Hubová polievka z troch druhov húb
suroviny na 4 - 6 porcií
- 2 veľké cibule
- 150 g šampiónov
- 150 g hlivy
- 200 - 300 g podpňoviek
- 2 PL oleja
- 1 malá čili paprička
- 1,4 l hovädzieho vývaru (alebo vývar z hubového bujónu)
- 40 ml brandy
- mletá sladká paprika
- worcestrová omáčka
- 1 PL hnedého cukru
- soľ, mleté čierne korenie
Očistenú cibuľu rozkrájajte na plátky. V hrnci rozohrejte olej, orestujte ju na ňom do sklovita, zasypte cukrom a opekajte do karamelovohneda. Pridajte k nej nadrobno pokrájanú čili papričku zbavenú semienok a na veľké kusy rozkrájané huby. Všetko posypte trochou mletej papriky, premiešajte a zalejte vývarom.
Varte, kým nie sú huby mäkké. Pred koncom varenia pridajte brandy, korenie a soľ. Nakoniec polievku dochuťte podľa potreby worcestrovou omáčkou. Dozdobte petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami a servírujte s chlebovými krutónmi.
Tip: Brandy dáva polievke znamenitú vôňu. Servírovanie môžete obohatiť tak, že namiesto suchých krutónov vložíte do polievky zapekané bagety so syrom, podobne ako pri francúzskej cibuľačke.