Cviklová polievka s koreňovou zeleninou
suroviny na 4 porcie
- 600 g cvikly
- 1 cibuľa
- 1 mrkvy
- 1 petržlen
- 750 ml vývaru alebo vody
- trošku oleja
- citrónová šťava
- muškátový oriešok
- čerstvé alebo sušené bylinky
- mleté čierne korenie, soľ
Najskôr očistite a nastrúhajte zeleninu. Cibuľu ošúpte, rozkrájajte na malé kocky a krátko opražte na troche oleja. Pridajte nastrúhanú cviklu, mrkvu a petržlen. Krátko opekajte a zalejte vývarom alebo vodou. Prikryté varte na malom plameni asi 20 - 30 minút. Rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Pred servírovaním pridajte na povrch polievky nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný muškátový oriešok.
Tip: Polievku môžete dozdobiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Namiesto muškátového orieška vynikne dobre aj sušený tymian.