Zrak a vitamíny
Zdravie očí je tak ako zdravie celého organizmu podmienené tým, ako sa stravujete. Aj keď sa to netýka každej diagnózy.
Čo by ste mali jesť pre zdravie očí?
špenát
listový šalát
kapusta
paradajky
čučoriedky
rybí olej
tofu
mandle
ľanový olej
citrusové plody
„Dioptrické chyby oka, ako napríklad krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus sa stravou ovplyvniť nedajú a zázraky nemožno čakať ani pri diagnóze zeleného zákalu a sklovcových zákalov,“ upozorňuje oftalmologička Katarína Sokolová, dodáva však, že stravovaním si môžeme pomôcť v prípade sivého zákalu a vekom podmienenej degenerácie makuly.
„V prípade sivého zákalu niektoré svetové štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv zvýšeného príjmu vitamínu C vo forme surovej stravy a potravín s jeho vysokým obsahom,“ uvádza Sokolová.
Podľa nej vznik a výskyt tejto najčastejšej diagnózy seniorov dokáže „céčko“ až trojnásobne spomaliť. Vitamíny odporúča konzumovať najmä vo forme surovej zeleniny a ovocia.
Sú totiž termolabilné, varením alebo inou tepelnou úpravou ich môžeme znehodnotiť.
Strava a degenerácia makuly
Výživné látky zo surovej stravy majú podľa Kataríny Smolkovej najväčší dokázaný efekt pri ochorení centra najostrejšieho videnia, vekom podmienenej degenerácie makuly.
Makula je malá centrálna časť sietnice zodpovedná za centrálnu zrakovú ostrosť. Sprostredkováva až 90 % videnia.
K téme sa vyjadruje:
klinická oftalmologička a očná chirurgička Katarína Sokolová, Očná klinika Neovízia
Bez toho, aby zdravo fungovala človek nedokáže šoférovať, čítať, rozoznávať tváre ani farby. Jednou z teórií vzniku tohto ochorenia je, že ho zapríčiňuje oxidatívny a svetelný stres.
„Spôsobujú ho voľné kyslíkové radikály, ktoré dokážeme úspešne zneškodniť zvýšeným príjmom antioxidantov, napríklad vitamínov A, C, E a selénu,“ upozorňuje Katarína Sokolová.
Vďaka ich dostatočnému príjmu môžeme predchádzať poškodeniu sietnice. Ochranný účinok na sietnicu má aj skupina antioxidantov známa ako karotenoidy.
Ide o luteín, zeaxantín a mezozeaxantín, ktoré sa nachádzajú napríklad v zelenej listovej zelenine a v ovocí, najmä v bobuľovitých ovocných plodoch.