Cuketový nákyp
suroviny na 1 bochník alebo viac porcií
- 400 g nastrúhanej cukety
- 3 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky oleja
- 3 vajíčka
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 2 zarovnané ČL jedlej sódy
- citrónová kôra
- mleté čierne korenie
- štipka nastrúhaného čerstvého zázvoru
- ovsené vločky alebo semienka a zrniečka podľa chuti
Do misky s nastrúhanou cuketou pridajte nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. V druhej miske zmiešajte múku so soľou, korením, sódou a práškom do pečiva. V tretej miske zmiešajte vajíčka s olejom. K vajíčkam pridajte cuketu, premiešajte a pridajte podľa chuti zrniečka alebo vločky. Nakoniec primiešajte sypkú zmes a všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo tuhé cesto. Formu alebo zapekaciu misu vysteľte papierom na pečenie a hmotu do nej preložte. Povrch uhlaďte a posypte zvyšnými semenami alebo vločkami. Pečte pri teplote 175 stupňov asi 45 minút. Po vytiahnutí z rúry vyklopte a nechajte vychladnúť.
Tip: Ak soľ vymeníte za cukor alebo med a čierne korenie za mletú škoricu alebo perníkové korenie, môžete upiecť i sladkú obmenu. V tej môžete ovsené vločky a zrniečka vymeniť za nasekané orechy.