Pečené zemiaky s bylinkami a cesnakom
suroviny na 4 - 6 porcií
- 1,5 - 2 kg nových malých zemiakov
- 4 PL slnečnicového oleja
- čerstvé vetvičky rozmarínu alebo tymianu
- 1 hlávka cesnaku
- celá rasca
- pažítka
- soľ
Zemiaky umyte a podľa potreby rozkrájajte na polovice. Dajte ich variť do slanej vody na 3 - 4 minúty. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech a na povrchu posypte soľou, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pridajte pomedzi ne strúčiky cesnaku a pečte približne 45 minút, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Pred koncom pečenia pridajte nasekanú pažítku. Servírujte so smotanový alebo bylinkovým, prípadne cesnakovým dresingom.
Tip: Ak chcete zemiaky ešte farebnejšie, posypte ich mletou sladkou alebo pálivou paprikou podľa chuti. Ako dresing výborne poslúži kyslá smotana, do ktorej primiešate na veľmi drobné kocky nasekanú cibuľu, trochu soli a korenia.