Naučte sa rozpoznávať kvalitu kávy, ktorú pijete

Ako sa vyznať v preplnenom trhu s kávou a vybrať si správne?

(Zdroj: Fotolia.com)

S kávou začíname ráno, sprevádza nás počas dňa, je súčasťou spoločných rodinných chvíľ či stretnutí s priateľmi. Ako si však vybrať dobrú kávu? Prečo je dôležitá jej kvalita?

Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality.

Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.

Potom sa už môžete rozhodovať podľa spôsobu prípravy, vlastnej chute alebo typu kávového nápoja, ktorý si chcete vychutnať.

Ako si vybrať kvalitnú MLETÚ kávu?

Rozlišujeme tri druhy mletia:jemné, stredné a hrubé.

Jemné mletie: ide o mletie určené na profesionálne použitie, teda na prípravu espressa do profesionálnych kávovarov. Jemne mletú kávu nájdete často v malom 250 gramovom balení. Je tiež určená na prípravu v domácich podmienkach na malých domácich pákových kávovaroch, ktoré majú páku podobnú tej v profesionálnych strojoch. Jemne mletá káva sa však veľmi hodí aj na prípravu zalievanej, tzv. tureckej kávy (káva sa v šálke pekne usadí a neplavá, zároveň je aj chutnejšia - čím jemnejšie mletie, tým bohatšia chuť).

Stredné mletie: je v podstate určené na prípravu kávy v tzv. prekvapkávacích kávovaroch, automatických, v malých pákových strojoch a vo french-pressoch (ku kvalitnej káve vám stačí okrem french-press kávovaru ešte ručný mlynček, ktorým si zomeliete úplne čerstvú kávu). Takto zomletá káva sa však dá použiť aj v niektorých mokka kávovaroch.

Hrubé mletie: je určené na prípravu v mokka kávovaroch. Keďže sa takáto káva pripravuje v tlakovom kávovare v pomerne malom sitku pri menšom tlaku, hrubé mletie je dôležité, aby mohla voda plynulo pretiecť kávou, a aby mletá káva zostala v sitku a nedostávala sa do výsledného nápoja. Medzi hrubo mletými kávami nájdeme najčastejšie jemne horké raňajkové kávy typické pre Taliansko.

Ako si vybrať kvalitnú ZRNKOVÚ kávu?

Pri zrnkových kávach máme často na výber medzi početnými talianskými značkami zmesových káv, alebo káv typu 100% Arabica s nižším obsahom kofeínu a odrodovými kávami z celého sveta.

Talianské kávy na espresso: káva na espresso sa skladá často z niekoľkých odrodových káv typu Arabica a malého percenta odrody Robusta. Majstrami na kávové zmesi sú, ako inak, Taliani. „Káva podľa nich nemá byť jednotvárna, ale má pripomínať komplexné, vyvážené a plné jedlo na tanieri alebo dobre naaranžovanú kyticu kvetov. Preto musí taliansky pražiar vedieť kávu nielen správne upražiť, ale aj namiešať rozličné kávové odrody do výslednej harmonickej chute,“ vysvetľuje Lenka Marázová zo špecializovaných predajní s kávou CAFEPOINT. Aj medzi zmesovými kávami ale nájdeme rozdiely. Môžeme povedať, že existujú tri základne línie zmesových káv:

  • zmes 100% Arabík - často ide o najdrahšie kávy v ponuke, sú ľahké s nízkym obsahom kofeínu
  • exkluzívne kávy s veľmi malým podielom kvalitnej Robusty - tieto kávy sú veľmi jemné, ale majú zároveň aj výraznejšiu chuť s jemne krémovým telom
  • tradičné talianske „zlaté zmesi“ s podielom Arabiky približne 70% - sú to typické kávy určené na espresso, cappuccino alebo caffé latte

Odrodové gurmánske kávysú aj u nás stále viac populárne. Ide často o malé 250-gramové balenia pražených zrnkových káv z konkrétnych krajín kávového sveta. „Ľudia ich majú radi predovšetkým kvôli jedinečnej a neopakovateľnej chuti, ktorú každá z nich má, ale aj pre ich exotickosť a vôňu dobrodružstva a objavovania. Odporúčam si ju čerstvo namlieť priamo pre prípravou nápoja.“ dodáva Lenka Marázová. Každá, aj na tej istej plantáži vypestovaná káva, sa môže totiž rok čo rok mierne chuťovo líšiť, keďže sa klimatické podmienky, spôsob pestovania a čas zberu môžu meniť. Pestovatelia a pražiari potom často uvádzajú kávu z aktuálnej úrody s jej chuťovými zvláštnosťami podobne ako vinári ročníkové vína.

Niekoľko základných rád pred kúpou kávy:

  • Kupujte si kávu, ktorá je hermeticky zabalená. Kvalitnejšia zrnková káva má mať v obale tzv. „jednocestný ventil“, ktorým sa prebytočný vzduch a plyny z procesu praženia dostávajú von, ale nie dnu. Káva je tak uskladnená v ochrannej atmosfére a dlhšie vydrží čerstvá.
  • Nebojte sa experimentovať a skúšať nové chute. Často chvíľku potrvá, kým si nájdete tu svoju obľúbenú kávu. A možno vám bude v zimnom období najlepšie chutiť horká a sladká a v lete naopak ľahká, acídna (kyslejšia) káva.
  • Poraďte sa v špecializovaných predajniach s kávou. „Okrem toho, že tam nájdete veľký výber káv, špeciálne zaškolený personál vám okrem výberu kvalitnej kávy poradí aj s jej prípravou a tiež čistením a servisom vášho kávovaru, upozorňuje Lenka Marázová.
  • Ak si kupujete mletú kávu, opýtajte sa vždy na hrúbku mletia, respektíve na to, pre aký typ prípravy je káva určená – každý spôsob prípravy kávy si totiž vyžaduje konkrétnu hrúbku mletia.
  • Kúpenú a otvorenú kávu uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe na suchom, chladnom a tmavom mieste.
  • Ak uprednostňujete kávu s nižším obsahom kofeínu, siahnite po takej, ktorá ma označenie 100% Arabica.
  • Nezabúdajte na pravidelný servis a čistenie kávovaru. Získate tým oveľa chutnejšiu kávu a významne predlžíte životnosť vášho prístroja.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  7. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  8. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Posledná šanca na Nobelovu cenu
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  5. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  6. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  7. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  8. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  10. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 11 605
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 602
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 909
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 654
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 375
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 182
  7. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 069
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 2 991
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 921
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 1 992

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Matovič nepreberá výzvy od Danka na platenie pokuty, môže skončiť v exekúcii

Pre obnovenú živnosť môže prísť šéf OĽaNO nielen o poslanecký mandát, ale aj o časť majetku.

SVET

Odpoveď Ficovi: Nie ste v tom sami, Nemci podrazili aj Čechov

Dúfame, že UEFA konečne prijme nové pravidlá.

Neprehliadnite tiež

Príbeh ženy, ktorá porodila doma: Nešla som cez mŕtvoly, počúvala som svoje telo

Matka opisuje detailný priebeh domáceho pôrodu svojej dcéry.

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.