Cuketový šalát s orechmi
suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 mladá stredne veľká cuketa
- 3 PL octu
- 3 PL oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1/2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- niekoľko vlašských orechov
- bylinky podľa chuti
Cuketu umyte a zrežte jej koniec a začiatok. Umyte ju, po dĺžke ju prerežte na polovicu a nastrúhajte na strúhadle alebo širokou škrabkou na zemiaky na tenké plátky. Mala by byť mladá, aby ste nemuseli vydlabávať penový stred so semienkami. V miske zmiešajte ocot s cukrom, olejom a prelisovaným alebo nasekaným cesnakom. Do zálievky pridajte cuketu a na povrchu ju posoľte a okoreňte. Asi o 5 - 10 minút pridajte nasekané bylinky a orechy. Šalát premiešajte a odložte do chladničky. Servírujte samostatne alebo ku grilovaným alebo zapekaným pokrmom.
Tip: Ak nemáte radi cesnak, úplne postačí, keď si šalát pripravíte na spôsob klasického sladkokyslého uhorkového šalátu. Hotový šalát môžete dochutiť šľahačkovou alebo kyslou smotanou podľa chuti. Vlašské orechy môžete nahradiť lieskovcami alebo mandľami.