Desať pravidiel zavárania bez neporiadku

Osvojte si správny spôsob zavárania aj likvidovania neporiadku, ktorý pri tom vznikne.

(Zdroj: Ikea)

Domáce dobroty a plná špajza chutných zaváranín nie je nikdy na škodu, či už počas zimy alebo ak sa objaví nečakaná návšteva.

Zaváranie patrí k letu, no aj vy možno patríte medzi ľudí, ktorým sa robia vrásky na čele pri pohľade na spúšť, ktorá po veselej zaváracej akcii v kuchyni zostala.

Pri správnom postupe sa podobnému stresu v budúcnosti vyhnete.

1. Vyberajte dôkladne

Stavte na kvalitné ovocie a zeleninu, vyberajte len to čerstvé, dozreté a nenahnité. Farba aj tvar a veľkosť by mali byť rovnaké, aby sa ľahšie a rovnomerne poukladali do pohárov. Ovocie očistite, umyte a pred vkladaním do pohárov zbavte nadbytočnej vody.

Článok pokračuje pod video reklamou

2. Pripravte ich

Ovocie odstopkujte, odkôstkujte, rozpoľte podľa druhu a spôsobu akým chcete ovocie či zeleninu zavárať. Niektoré tvrdé druhy ovocia a zeleniny môžete dopredu predvariť, aby zmäkli.

3. Do čoho zavárať

Najčastejšie sa používajú na zaváranie poháre s viečkami alebo poháre so šraubovacím uzáverom. Pred plnením ich dôkladne umyte a skontrolujte, či nie sú poškodené.

4. Plnenie

Odkvapkané ovocie alebo zeleninu postupne ukladajte do pohárov. Snažte sa ich naplniť čo najviac, netlačte ich však nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj.

5. Čím zaliať zaváraninu

Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Napríklad, keď plody zahrejete k bodu varu a horúce ich nalejete do nahriatych pohárov až po okraj. Ihneď ich treba uzatvoriť a položiť dnom hore. Pri tejto forme zavárania nesmie dôjsť k ochladeniu.

6. Tradičné, či netradičné?

Chcete skúsiť pri zaváraní pár nových fígľov? Stačí pridať do pohárov pár chutných drobností. Pridajte klinček či vanilku, škoricu alebo badián alebo dokonca aj kôstky.

7. Samotné zaváranie

Zavárať môžete rôzne. Ak nemáte klasický zavárací hrniec, použite väčší hrniec s pokrievkou. Na dno stačí dať staršiu utierku, na ňu poukladať poháre a zaliať vodou. Poháre musia byť potopené. Môžete použiť aj rúry (poukladajte poháre na plech) alebo umývačku riadu.

8. Teplota

Pomocou teplomeru kontrolujte teplotu. Pomaly zahrievajte podľa toho, aký druh ovocia, či zeleniny zavárate. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov, keď začne voda vrieť, znížte teplotu na 100 stupňov. Sterilizujte 20 minút.

9. Pozor na viečka

Po vybratí z nádoby skontrolujte viečka. Môžete na ne zaklopať, mali by vydávať dutý a hluchý zvuk.

10. Ako uskladňovať?

Poháre si označte názvom a dátumom, viečko môžete ozdobiť látkou s motúzikom alebo mašličkou. Zaváraniny by sa mali skladovať na tmavom mieste maximálne dva roky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 377
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 830
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 755
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 321
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 036
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 808
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 283
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 858
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine 3 265
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 252

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

KOMENTÁRE

Špačince sú Slavkov II

Vlastnú verziu by vedeli prerozprávať tisícky seniorov, od ktorých skúpili pozemky.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.