SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Desať pravidiel zavárania bez neporiadku

Osvojte si správny spôsob zavárania aj likvidovania neporiadku, ktorý pri tom vznikne.

(Zdroj: Ikea)

Domáce dobroty a plná špajza chutných zaváranín nie je nikdy na škodu, či už počas zimy alebo ak sa objaví nečakaná návšteva.

Zaváranie patrí k letu, no aj vy možno patríte medzi ľudí, ktorým sa robia vrásky na čele pri pohľade na spúšť, ktorá po veselej zaváracej akcii v kuchyni zostala.

Pri správnom postupe sa podobnému stresu v budúcnosti vyhnete.

1. Vyberajte dôkladne

Stavte na kvalitné ovocie a zeleninu, vyberajte len to čerstvé, dozreté a nenahnité. Farba aj tvar a veľkosť by mali byť rovnaké, aby sa ľahšie a rovnomerne poukladali do pohárov. Ovocie očistite, umyte a pred vkladaním do pohárov zbavte nadbytočnej vody.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Pripravte ich

Ovocie odstopkujte, odkôstkujte, rozpoľte podľa druhu a spôsobu akým chcete ovocie či zeleninu zavárať. Niektoré tvrdé druhy ovocia a zeleniny môžete dopredu predvariť, aby zmäkli.

3. Do čoho zavárať

Najčastejšie sa používajú na zaváranie poháre s viečkami alebo poháre so šraubovacím uzáverom. Pred plnením ich dôkladne umyte a skontrolujte, či nie sú poškodené.

4. Plnenie

Odkvapkané ovocie alebo zeleninu postupne ukladajte do pohárov. Snažte sa ich naplniť čo najviac, netlačte ich však nasilu. Poháre naplňte asi 1 cm pod okraj.

5. Čím zaliať zaváraninu

Ovocie zalievajte horúcim nálevom. Častým spôsobom konzervácie je aj sterilizácia mimo obalu. Napríklad, keď plody zahrejete k bodu varu a horúce ich nalejete do nahriatych pohárov až po okraj. Ihneď ich treba uzatvoriť a položiť dnom hore. Pri tejto forme zavárania nesmie dôjsť k ochladeniu.

Skryť Vypnúť reklamu

6. Tradičné, či netradičné?

Chcete skúsiť pri zaváraní pár nových fígľov? Stačí pridať do pohárov pár chutných drobností. Pridajte klinček či vanilku, škoricu alebo badián alebo dokonca aj kôstky.

7. Samotné zaváranie

Zavárať môžete rôzne. Ak nemáte klasický zavárací hrniec, použite väčší hrniec s pokrievkou. Na dno stačí dať staršiu utierku, na ňu poukladať poháre a zaliať vodou. Poháre musia byť potopené. Môžete použiť aj rúry (poukladajte poháre na plech) alebo umývačku riadu.

8. Teplota

Pomocou teplomeru kontrolujte teplotu. Pomaly zahrievajte podľa toho, aký druh ovocia, či zeleniny zavárate. Menšie ovocie 10 minút pri 74 stupňoch Celzia, ostatné 15 minút pri 82 stupňoch Celzia. V rúre nastavte teplotu na 180 stupňov, keď začne voda vrieť, znížte teplotu na 100 stupňov. Sterilizujte 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

9. Pozor na viečka

Po vybratí z nádoby skontrolujte viečka. Môžete na ne zaklopať, mali by vydávať dutý a hluchý zvuk.

10. Ako uskladňovať?

Poháre si označte názvom a dátumom, viečko môžete ozdobiť látkou s motúzikom alebo mašličkou. Zaváraniny by sa mali skladovať na tmavom mieste maximálne dva roky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

8 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

5 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

11 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan