Voňavý hruškový džem
suroviny na viac porcií
- 1,5 kg hrušiek
- 150 - 200 ml vody
- 750 g cukru
- 3 g kyseliny citrónovej
- kôra z jedného citróna
- koreniny podľa chuti (zázvor, škorica, kardamóm, badyán, vanilka...)
Hrušky dobre umyte, ošúpte a vykrojte im jadrovníky. Šupky ani stredy nevyhadzujte. Vložte ich do hrnca spolu s citrónovou kôrou a korením podľa chuti. Všetko zalejte vodou a duste asi 10 -15 minút. Medzitým rozkrájajte hrušky na kocky. Nálev preceďte a hrušky v druhom hrnci ním zalejte. Uduste domäkka podľa chuti, zrelosti a odrody hrušiek, pridajte cukor a krátko zvarte na džem. Nakoniec pridajte do džemu kyselinu citrónovú, dobre premiešajte a naplňte do zahriatych sterilných fliaš. Ihneď zaviečkujte a obráťte hore dnom. Po vychladnutí uskladnite.
Tip: Keďže nálev sa cedí, citrónovú šupku netreba strúhať, stačí ju z dobre vyumývaného citróna orezať nožom alebo škrabkou na zemiaky. Kyselinu citrónovú môžete pre rovnomernejšie rozmiešanie a rozpustenie rozmiešať v lyžičke vodu tesne pred pridaním do džemu.