Trend stravovania raw food: Aké sú výhody a nevýhody?

Z čoho pozostáva surová strava a má na náš organizmus len pozitívne účinky?

(Zdroj: Fotolia.com)

Raw food pozostáva hlavne zo surových alebo tepelne upravených potravín, maximálne však do 42°C. Klasickou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v čerstvom ovocí a zelenine.

Raw food nám umožňuje jesť všetko - surové ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka, z obilnín pohánku a klíčky. Povolený je tiež olivový a kokosový olej.

„Veľmi obľúbené sú ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies, ktoré nezaťažujú trávenie a po jedle sa necítite unavení,“ dopĺňa k informáciám o raw strave naturopatka Eva Blaho.

K téme sa vyjadruje:

Eva Blaho, naturopatka, Medante - klinika celostnej medicíny, Medante.com

eva-blaho_r3602.jpg

Niektoré formy surovej stravy zaraďujú do jedálnička aj nepasterizované mlieko alebo surové mäso či ryby.

„Ľudia žijúci na surovej strave majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť, schudnú, zbavia sa problémov s pleťou a majú lepšiu náladu. Zaradenie čerstvej stravy má pozitívny účinok aj na srdcovo-cievne ochorenia, cholesterol a trávenie,“ hovorí nutričná poradkyňa.

Nevýhody surovej stravy

V tomto stravovaní sa veľmi často používajú rôzne druhy orechov. „Pri ich konzumácii treba byť opatrný hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je nadmerné množstvo denného príjmu, to by nemalo presiahnuť 1 hrsť. Druhým, nebezpečnejším je možnosť, že orechy sú napadnuté plesňami,“ upozorňuje naturopatka a ďalej dodáva: „Mykotoxíny sú nebezpečné hlavne preto, lebo sú neviditeľné a aj tepelnou úpravou sa ničia iba čiastočne.

Odporúčam kupovať orechy v BIO kvalite, európskeho pôvodu a určite nie po dátume spotreby.

Uchovávať ich treba na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách a maximálne jednu sezónu.

Tieto plesne sa môžu nachádzať taktiež v semienkach a sušenom ovocí.“ Ďalšou nevýhodou je fakt, že v zimnom období je oveľa náročnejšie dostať sa k veľkému množstvu čerstvého ovocia a zeleniny a okrem toho, že kúpa zaťaží peňaženku, kvalita potravín nie je taká istá ako v sezóne.

Chutné RAW recepty

Banánové palacinky

Suroviny na palacinky: 4 staršie banány, šťava z 1 citróna

Suroviny na polevu z kešu orieškov: 2 hrnčeky kešu orieškov, 2 hrnčeky vody, šťava z 1 a ½ citróna, 1/3 hrnčeka javorového sirupu, štipka vanilky a soli, 1 hrnček vody, 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias).

Postup: banány rozmixujte na kašu a pridajte citrónovú šťavu. Lyžicou formujte hrubšie kolieska o veľkosti dlane, prípadne aj väčšie. Sušte v sušičke 6 – 8 hodín pri teplote cca 50°C. Podávať môžete s čučoriedkami alebo iným ovocím, poliate kešu krémom.

Zeleninové čipsy

Cviklové

Suroviny: 4 stredne veľké cvikly, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička soli.

Cuketové

Suroviny: 4 stredne veľké cukety, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, ½ čajovej lyžičky soli.

Kelové

Suroviny: 1 stredne veľký kel, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička kari korenia.

Postup: cviklu pokrájame na tenšie, asi 1 mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie – 2 mm, kel na rezance). Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cviklu (cuketu, kel) a poriadne premiešame. Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť pri 50°C na 6 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete zeleninu sušiť v rúre pri 50°C, tiež 6 – 8 hodín, kým nie je chrumkavá.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 903
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 256
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 9 479
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 810
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 250
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 538
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 514
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 380
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 241
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 801

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

SVET

Minúta po minúte: Choďte a voľte, vyzval nemecký prezident

Schulz už odovzdal hlas, Merkelová pôjde k urnám poobede.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.