SME
Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Trend stravovania raw food: Aké sú výhody a nevýhody?

Z čoho pozostáva surová strava a má na náš organizmus len pozitívne účinky?

(Zdroj: Fotolia.com)

Raw food pozostáva hlavne zo surových alebo tepelne upravených potravín, maximálne však do 42°C. Klasickou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a vitamíny, ktoré sa nachádzajú v čerstvom ovocí a zelenine.

Raw food nám umožňuje jesť všetko - surové ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka, z obilnín pohánku a klíčky. Povolený je tiež olivový a kokosový olej.

„Veľmi obľúbené sú ovocné a zeleninové šťavy alebo smoothies, ktoré nezaťažujú trávenie a po jedle sa necítite unavení,“ dopĺňa k informáciám o raw strave naturopatka Eva Blaho.

K téme sa vyjadruje:

Eva Blaho, naturopatka, Medante - klinika celostnej medicíny, Medante.com

eva-blaho_r3602.jpg

Niektoré formy surovej stravy zaraďujú do jedálnička aj nepasterizované mlieko alebo surové mäso či ryby.

„Ľudia žijúci na surovej strave majú viac energie, vedia sa lepšie sústrediť, schudnú, zbavia sa problémov s pleťou a majú lepšiu náladu. Zaradenie čerstvej stravy má pozitívny účinok aj na srdcovo-cievne ochorenia, cholesterol a trávenie,“ hovorí nutričná poradkyňa.

Nevýhody surovej stravy

V tomto stravovaní sa veľmi často používajú rôzne druhy orechov. „Pri ich konzumácii treba byť opatrný hneď z dvoch dôvodov.

Prvým je nadmerné množstvo denného príjmu, to by nemalo presiahnuť 1 hrsť. Druhým, nebezpečnejším je možnosť, že orechy sú napadnuté plesňami,“ upozorňuje naturopatka a ďalej dodáva: „Mykotoxíny sú nebezpečné hlavne preto, lebo sú neviditeľné a aj tepelnou úpravou sa ničia iba čiastočne.

Odporúčam kupovať orechy v BIO kvalite, európskeho pôvodu a určite nie po dátume spotreby.

Uchovávať ich treba na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách a maximálne jednu sezónu.

Tieto plesne sa môžu nachádzať taktiež v semienkach a sušenom ovocí.“ Ďalšou nevýhodou je fakt, že v zimnom období je oveľa náročnejšie dostať sa k veľkému množstvu čerstvého ovocia a zeleniny a okrem toho, že kúpa zaťaží peňaženku, kvalita potravín nie je taká istá ako v sezóne.

Chutné RAW recepty

Banánové palacinky

Suroviny na palacinky: 4 staršie banány, šťava z 1 citróna

Suroviny na polevu z kešu orieškov: 2 hrnčeky kešu orieškov, 2 hrnčeky vody, šťava z 1 a ½ citróna, 1/3 hrnčeka javorového sirupu, štipka vanilky a soli, 1 hrnček vody, 1 čajová lyžička agar-agar (zahusťovadlo vyrobené z rias).

Postup: banány rozmixujte na kašu a pridajte citrónovú šťavu. Lyžicou formujte hrubšie kolieska o veľkosti dlane, prípadne aj väčšie. Sušte v sušičke 6 – 8 hodín pri teplote cca 50°C. Podávať môžete s čučoriedkami alebo iným ovocím, poliate kešu krémom.

Zeleninové čipsy

Cviklové

Suroviny: 4 stredne veľké cvikly, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička soli.

Cuketové

Suroviny: 4 stredne veľké cukety, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, ½ čajovej lyžičky soli.

Kelové

Suroviny: 1 stredne veľký kel, 2 čajové lyžičky olivového alebo kokosového oleja, 1 čajová lyžička kari korenia.

Postup: cviklu pokrájame na tenšie, asi 1 mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie – 2 mm, kel na rezance). Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cviklu (cuketu, kel) a poriadne premiešame. Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť pri 50°C na 6 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete zeleninu sušiť v rúre pri 50°C, tiež 6 – 8 hodín, kým nie je chrumkavá.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 562
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 9 112
  3. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 8 796
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 405
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 017
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 594
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 394
  8. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 7 027
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 839
  10. 5 zmien, ktoré so sebou prináša menopauza. Ako sa pripraviť? 6 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.

Odborník vyvracia mýty o víne.


11. jún
Dánsky hráč skolaboval na ihrisku.

Zápas EURO 2020 prerušili.


Sportnet 7m
Ilustračné foto.

Študenti si zvolili, či sa chcú učiť matematiku.


11. jún
Romelu Lukaku.

Pozrite si, ako vyzerá skupina B na ME vo futbale.


Michal Šášky 7 h