobbs Aura 20365-56 (89€) Má dve rýchlosti chodu, veľký plniaci otvor ktorý pojme celé jablká a zbernú nádobu, ktorú hravo vyprázdnite po každom cykle. Je vyhotovený po vzore kuchynských robotov tak, aby vás nič neprekvapilo, ani nezaskočilo. A ak máte za sebou skúsenosť ako zaobchádzať v umývačke riadu s plastami tak, aby predčasne nestarli, takmer pri každom z modelov môžete počítať s tým, že si pri jeho čistení pomôžete v rámci možností umývačkou riadu.

Lis má stratégiu pomalého pučenia

Ak ste v posledných rokoch čosi zaregistrovali o lisoch na ovocie, mali by ste vedieť že úplne vychádzajú zo strojčeka, ktorý možno dôverne poznáte. Vyzerá ako mlynček na mäso, má dlhý, úzky nos a na konci skrutku, ktorá dokáže hrozno a ríbezle pribrzdiť natoľko, aby z nich závitovka cez sitko vytlačila čo najviac šťavy.

Rovnako pracuje aj moderný odšťavovač, do ktorého výrobcovia túto technológiu uložili nie vodorovne, ale zvisle. Pri každej pomalej otáčke motora si ukrojí alebo doslova odhryzne sústo, ktoré následne drtí a stláča, aby ho mocne pritisol k hustej plechovej mriežke. Kým kvapôčky šťavy stekajú do zbernej nádobky, takmer suchá dužina padá oddelene do druhej. Všetko to prebieha s obrovským pokojom, takmer flegmaticky, avšak skutočne rýchlo. Z mrkvy zostane len suché vlákno, kapusta v ňom vypustí celú svoju dušu a podobné je to aj s listovými zeleninami. Aj ovocie v ňom spracujete k úžitku s výnimkou sypkých odrôd jabĺčok. Tie sa nadobro zmenia na hustú dreň, presne takú ako ju poznáme z pohárikov s detskou výživou. Šťava z takýchto strojčekov je čírejšia, takmer úplne bez peny a dá sa na nej v porovnaní s odstredivkou skutočne uvidieť rozdiel.

Ak však ide o chuť, rozdiel zbadáte skôr pri surovinách, ktoré príliš často neodšťavujeme. Kým šťava z kapusty ktorá prešla odstredivkou na jazyku škrabe ako žihľava, cez lis prejde len čistý mok bez vlákna. Odstredivka je favoritom všade tam, kde nie sú na prvej priečky hitparády práve jabĺčka.

Vertikálny lis KitchenAid Artisan 5KVJ0111 (499€) je ťažší, akoby ste si pri pohľade na neho mysleli. Toto nesmierne pevné torzo so silnou prevodovkou dokáže vyžmýkať čokoľvek. Šťavu si čapujete na odkvapkávacej mriežke priamo do pohárika, priam ako keby ste sa postavili pred kávovar. Ak však príde na veľké sústa, mohli by ste ho bez prestávky nechať bežať od rána do večera. Dokáže vylisovať úplne všetko bez toho aby sa unavil. A ak ide o jeho čistenie, všetko je vyladené k jednoduchosti. Na prvom mieste pri jeho návrhu bola zaiste robustnosť, ktorá mu má zaistiť absolútnu dlhovekosť.

Podobného prístupu, avšak v odľahčenej podobe pre všedný deň sa drží lis Concept LO-7046 (159€). Pevným, stabilným tempom uberá z plniaceho otvoru sústo po súste, aby z neho vtlačil čo najviac šťavy. Aj v tomto prípade všetko tlačí cez sitá s rôznymi veľkosťami otvorov, ktoré si vymeníte podľa toho, s akým ovocím alebo zeleninou pracujete. A ak si hneď na začiatku vypestujete návyk pre čistenie prúdom vody ešte za behu, budete mať umývanie omnoho jednoduchšie. Ak ste doposiaľ mali doma len starú, nie dobre spracovanú odstredivku, tento model bude pre vás rozhodným krokom vpred.

Cez rutinu odšťavovania sa musíte preniesť

Ak nemáte radi doma žiadne novoty, odšťavovanie potom nebude pre vás a môže sa stať, že odšťavovač – hoci dobrý a výkonný – u vás zapadne prachom. Ako vyzerá rutina odšťavovania? Najprv musíte mať vždy po ruke ovocie a zeleninu, ktorú chcete naložiť do stroja. Z pivničky rodinného domu to ide najlepšie, v paneláku musíte počítať s pravidelným nakupovaním.

Odšťavovanie je takmer ako hra. Umyjete ovocie, očistíte ho, možno trochu prikrájate a natlačíte do stroja. Pri lise nezašpiníte nič, pri odstredivke drobnejšie kúsky môžu lietať i po kuchyni. A je úplne jedno, či to budú egreše, kus mrkvy alebo bobuľky hrozna. Naplniť však krčiažok čerstvým mokom zaberie iba niekoľko minút.

Potom už prichádza čas, ktorá nejednu gazdinku či domáceho pána po čase prikvačí ťarchou povinností. Poriešiť treba dreň aby nezostarla, a aj odšťavovač treba rozobrať, vyumývať a opäť zložiť. Niekto robí takéto veci prirodzene a s radosťou, pre iného je to nočná mora. Obzvlášť v prípade, ak vás po každom cykle čaká takmer desať dielcov, ktoré potrebujete vyčistiť a umyť. Nie je to len opláchnutie pod tečúcou vodou. Vlákna ovocia sú natlačené v sitkách, ukrývajú sa v zákutiach a sem tam kdesi aj šťava zatečie kam nemala. To všetko treba dať na poriadok.

Takže dve minúty príprav, dve minúty odšťavovania, minúta rozkoše pri pití šťavy a desať minút upratovania. Ak máte na toto čas a chuť, ste človek pre ktorého odšťavovače vymysleli.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 634
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 139
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 684
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 107
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 258
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 242
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 051
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 988
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 810
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 787

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.