Cviklový koláč s kozím syrom
suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 190 g hladkej múky
- 80 ml vlažnej vody
- 1/2 ČL sušeného droždia
- 1 vajíčko
- soľ
Na oblohu:
- 250 g predvarenej cvikly
- 250 g kozieho alebo ovčieho syra
- 3 - 4 PL cibuľového čatní
- nasekané lieskovce
- sušený tymian
Vlažnú vodu zmiešajte s droždím a nechajte päť minút pôsobiť. Postupne pridávajte ostatné suroviny a vymieste hladké, pružné cesto. Nechajte ho chvíľku podkysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Cesto natenko vyvaľkajte, potrite cibuľovým čatní, navrstvite nastrúhaný syr, na kolieska pokrájanú cviklu, nasekané oriešky a rozmrvené sušené bylinky. Pečte, kým nie sú okraje chrumkavé. Servírujte horúce. Dozdobiť koláč môžete kyslou smotanou.
Tip: Prácu si môžete zjednodušiť, ak použijete lístkové alebo croissantové cesto. Na tento druh koláčov sa ako základ nepoužíva paradajková omáčka ako pri pizze, ale na oleji predpečená skaramelizovaná cibuľa. Môžete pridať i olivy a provensálske korenie.