Škandinávska polievka s lososom
suroviny na 4 porcie
- 1 pór
- 3 PL oleja
- 1 - 2 bobkové listy
- niekoľko guľôčok celého čierneho korenia
- 600 - 700 ml vody
- 100 g mrkvy
- 100 g zemiakov
- 100 g zeleru
- 300 g čerstvého lososa
- 150 ml smotany na varenie
- 1 PL zemiakového škrobu
- šťava z polovice citróna
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky
Zeleninu očistite a rozkrájajte. Pór orestujte na oleji, pridajte k nemu mrkvu a zeler a nakoniec i zemiaky. Opečenú zeleninu zalejte vodou, pridajte k nej celé korenie a bobkový list a varte asi desať minút. Ak je zelenina takmer uvarená, pridajte do polievky lososa. Keď je losos mäkký, vyberte ho nabok, spolu s mrkvou, korením a bobkovým listom. Zvyšok polievky rozmixujte dohladka, zahustite ju smotanou, v ktorej ste rozmiešali zemiakový škrob, nechajte prevrieť a dochuťte soľou a korením. Do polievky vráťte mrkvu a na kocky rozkrájaného lososa. Po vypnutí jemne vmiešajte citrónovú šťavu. Servírujte s bylinkami podľa chuti.
Tip: Z byliniek najlepšie vynikne kôpor. Mrkva dodáva polievke farbu, podľa chuti ju môžete pokojne rozmixovať s ostatnou zeleninou. Lososa sa pri varení oplatí ponechať i s kožou. Tá sa do polievky nielen vyvarí, ale mäso drží pokope. Odstránite ju až pri krájaní ryby na menšie časti.