Desať pravidiel zavárania bez neporiadku

Osvojte si správny spôsob zavárania aj likvidovania neporiadku, ktorý pri tom vznikne.

(Zdroj: Ikea)

Domáce dobroty a plná špajza chutných zaváranín nie je nikdy na škodu, či už počas zimy alebo ak sa objaví nečakaná návšteva.

Zaváranie patrí k letu, no aj vy možno patríte medzi ľudí, ktorým sa robia vrásky na čele pri pohľade na spúšť, ktorá po veselej zaváracej akcii v kuchyni zostala.

Pri správnom postupe sa podobnému stresu v budúcnosti vyhnete.

1. Vyberajte dôkladne

Stavte na kvalitné ovocie a zeleninu, vyberajte len to čerstvé, dozreté a nenahnité. Farba aj tvar a veľkosť by mali byť rovnaké, aby sa ľahšie a rovnomerne poukladali do pohárov. Ovocie očistite, umyte a pred vkladaním do pohárov zbavte nadbytočnej vody.

Článok pokračuje pod video reklamou

2. Pripravte ich

Ovocie odstopkujte, odkôstkujte, rozpoľte podľa druhu a spôsobu akým chcete ovocie či zeleninu zavárať. Niektoré tvrdé druhy ovocia a zeleniny môžete dopredu predvariť, aby zmäkli.

3. Do čoho zavárať

Najčastejšie sa používajú na zaváranie poháre s viečkami alebo poháre so šraubovacím uzáverom. Pred plnením ich dôkladne umyte a skontrolujte, či nie sú poškodené.

4. Plnenie

Odkvapkané ovocie alebo zeleninu postupne ukladajte do pohárov. Snažte sa ich naplniť čo najviac, netlačte ich však nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj.

5. Čím zaliať zaváraninu

Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Napríklad, keď plody zahrejete k bodu varu a horúce ich nalejete do nahriatych pohárov až po okraj. Ihneď ich treba uzatvoriť a položiť dnom hore. Pri tejto forme zavárania nesmie dôjsť k ochladeniu.

6. Tradičné, či netradičné?

Chcete skúsiť pri zaváraní pár nových fígľov? Stačí pridať do pohárov pár chutných drobností. Pridajte klinček či vanilku, škoricu alebo badián alebo dokonca aj kôstky.

7. Samotné zaváranie

Zavárať môžete rôzne. Ak nemáte klasický zavárací hrniec, použite väčší hrniec s pokrievkou. Na dno stačí dať staršiu utierku, na ňu poukladať poháre a zaliať vodou. Poháre musia byť potopené. Môžete použiť aj rúry (poukladajte poháre na plech) alebo umývačku riadu.

8. Teplota

Pomocou teplomeru kontrolujte teplotu. Pomaly zahrievajte podľa toho, aký druh ovocia, či zeleniny zavárate. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov, keď začne voda vrieť, znížte teplotu na 100 stupňov. Sterilizujte 20 minút.

9. Pozor na viečka

Po vybratí z nádoby skontrolujte viečka. Môžete na ne zaklopať, mali by vydávať dutý a hluchý zvuk.

10. Ako uskladňovať?

Poháre si označte názvom a dátumom, viečko môžete ozdobiť látkou s motúzikom alebo mašličkou. Zaváraniny by sa mali skladovať na tmavom mieste maximálne dva roky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 932
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 885
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 645
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 052
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 527
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 632
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 393
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 464
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 098
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 634

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.