SME

Desať pravidiel zavárania bez neporiadku

Osvojte si správny spôsob zavárania aj likvidovania neporiadku, ktorý pri tom vznikne.

(Zdroj: Ikea)

Domáce dobroty a plná špajza chutných zaváranín nie je nikdy na škodu, či už počas zimy alebo ak sa objaví nečakaná návšteva.

Zaváranie patrí k letu, no aj vy možno patríte medzi ľudí, ktorým sa robia vrásky na čele pri pohľade na spúšť, ktorá po veselej zaváracej akcii v kuchyni zostala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri správnom postupe sa podobnému stresu v budúcnosti vyhnete.

1. Vyberajte dôkladne

Stavte na kvalitné ovocie a zeleninu, vyberajte len to čerstvé, dozreté a nenahnité. Farba aj tvar a veľkosť by mali byť rovnaké, aby sa ľahšie a rovnomerne poukladali do pohárov. Ovocie očistite, umyte a pred vkladaním do pohárov zbavte nadbytočnej vody.

SkryťVypnúť reklamu

2. Pripravte ich

Ovocie odstopkujte, odkôstkujte, rozpoľte podľa druhu a spôsobu akým chcete ovocie či zeleninu zavárať. Niektoré tvrdé druhy ovocia a zeleniny môžete dopredu predvariť, aby zmäkli.

3. Do čoho zavárať

Najčastejšie sa používajú na zaváranie poháre s viečkami alebo poháre so šraubovacím uzáverom. Pred plnením ich dôkladne umyte a skontrolujte, či nie sú poškodené.

4. Plnenie

Odkvapkané ovocie alebo zeleninu postupne ukladajte do pohárov. Snažte sa ich naplniť čo najviac, netlačte ich však nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj.

5. Čím zaliať zaváraninu

Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Napríklad, keď plody zahrejete k bodu varu a horúce ich nalejete do nahriatych pohárov až po okraj. Ihneď ich treba uzatvoriť a položiť dnom hore. Pri tejto forme zavárania nesmie dôjsť k ochladeniu.

SkryťVypnúť reklamu

6. Tradičné, či netradičné?

Chcete skúsiť pri zaváraní pár nových fígľov? Stačí pridať do pohárov pár chutných drobností. Pridajte klinček či vanilku, škoricu alebo badián alebo dokonca aj kôstky.

7. Samotné zaváranie

Zavárať môžete rôzne. Ak nemáte klasický zavárací hrniec, použite väčší hrniec s pokrievkou. Na dno stačí dať staršiu utierku, na ňu poukladať poháre a zaliať vodou. Poháre musia byť potopené. Môžete použiť aj rúry (poukladajte poháre na plech) alebo umývačku riadu.

8. Teplota

Pomocou teplomeru kontrolujte teplotu. Pomaly zahrievajte podľa toho, aký druh ovocia, či zeleniny zavárate. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov, keď začne voda vrieť, znížte teplotu na 100 stupňov. Sterilizujte 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

9. Pozor na viečka

Po vybratí z nádoby skontrolujte viečka. Môžete na ne zaklopať, mali by vydávať dutý a hluchý zvuk.

10. Ako uskladňovať?

Poháre si označte názvom a dátumom, viečko môžete ozdobiť látkou s motúzikom alebo mašličkou. Zaváraniny by sa mali skladovať na tmavom mieste maximálne dva roky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 004
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 607
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 829
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 646
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 904
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 355
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 211
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 407
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 768
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 563
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu