Gratinované zemiaky s cuketou
suroviny na 4 - 6 porcií
- 800 g zemiakov
- 2 cibule
- 1 menšia cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na varenie
- nastrúhaný muškátový oriešok
- mleté čierne korenie, soľ
Zemiaky a cibuľu ošúpte a spolu s dobre umytou mladou cuketou nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky. Striedavo ich navrstvite do zapekacej misy, pričom prvá aj posledná by mali byť zemiaky. Vrstvy jemne ochuťte soľou a korením. V menšom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom a prelisovaným cesnakom. Smotanou zalejte zemiaky a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Na posledných 10 - 15 minút zvýšte teplotu na 200 stupňov a zemiaky zapečte do chrumkava. Na povrch môžete pridať syr. Servírujte ako samostatný chod alebo k mäsu a rybám. Pokrm môžete obohatiť o zeleninový šalát.
Tip: Pre spevnenie vrstiev môžete do smotany rozšľahať i 1 - 2 vajíčka. Cuketu môžete nahradiť mrkvou, cviklou, ale i karfiolom alebo brokolicou.