Trend stravovania raw food: Aké sú výhody a nevýhody?

Z čoho pozostáva surová strava a má na náš organizmus len pozitívne účinky?

(Zdroj: Fotolia.com)

Raw food pozostáva hlavne zo surových alebo tepelne upravených potravín, maximálne však do 42°C. Klasickou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v čerstvom ovocí a zelenine.

Raw food nám umožňuje jesť všetko - surové ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka, z obilnín pohánku a klíčky. Povolený je tiež olivový a kokosový olej.

„Veľmi obľúbené sú ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies, ktoré nezaťažujú trávenie a po jedle sa necítite unavení,“ dopĺňa k informáciám o raw strave naturopatka Eva Blaho.

K téme sa vyjadruje:

Eva Blaho, naturopatka, Medante - klinika celostnej medicíny, Medante.com

eva-blaho_r3602.jpg

Niektoré formy surovej stravy zaraďujú do jedálnička aj nepasterizované mlieko alebo surové mäso či ryby.

„Ľudia žijúci na surovej strave majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť, schudnú, zbavia sa problémov s pleťou a majú lepšiu náladu. Zaradenie čerstvej stravy má pozitívny účinok aj na srdcovo-cievne ochorenia, cholesterol a trávenie,“ hovorí nutričná poradkyňa.

Nevýhody surovej stravy

V tomto stravovaní sa veľmi často používajú rôzne druhy orechov. „Pri ich konzumácii treba byť opatrný hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je nadmerné množstvo denného príjmu, to by nemalo presiahnuť 1 hrsť. Druhým, nebezpečnejším je možnosť, že orechy sú napadnuté plesňami,“ upozorňuje naturopatka a ďalej dodáva: „Mykotoxíny sú nebezpečné hlavne preto, lebo sú neviditeľné a aj tepelnou úpravou sa ničia iba čiastočne.

Odporúčam kupovať orechy v BIO kvalite, európskeho pôvodu a určite nie po dátume spotreby.

Uchovávať ich treba na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách a maximálne jednu sezónu.

Tieto plesne sa môžu nachádzať taktiež v semienkach a sušenom ovocí.“ Ďalšou nevýhodou je fakt, že v zimnom období je oveľa náročnejšie dostať sa k veľkému množstvu čerstvého ovocia a zeleniny a okrem toho, že kúpa zaťaží peňaženku, kvalita potravín nie je taká istá ako v sezóne.

Chutné RAW recepty

Banánové palacinky

Suroviny na palacinky: 4 staršie banány, šťava z 1 citróna

Suroviny na polevu z kešu orieškov: 2 hrnčeky kešu orieškov, 2 hrnčeky vody, šťava z 1 a ½ citróna, 1/3 hrnčeka javorového sirupu, štipka vanilky a soli, 1 hrnček vody, 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias).

Postup: banány rozmixujte na kašu a pridajte citrónovú šťavu. Lyžicou formujte hrubšie kolieska o veľkosti dlane, prípadne aj väčšie. Sušte v sušičke 6 – 8 hodín pri teplote cca 50°C. Podávať môžete s čučoriedkami alebo iným ovocím, poliate kešu krémom.

Zeleninové čipsy

Cviklové

Suroviny: 4 stredne veľké cvikly, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička soli.

Cuketové

Suroviny: 4 stredne veľké cukety, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, ½ čajovej lyžičky soli.

Kelové

Suroviny: 1 stredne veľký kel, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička kari korenia.

Postup: cviklu pokrájame na tenšie, asi 1 mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie – 2 mm, kel na rezance). Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cviklu (cuketu, kel) a poriadne premiešame. Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť pri 50°C na 6 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete zeleninu sušiť v rúre pri 50°C, tiež 6 – 8 hodín, kým nie je chrumkavá.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 469
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 751
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 192
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 314
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 294
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 432
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 963

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

PRIMÁR

Záchranár: Aj samotné stláčanie hrudníka dokáže zachrániť život

Rozhovor s prezidentom Červeného kríža.

ČESKOSLOVENSKÍ LEGIONÁRI

V zákopoch i na železnici. Legionári krstili republiku krvou

Československí vojaci sa postarali aj o výnimočnú epizódu 1. svetovej vojny.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.