Voňavý hruškový džem

Ak už máte v komore všetky farby červených džemov, chýba vám už iba žltučký hruškový.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavý hruškový džem
suroviny na viac porcií

  • 1,5 kg hrušiek
  • 150 - 200 ml vody
  • 750 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónovej
  • kôra z jedného citróna
  • koreniny podľa chuti (zázvor, škorica, kardamóm, badyán, vanilka...)

Hrušky dobre umyte, ošúpte a vykrojte im jadrovníky. Šupky ani stredy nevyhadzujte. Vložte ich do hrnca spolu s citrónovou kôrou a korením podľa chuti. Všetko zalejte vodou a duste asi 10 -15 minút. Medzitým rozkrájajte hrušky na kocky. Nálev preceďte a hrušky v druhom hrnci ním zalejte. Uduste domäkka podľa chuti, zrelosti a odrody hrušiek, pridajte cukor a krátko zvarte na džem. Nakoniec pridajte do džemu kyselinu citrónovú, dobre premiešajte a naplňte do zahriatych sterilných fliaš. Ihneď zaviečkujte a obráťte hore dnom. Po vychladnutí uskladnite.

Tip: Keďže nálev sa cedí, citrónovú šupku netreba strúhať, stačí ju z dobre vyumývaného citróna orezať nožom alebo škrabkou na zemiaky. Kyselinu citrónovú môžete pre rovnomernejšie rozmiešanie a rozpustenie rozmiešať v lyžičke vodu tesne pred pridaním do džemu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 18 023
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 208
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 180
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 851
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 908
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 134
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 065
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 750
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 407

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Bojím sa, čo sa deje a čo bude nasledovať

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Dobré ráno: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

Neprehliadnite tiež

Neviete zaspať? Pustite si hučanie fénu alebo zvuk maternice

Po bielom šume prichádza ružový aj hnedý.

Stĺpček Osmelené

Hnevám sa. A to je dobré

Ak potláčame hnev, zanechá spúšť nielen v nás.

Michaela Žureková

Príbeh, v ktorom si van Gogh neodrezal ucho, ale kus srdca

Prehľad textov z prílohy Sex a vzťahy. Téma: samota.

Vincent van Gogh: Dr. Paul Gachet, 1890
Ilustračné foto.