Rustikálny hruškový koláč

Hrušky sú pokladom našich sadov, ktorému nik neodolá. Upečte si jednoduchý a rýchly koláč z lístkového alebo krehkého cesta.

(Zdroj: Fotolia)

Rustikálny hruškový koláč
suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového alebo krehkého cesta
  • 2 - 3 hrušky
  • kúsok chladeného masla
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1PL džemu (hruškový, marhuľový, figový...)
  • Korenie alebo posýpku podľa chuti (nasekané orechy, lupienky mandlí, perníkové korenie, mletá škorica...)

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Okrúhly plech vysteľte papierom na pečenie. Hrušky umyte, odstráňte im jadrovníky a rozkrájajte ich na tenké plátky. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preneste ho na plech alebo do formy. Dno potrite džemom, naukladajte naň plátky hrušiek a povrch posypte cukrom. Nakoniec nastrúhajte rovnomerne po povrchu hoblinky masla. Podľa chuti pridajte korenie alebo posýpku. Vložte do rúry a pečte do zlatista asi 20 - 25 minút. Koláč poprášte práškovým cukrom a servírujte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak sa rozhodnete pre lístkové cesto, vytŕčajúci okraj potrite rozšľahaným žĺtkom, aby sa upiekol dozlatista. Ak ste zvolili krehké keksíkové cesto, popichajte ho vidličkou, aby sa pri pečení nevydúvalo. Namiesto práškového cukru môžete horúci koláč na povrchu potrieť džemom, ktorý vytvorí na horúcom ovocí glazúru.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 576
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 001
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 263
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 301
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 886
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 256
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 251
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 703
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 667

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.