Zapekané marinované hrušky s chrumkavou posýpkou

Drobné i exotické ovocie ide bokom. Využite sezónu hrušiek do každého dezertu.

(Zdroj: Fotolia)

Zapekané marinované hrušky s chrumkavou posýpkou
suroviny na 4 - 6 porcií

Na hrušky:

  • 4 zrelé, ale tvrdé hrušky
  • 1 - 2 celé škorice
  • klinčeky
  • 1 šálka jablčného cideru (poprípade muštu či džúsu)
  • 2 šálky muškátového vína

Na posýpku:

  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky mletých alebo sekaných orechov
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1 ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
  • 80 - 100 g masla
  • 1/2 šálky hnedého cukru

Hrušky ošúpte a vložte ich do hrnca. Pridajte celú škoricu, klinčeky, zalejte muštom, vínom a dolejte vodou tak, aby boli hrušky čo najviac ponorené v tekutine. Priveďte do varu, krátko povarte a odstavte. Hrušky nechajte marinovať, kým nevychladnú. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Malé zapekacie misky vymastite a vysypte strúhankou. Do stredu umiestnite celé alebo rozkrájané hrušky. Všetky suroviny na posýpku zmiešajte najlepšie v robote so sekacím nožom. Vzniknutú zmes navrstvite okolo alebo na povrch hrušiek. Zapekajte 20 - 30 minút podľa požadovanej chrumkavosti a hnedosti. Servírujte horúce.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak máte posýpku veľmi sypkú, nemusíte pridávať ďalšie maslo, trošku ju navlhčite vývarom z hrušiek. Dezert môžete zapiecť i z rozkrájaných hrušiek vo veľkej spoločnej miske ako crumble. Horúci dezert vynikne s roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 632
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 609
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 382
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 974
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 384
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 911
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 914
  10. Najužitočnejšia appka 2 872

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Neprehliadnite tiež

Kariérna poradkyňa: Len dve percentá ľudí nemá žiaden vrodený talent

Zuzana Záhradníková pomáha ľuďom objaviť ich talent.

Zo speváčky herečkou. Ako sa z Lady Gaga zrodila hviezda

Už viem, že za niečo stojím, tvrdí.

Polovica Sloveniek bude mať nanajvýš jedno dieťa

Veľkosť rodiny je slobodné rozhodnutie, ktoré diktuje ekonomika.

Ako zorganizovať nezabudnuteľnú rozlúčku so slobodou

Desať tipov, keď plánujete párty pre budúcu nevestu.