SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Ste si istí, že vaša kuchynská linka nie je semenišťom parazitov?

Na čo všetko sa kuchynská linka využíva a nemala by sa? A ako mať svoje kuchárske kráľovstvo dokonale čisté?

(Zdroj: IKEA)

Trávite v kuchyni pomerne dosť času prípravou chutných jedál a dobrôt pre celú svoju rodinu?

A koľko z tohto času venujete čisteniu vašej kuchynskej linky? Ak málo, tak zbystrite, pretože zanedbávate najfrekventovanejšie miesto vašej kuchyne.

Možno si to mnoho ráz ani neuvedomujeme, ale práve kuchynská linka je plocha, ktorú v kuchyni využívame na 110 %. Zamyslite sa, koľko vecí denne na ňu položíte a čo všetko na nej pripravujete.

Čo všetko robíte na kuchynskej linke?

  • po príchode z obchodu na ňu položíte tašky s nákupom. Zamysleli ste sa však nad tým, kde všade ste predtým tašku položili a koľko špiny sa na ňu cestou stihne nazbierať?
  • ak krájate ovocie a škrabete zemiaky či inú zeleninu na kuchynskej linke, vystríhajte sa tomu. Nielenže je kupované ovocie a zelenina striekaná pesticídmi a inými chemikáliami, ale jednoducho môže prísť do kontaktu napríklad so surovým mäsom alebo inými látkami, ktorá sa „nalepia“ na vašej linke.
  • nechávate na nej rozmraziť mäso vytiahnuté z mrazničky, v ktorom sa pri izbovej teplote množia baktérie.
  • krájate na nej mäso a ešte väčším rizikom je, keď sa do styku s tým istým povrchom dostane surové i tepelne upravené mäso
  • dilema mokrej kuchynskej utierky- kam s ňou? Rozhodne ju nepreveste na kuchynskú linku, pretože mokrá kuchynská utierka, či dokonca špongia na umývanie riadu sú magnetom na baktérie.
  • počas varenia si na linku položíte varešku či iné kuchynské náradie, na ktorom sú zachytené zvyšky jedla. Vybrať si však tanier, na ktorý by ste si toto náradie odkladali, je lepším riešením.
  • ruku na srdce - aj vy máte vo zvyku rozbíjať vajíčka o okraj kuchynskej linky? Dali by ste ruku do ohňa, že na nej neostane ani kúsok bielka či žĺtka, ktoré sa môžu neskôr nalepiť na pečivo, ktoré si budete na linke krájať?

Na čo ešte v kuchyni nezabúdať?

Rovnako ako pri všetkých činnostiach, aj pri upratovaní je základom úspechu plán. Ak túto fázu podceníte, budete musieť niektoré kroky zopakovať, čo by určite nepotešilo žiadnu gazdinku.

Nezabúdajte, že začínate od vrchu smerom nadol. Začnite s utieraním prachu na kuchynských skrinkách, policiach a rámoch.

Dôležité je používať vlhkú, nie suchú utierku. Prach chcete predsa utrieť a nie ho iba rozvíriť a nechať ho opäť usádzať sa na váš nábytok.

V mnohých domácnostiach je zvykom používať jednu utierku prakticky na všetko, čo je obrovská chyba. Kuchynský riad, sporák či mokré ruky by si zaslúžili mať vlastnú utierku.

Určite nechcete, aby sa baktérie prenášali z miesta na miesto. Po každom použití sa musí nechať utierka dôkladne vysušiť.

Rovnako je to aj so špongiou na umývanie riadu. Napriek tomu, že špongie sú veľkými pomocníkmi, môžu nám spôsobiť nemalé zdravotné problémy.

Po každom použití ju nezabudnite poriadne vyžmýkať a za žiadnych okolností ju nenechávajte v dreze a ani na mokrých miestach, aby ju nezačali okupovať baktérie.

Ako efektívne čistiť kuchynskú linku?

Radí Lenka Hurná, špecialistka na čistiace produkty, Cif a Domestos

Aby bolo čistenie kuchynskej linky čo najúčinnejšie, dôležitý je výber vhodného čistiaceho prípravku, pričom treba prihliadať na druh znečistenia a typ čisteného povrchu.

Na čistenie kuchynskej linky určite nepoužívajte prípravok na umývanie riadu, ktorý už podľa názvu nie je určený na odstraňovanie nečistôt z kuchynskej linky, ale z riadu.

Je to síce pohodlnejšia cesta, ale aby ste prenikli do každej škáry, siahnite po abrazívnych krémových čistiacich prípravkoch, ktoré zbavia povrch nečistoty oveľa rýchlejšie a najmä účinnejšie.

Vzhľadom na svoje zloženie účinne a bez veľkej námahy a drhnutia odstránia odolnú mastnú špinu, a pritom sú dostatočne šetrné k čistenému povrchu.

Pri čistení povrchov zo špeciálnych (citlivých) materiálov je vždy vhodné vyskúšať čistiaci prípravok na malej nenápadnej ploche.

Na čistenie skla, nehrdzavejúcej ocele, hliníkových povrchov a podobných materiálov sa odporúča použiť špeciálne čistiace prípravky určené na tento povrch.

Na plochu znečistenú baktériami použite prípravky s antibakteriálnym účinkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  3. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  4. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  5. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 054
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 231
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 670
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 627
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 378
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 015
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 487
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 441
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 425
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 32m
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 1 h

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Boris Balko: Film, ktorý otca rozplakal
  2. Kristína Rusnáková: Mŕtvi pacienti
  3. Komenského inštitút: COVID 19 prináša aj pozitíva, niektoré inovácie vo vzdelávaní by sme mali zachovať
  4. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Na konci dňa je ľuďom jedno, či pracuješ v sex-biznise alebo využívaš jeho služby
  5. Michael Achberger: Kde sa berie tuk v nohách? Pozrite cviky ako proti tomu bojovať
  6. Viera Valentová: Moje tehotenstvo, oukej pôrod a materstvo
  7. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: O generačných rozdieloch medzi kolegami
  8. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  1. Stanislav Martinčko: Bude Róbert Fico aj Borisovi Kollárovi ďakovať za dobre odvedenú prácu? 3 171
  2. Peter Chudý: Ako sa zbaviť redaktorky Denníka N, Moniky Tódovej? Alebo hrozí jej zákaz činnosti výkonu povolania? 3 155
  3. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal 2 827
  4. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 2 719
  5. Ingrid Škropeková: Manažér, riaditeľ, upratovačka, chlap či žena. Na ARO je jedno, kým ste. Keď vám povedia, otočte sa mi ritkou, tak sa tou ritkou otočíte. 2 556
  6. Marta Karchňáková: ZSE posiela počas pandémie ľudí na poštu 2 275
  7. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 2 260
  8. Helmut Posch: Zaniknutý priemyselný poklad Hnúšte 2 251
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu