Zapekané marinované hrušky s chrumkavou posýpkou

Drobné i exotické ovocie ide bokom. Využite sezónu hrušiek do každého dezertu.

(Zdroj: Fotolia)

Zapekané marinované hrušky s chrumkavou posýpkou
suroviny na 4 - 6 porcií

Na hrušky:

  • 4 zrelé, ale tvrdé hrušky
  • 1 - 2 celé škorice
  • klinčeky
  • 1 šálka jablčného cideru (poprípade muštu či džúsu)
  • 2 šálky muškátového vína

Na posýpku:

  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky mletých alebo sekaných orechov
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1 ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
  • 80 - 100 g masla
  • 1/2 šálky hnedého cukru

Hrušky ošúpte a vložte ich do hrnca. Pridajte celú škoricu, klinčeky, zalejte muštom, vínom a dolejte vodou tak, aby boli hrušky čo najviac ponorené v tekutine. Priveďte do varu, krátko povarte a odstavte. Hrušky nechajte marinovať, kým nevychladnú. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Malé zapekacie misky vymastite a vysypte strúhankou. Do stredu umiestnite celé alebo rozkrájané hrušky. Všetky suroviny na posýpku zmiešajte najlepšie v robote so sekacím nožom. Vzniknutú zmes navrstvite okolo alebo na povrch hrušiek. Zapekajte 20 - 30 minút podľa požadovanej chrumkavosti a hnedosti. Servírujte horúce.

Tip: Ak máte posýpku veľmi sypkú, nemusíte pridávať ďalšie maslo, trošku ju navlhčite vývarom z hrušiek. Dezert môžete zapiecť i z rozkrájaných hrušiek vo veľkej spoločnej miske ako crumble. Horúci dezert vynikne s roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  2. Vyberáme správny názov firmy
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  5. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  6. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  7. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  8. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  9. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 822
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 623
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 430
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 13 957
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 803
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 049
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 007
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 749
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 210
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 114

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Igora Štefanova už našli, eskortujú ho do väzenia

Trest jedenásť rokov a deväť rokov dostali bývalí politici za kauzu nástenka.

DOMOV

Cez čiaru: Zistili sme, ako sa falšovali voľby na východe

Rómom ponúkali za volebný hlas 5 eur aj horčicu.

ŠPORT

Paulína Fialková: Ak mi zakážu reprezentovať, radšej ukončím kariéru

Fialkové prihlásili, spor nie je uzavretý.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.