SME
Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Ľudí s potravinovou intoleranciou pribúda. Ako sa stravovať?

Alergií a potravinových intolerancií pribúda ako húb po daždi. Aké sú možnosti stravovania sa s takýmito problémami?

(Zdroj: Fotolia.com)

Rýchle životné tempo skracuje čas na prípravu jedla, a tak sa väčšina z nás spolieha na reštaurácie a jedálne.

Na druhej strane však pribúda ľudí s rôznymi potravinovými alergiami a intoleranciami, ktoré si vyžadujú prispôsobenie stravy.

Reakcia organizmu na alergén alebo zložku stravy je totiž neprehliadnuteľná. U niekoho ide o opuch, sťažené dýchanie, kožný prejav, tráviace problémy, ale aj horúčku, gynekologické problémy či dokonca neurologické.

Prispôsobenie stravy je pre ľudí s potravinovou alergiou a intoleranciou základnou cestou, ako nad chorobou zvíťaziť.

Dôležitá je správna diagnostika a potom selekcia konkrétnych potravín, ktoré spôsobujú problémy.

Jednoduchšie i zložité

Medzi najčastejšie potravinové alergény patria arašidy, morské živočíchy, ryby, mlieko, orechy, zeler, vajcia a ďalšie.

V podstate je to jednoduché, ak máte problém diagnostikovaný, viete, na čo ste alergickí, pozriete si v jedálnom lístku, ktoré jedlá danú surovinu neobsahujú a objednávate.

Niektoré potravinové intolerancie sú však náročnejšie. „Laktózová intolerancia je v podstate jednoduchá, stačí vylúčiť zo stravy laktózu, oveľa zložitejšia je napríklad histamínová intolerancia,“ vysvetľuje gastroenterológ Peter Minárik.

Ľudia s histamínovou intoleranciou by sa mali napríklad vyhýbať polotovarom a to je niekedy ťažké zistiť z jedálneho lístka, či je jedlo čerstvé, alebo z polotovaru.

Dôsledky však môžu byť nepríjemné, od dýchacích problémov cez kožné, tráviace, gynekologické až po psychické, nevysvetliteľnú únavu až depresie.

Vo svojej ambulancii sa Peter Minárik často stretáva tiež s neceliakálnou gluténovou sensitivitou, „nie je to intolerancia ale sensitivita, títo ľudia nemajú celiakiu ani alergiu na lepok, no napriek tomu ho neznášajú a spôsobuje im rôzne problémy“.

K téme sa vyjadruje:
Peter Minárik, gastroenterológ, Onlife.sk
peter-minarik_r975.jpg

Môže však existovať väčšie množstvo intolerancií, ktoré v súčasnosti ešte nie je možné diagnostikovať.

Je to individuálne

Pre alergikov a ľudí s potravinovou intoleranciou je ideálnym riešením domáce stravovanie, avšak nie vždy je možné.

Podľa gastroenterológa Petra Minárika závisí možnosť využívať na stravovanie reštaurácie podľa stupňa intolerancie, „je to veľmi individuálne, niektorí ľudia majú iba mierne prejavy, iní majú stredné a celkom výnimočne sa stáva, že ľudia nemajú žiadnu toleranciu a problémy im spôsobujú aj stopy potraviny.

Väčšina ľudí má však len miernu formu“. Pri alergii na potraviny sa nežiaduca reakcia dostaví takmer ihneď.

Pri intolerancii je to podľa Petra Minárika zložitejšie, „problémy sa dostavia neskôr, človek medzitým už skonzumuje aj iné potraviny a je ťažké určiť, čo konkrétne mu spôsobuje ťažkosti.“

Je však veľmi dôležité pri akýchkoľvek problémoch vyhľadať lekára a určiť diagnózu. Odporúča sa tiež sledovať svoj jedálny lístok a reakcie organizmu a vyselektovať konkrétne problematické potraviny.

Legislatíva pomáha, ale...

Našťastie vedieť sa zorientovať v zložitom svete potravín, jedál a ich zloženia nám pomáha legislatíva.

Ako nám uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická, „všetky látky alebo výrobky spôsobujúce alergie alebo neznášanlivosť, ktoré sú uvedené v príslušnom nariadení v prípade, že sa nachádzajú v pokrmoch uvádzaných na jedálnych lístkoch v zariadeniach spoločného stravovania, musia byť uvedené v jedálnych lístkoch.

Pokiaľ sa pri výrobe nebalených potravín používajú látky uvedené v nariadení, poskytnutie informácií o alergénoch/neznášanlivosti je povinné.

Informácie musia byť k dispozícii a ľahko dostupné, aby bol spotrebiteľ informovaný, že príslušná nebalená potravina obsahuje alergény alebo látky spôsobujúce neznášanlivosť“.

Toto nariadenie platí pre všetky formy verejného stravovania, teda nielen pre reštaurácie, ale napríklad aj pre školské jedálne.

Prax je taká, že niektoré reštaurácie poctivo označujú jedlá a alergény v nich, ale nájdu sa aj také, ktoré ku všetkým jedlám napíšu všetky alergény. Veď pre istotu. A potom to má zákazník zložitejšie.

Záleží určite na konkurencii a najmä na prístupe personálu. Niekde si človek nevyberie, ale sú, našťastie, miesta, na ktorých vám personál po porade s kuchárom dokáže pripraviť jedlo podľa vašich požiadaviek, nahradiť problematickú zložku inou alebo ju vynechať.

Podľa Lenky Skalickej však zákon neukladá povinnosť stravovacím zariadeniam poskytovať diétnu stravu, je to vždy na individuálnom rozhodnutí prevádzky, ako chce vychádzať v ústrety svojim zákazníkom.

V reštauráciách, v ktorých sa rozhodnú pripravovať aj jedlá pre alergikov alebo zákazníkov s potravinovou intoleranciou nie je potrebné dodržiavať žiadne špeciálne predpisy, „platia všeobecné hygienické požiadavky, povinnosť mať zavedený HACCP, pričom je osobitne dôležité dbať na zabránenie kríženia výroby, napríklad skladovania bezlepkových a bežných pokrmov, aby nedošlo ku kontaminácii bezlepkových potravín potravinami obsahujúcimi glutén,“ zdôrazňuje Lenka Skalická.

Takže ak máte akúkoľvek alergiu na potraviny alebo intoleranciu v prvom rade je dôležité určiť diagnózu a potom poctivo študovať jedálne lístky, a ak vám niečo nie je jasné, poradiť sa s personálom.

Gastro biznis je postavený na zákazníkovi a jeho chuťových pohárikoch, takže by malo byť v záujme reštaurácií vyjsť v ústrety zákazníkovi.

4 odpovede priamo z kuchyne

michal-pazak_r9347.jpgPýtali sme sa Michala Pažáka, Executive Chef Benčík Culinary Group

Stretávate sa vo vašich reštauráciách často so zákazníkmi, ktorí majú potravinovú alergiu alebo nejakú formu intolerancie a špeciálne požiadavky na prípravu stravy?

Áno, samozrejme, ja sám som alergický na niektoré druhy potravín a preto aj lepšie chápem dôležitosť a starostlivosť o takýchto zákazníkov. Uvedomujeme si nárast zákazníkov s potravinovými intoleranciami a preto sa tomu prispôsobujeme a berieme to ako fakt do úvahy pri tvorbe jedálnych lístkov.

Zohľadňujete najčastejšie potravinové intolerancie aj v jedálnom lístku, ponúkate napríklad bezlepkové jedlá?

Jedálne lístky obsahujú pri všetkých jedlách informáciu o alergénoch. Snažíme sa byť voči klientovi maximálne ústretoví, preto často alternujeme niektoré suroviny v jedlách v spolupráci so šéfkuchárom k spokojnosti zákazníka. V našich reštauráciách ponúkame aj bezlepkové, vegánske alebo vegetariánske jedlá.

Vyžaduje si príprava takéhoto jedla nejaké špeciálne opatrenia?

Nie, príprava takýchto jedál nijako neovplyvňuje ani nekomplikuje prácu a prípravu pokrmov.

Ako riešite požiadavky zákazníkov na jedlá bez alergénov alebo špeciálne jedlá zohľadňujúce nejakú diétu?

Ako som už spomínal, gastro biznis je o kvalitných službách, to znamená, že našou prácou je hľadať alternatívy a vychádzať zákazníkom v ústrety. V prípade, že nás hosť informuje o jeho intoleranciách je na obsluhujúcom personáli v spolupráci so šéfkuchárom nájsť vhodné alternatívy, ktorými zákazníka uspokojíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  2. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  5. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 558
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 311
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 445
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 856
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 136
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 700
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 4 816
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 566
  9. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 4 546
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 922

Hlavné správy zo Sme.sk

Galavečer k novembru ‘89 bol dvakrát drahší ako v kauze Evka

Podujatie v SND vyšlo štát na pol milióna eur.

Galavečer k výročiu Nežnej revolúcie.
Dobré ráno

Dobré ráno: Biskupi kritizujú kňaza Kuffu len opatrne

KBS sa ozvala proti kňazovi, no až keď jeho strana išla do koalície s fašistami.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Spájanie? Rozhodne, čo povie Kiska

Bez dobrej nálady Smer nezničíme.

Peter Tkačenko
Martin Valihora je ambasádorom iniciatívy Národné kultúrne a spoločenské centrum

Neprehliadnite tiež

Akú tému v práci nevyťahovať? Menštruáciu

Tretina mužov si myslí, že hovoriť v práci o menštruácii je neprofesionálne.

Ilustračné foto
Ilustračné foto.

Trinásť dezertov, ktoré hravo pripravíte do pohára

Vybrali sme recepty pre tých, ktorí sa v kuchyni necítia doma, no radi by potešili rodinu vlastnoručne pripravenými dobrotami.

Čokoládová pena s avokádom