SME

Trend stravovania raw food: Aké sú výhody a nevýhody?

Z čoho pozostáva surová strava a má na náš organizmus len pozitívne účinky?

(Zdroj: Fotolia.com)

Raw food pozostáva hlavne zo surových alebo tepelne upravených potravín, maximálne však do 42°C. Klasickou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v čerstvom ovocí a zelenine.

Raw food nám umožňuje jesť všetko - surové ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka, z obilnín pohánku a klíčky. Povolený je tiež olivový a kokosový olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Veľmi obľúbené sú ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies, ktoré nezaťažujú trávenie a po jedle sa necítite unavení,“ dopĺňa k informáciám o raw strave naturopatka Eva Blaho.

SkryťVypnúť reklamu

K téme sa vyjadruje:

Eva Blaho, naturopatka, Medante - klinika celostnej medicíny, Medante.com

eva-blaho_r3602.jpg

Niektoré formy surovej stravy zaraďujú do jedálnička aj nepasterizované mlieko alebo surové mäso či ryby.

„Ľudia žijúci na surovej strave majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť, schudnú, zbavia sa problémov s pleťou a majú lepšiu náladu. Zaradenie čerstvej stravy má pozitívny účinok aj na srdcovo-cievne ochorenia, cholesterol a trávenie,“ hovorí nutričná poradkyňa.

Nevýhody surovej stravy

V tomto stravovaní sa veľmi často používajú rôzne druhy orechov. „Pri ich konzumácii treba byť opatrný hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je nadmerné množstvo denného príjmu, to by nemalo presiahnuť 1 hrsť. Druhým, nebezpečnejším je možnosť, že orechy sú napadnuté plesňami,“ upozorňuje naturopatka a ďalej dodáva: „Mykotoxíny sú nebezpečné hlavne preto, lebo sú neviditeľné a aj tepelnou úpravou sa ničia iba čiastočne.

SkryťVypnúť reklamu

Odporúčam kupovať orechy v BIO kvalite, európskeho pôvodu a určite nie po dátume spotreby.

Uchovávať ich treba na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách a maximálne jednu sezónu.

Tieto plesne sa môžu nachádzať taktiež v semienkach a sušenom ovocí.“ Ďalšou nevýhodou je fakt, že v zimnom období je oveľa náročnejšie dostať sa k veľkému množstvu čerstvého ovocia a zeleniny a okrem toho, že kúpa zaťaží peňaženku, kvalita potravín nie je taká istá ako v sezóne.

Chutné RAW recepty

Banánové palacinky

Suroviny na palacinky: 4 staršie banány, šťava z 1 citróna

Suroviny na polevu z kešu orieškov: 2 hrnčeky kešu orieškov, 2 hrnčeky vody, šťava z 1 a ½ citróna, 1/3 hrnčeka javorového sirupu, štipka vanilky a soli, 1 hrnček vody, 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias).

SkryťVypnúť reklamu

Postup: banány rozmixujte na kašu a pridajte citrónovú šťavu. Lyžicou formujte hrubšie kolieska o veľkosti dlane, prípadne aj väčšie. Sušte v sušičke 6 – 8 hodín pri teplote cca 50°C. Podávať môžete s čučoriedkami alebo iným ovocím, poliate kešu krémom.

Zeleninové čipsy

Cviklové

Suroviny: 4 stredne veľké cvikly, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička soli.

Cuketové

Suroviny: 4 stredne veľké cukety, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, ½ čajovej lyžičky soli.

Kelové

Suroviny: 1 stredne veľký kel, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička kari korenia.

Postup: cviklu pokrájame na tenšie, asi 1 mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie – 2 mm, kel na rezance). Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cviklu (cuketu, kel) a poriadne premiešame. Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť pri 50°C na 6 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete zeleninu sušiť v rúre pri 50°C, tiež 6 – 8 hodín, kým nie je chrumkavá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu