Trend stravovania raw food: Aké sú výhody a nevýhody?

Z čoho pozostáva surová strava a má na náš organizmus len pozitívne účinky?

(Zdroj: Fotolia.com)

Raw food pozostáva hlavne zo surových alebo tepelne upravených potravín, maximálne však do 42°C. Klasickou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v čerstvom ovocí a zelenine.

Raw food nám umožňuje jesť všetko - surové ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka, z obilnín pohánku a klíčky. Povolený je tiež olivový a kokosový olej.

„Veľmi obľúbené sú ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies, ktoré nezaťažujú trávenie a po jedle sa necítite unavení,“ dopĺňa k informáciám o raw strave naturopatka Eva Blaho.

K téme sa vyjadruje:

Eva Blaho, naturopatka, Medante - klinika celostnej medicíny, Medante.com

eva-blaho_r3602.jpg

Niektoré formy surovej stravy zaraďujú do jedálnička aj nepasterizované mlieko alebo surové mäso či ryby.

„Ľudia žijúci na surovej strave majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť, schudnú, zbavia sa problémov s pleťou a majú lepšiu náladu. Zaradenie čerstvej stravy má pozitívny účinok aj na srdcovo-cievne ochorenia, cholesterol a trávenie,“ hovorí nutričná poradkyňa.

Nevýhody surovej stravy

V tomto stravovaní sa veľmi často používajú rôzne druhy orechov. „Pri ich konzumácii treba byť opatrný hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je nadmerné množstvo denného príjmu, to by nemalo presiahnuť 1 hrsť. Druhým, nebezpečnejším je možnosť, že orechy sú napadnuté plesňami,“ upozorňuje naturopatka a ďalej dodáva: „Mykotoxíny sú nebezpečné hlavne preto, lebo sú neviditeľné a aj tepelnou úpravou sa ničia iba čiastočne.

Odporúčam kupovať orechy v BIO kvalite, európskeho pôvodu a určite nie po dátume spotreby.

Uchovávať ich treba na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách a maximálne jednu sezónu.

Tieto plesne sa môžu nachádzať taktiež v semienkach a sušenom ovocí.“ Ďalšou nevýhodou je fakt, že v zimnom období je oveľa náročnejšie dostať sa k veľkému množstvu čerstvého ovocia a zeleniny a okrem toho, že kúpa zaťaží peňaženku, kvalita potravín nie je taká istá ako v sezóne.

Chutné RAW recepty

Banánové palacinky

Suroviny na palacinky: 4 staršie banány, šťava z 1 citróna

Suroviny na polevu z kešu orieškov: 2 hrnčeky kešu orieškov, 2 hrnčeky vody, šťava z 1 a ½ citróna, 1/3 hrnčeka javorového sirupu, štipka vanilky a soli, 1 hrnček vody, 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias).

Postup: banány rozmixujte na kašu a pridajte citrónovú šťavu. Lyžicou formujte hrubšie kolieska o veľkosti dlane, prípadne aj väčšie. Sušte v sušičke 6 – 8 hodín pri teplote cca 50°C. Podávať môžete s čučoriedkami alebo iným ovocím, poliate kešu krémom.

Zeleninové čipsy

Cviklové

Suroviny: 4 stredne veľké cvikly, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička soli.

Cuketové

Suroviny: 4 stredne veľké cukety, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, ½ čajovej lyžičky soli.

Kelové

Suroviny: 1 stredne veľký kel, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička kari korenia.

Postup: cviklu pokrájame na tenšie, asi 1 mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie – 2 mm, kel na rezance). Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cviklu (cuketu, kel) a poriadne premiešame. Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť pri 50°C na 6 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete zeleninu sušiť v rúre pri 50°C, tiež 6 – 8 hodín, kým nie je chrumkavá.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 14 481
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 277
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 957
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 385
  5. Vizuálny smog je problém 3 004
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 880
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 764
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 588
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 445
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA FUKATSCHA

Prvý raz som začul streľbu naostro. Aké to bolo v auguste 1968

Mal som strach.

DOMOV

Ako unesený Than posielal odkazy domov

Unesený Than posielal odkazy cez facebook.

Neprehliadnite tiež

Menej počúvajú a neveria v bolesť. Lekári liečia inak ako lekárky

Ženy počúvajú tri minúty, muži sotva jednu.

Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Psychologička vysvetľuje, ako treba pristupovať k neúspechu.

Ako rozhýbať deti vo svete moderných technológií

Rodič musí byť dobrým pozorovateľom.