Šošovicovo-paradajková polievka
suroviny na 4 - 6 porcií
- 250 g červenej šošovice
- 400 g konzerva celých alebo sekaných paradajok
- 150 g paradajkového pretlaku
- 1 l vody
- 1 pór
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- 2 výhony stonkového zeleru
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka)
- sušené bylinky (oregano, majorán)
Šošovicu preberte a predmočte. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom pór, cesnak a stonkový zeler, všetko rozkrájané na tenké plátky. Keď zelenina zosklovatie, pridajte scedenú šošovicu a po premiešaní zalejte vodou alebo vývarom. Asi po 10 minútach pridajte paradajky a pretlak, ochuťte soľou a korením a varte, pokým šošovica nezmäkne. Na záver ochuťte sušenými aj čerstvými bylinkami.
Tip: Túto už aj tak dosť hutnú polievku môžete zdokonaliť ešte mäsovými knedličkami alebo čili papričkou. Povrch už nabratej porcie môžete dozdobiť sušenými paradajkami v oleji.