Pestrý cviklovo-citrusový šalát
suroviny na 4 - 6 porcií
- 2 - 4 cvikly (podľa veľkosti)
- 2 pomaranče
- 1 menší ružový grapefruit
- kúsok červenej kapusty
- hrsť vlašských orechov
Na zálievku:
- 1 ČL pomarančovej kôry
- 2 PL pomarančovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- cukor
- mleté čierne korenie, soľ
- bylinky
Cviklu dajte variť do mäkka asi na 45 minút alebo ju upečte v rúre zabalenú v alobale asi 1,5 hodiny. Po vychladnutí ju ošúpte a rozkrájajte. Kým sa varí cvikla, pripravte ostatné suroviny na šalát. Vlašské orechy môžete trošku opiecť na suchej panvici, pomaranče a grapefruit zbavte aj horkej deliacej šupky. Vo väčšej mise zmiešajte suroviny na zálievku. Cukor, korenie a soľ pridávajte podľa chuti. Pridajte do nej rozkrájanú cviklu, kapustu, mesiačiky citrusov a nasekanú petržlenovú vňať a orechy. Servírujte studené iba tak alebo s čerstvým pečivom.
Tip: Ak chcete všetko v surovom stave, cviklu nepredvárajte, len ju nastrúhajte na pásiky ako kapustu. Môžete pridať i listy rukoly alebo veľa žeruchy.