Krémová karfiolová polievka so syrom
suroviny na 4 porcie
- 1 väčší karfiol
- 600 - 700 ml zeleninového vývaru
- 1 menšia cibuľa
- 2 plátky masla
- 250 ml smotany na varenie
- 1 topený syr v črievku
- soľ, mleté biele korenie
Na masle opražte cibuľu do sklovita. Karfiol očistite, rozoberte na ružičky, prepláchnite, vložte do hrnca s cibuľou a zalejte vývarom. Varte, kým karfiol nezmäkne. Ponorným mixérom ho rozmixujte dohladka. Pridajte topený syr, smotanu, soľ, korenie a krátko prevarte. Pred servírovaním dozdobte polievku opečenou slaninou, krutónmi, polievkovými guľôčkami alebo vajíčkom uvareným na tvrdo.
Tip: Ak chcete polievku ešte hustejšiu, pridajte ku karfiolu aj dva zemiaky alebo v smotane rozmiešajte lyžicu múky. Lahodnou obmenou karfiolu je brokolica.