SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Grilovačka je viac ako len opekanie klobások

Radi grilujete? A viete, že si v grile môžete pripraviť i jedlá o ktorých sa vám ani nesnívalo?

(Zdroj: mg)

Keď sa ulicou začne niesť vôňa grilovačky, nemusí to znamenať, že v niektorom z dvorov sa na rošte v horúčave perlia omastkom klobásky, alebo šťavnaté steaky pištia pri každom popichnutí vidličkou. Vďaka všestrannosti grilov môže byť každé posedenie na terase úplne novým zážitkom – s lákavým jedlom, ktoré dokáže ponúknuť vždy nové chute a vône.

Či už patríte medzi fanúšikov zážitkového grilovania na uhlí, alebo vám učarila pohotová pripravenosť plynových grilov, mali by ste oprášiť svoje rodinné kuchárky. Všetko, čo možno vtesnať do pekáča, na plech či plytkého hrnca dokážete pripraviť aj na grile. S nečakanou intenzitou chute a vôňou, ktorú na kuchynskom sporáku vyčariť nemožno.

Ak ste práve dostali chuť na zbieranie nových skúseností, nechajte sa inšpirovať tými, ktoré sme zažili v tohtoročnej sezóne na terase my. Mnohé z nich sa zaobídu bez zdĺhavých príprav a neraz prichádza atmosféra, ktorá s rutinným grilovaním nemá nič spoločného. Ba mnoho krát prekvapí nečakanými momentmi.

Guláš korenený vôňou dymu

Ako chutí guláš z kotlíka, ktorého pokrievka prikryje nielen bublajúcu dobrotu, ale aj ohnisko samotné? Ak očakávate, že dym nadobro ublíži jemnej chuti mäsa, sladkosti dusenej cibule a razantnej aróme byliniek, opantali vás predsudky ktoré sa rozchádzajú so skutočnosťou. Všetko je úplne inak.

Guláš, ktorý sa varí v ochrannej atmosfére ohniska bez prístupu kyslíka je omnoho farebnejší, sviežejší a jemnejší. Akoby si každá z použitých surovín zachovala omnoho viac svojej chuti a vône. Dym je iba koreninou, ktorú si namiešate na mieru.

Keď sme do rozkúreného grilu Weber Master Touch GBS (299€) vkladali do modulárneho roštu ázijský liatinový wok, vyzeralo to ako príprava na exotiku. Málokto by sa odvážil hádať, že sa púšťame do varenia kotlíkového guláša. Cibuľa sa v hojnej pene masti praží na veľkej ploche bez pripaľovania a pri miešaní niet hrany či rohu, na ktorý by vareška narazila. Pri 180 stupňoch sálavej horúčavy príjemným tempom sklovatie a keď príde na mäso, zatiahne sa takmer okamžite. Hrubé steny liatiny sa nepodchladia a mäso sa v šťave neunára. Bolo by nudné rozpisovať sa o koreninách, podlievaní či krájaní zemiakov. Ba ani miešania nie je toľko ako na priamom ohni. Horúca pahreba gulášu svedčí.

Príjemným zistením je, že pod vekom sa guláš uvarí do mäkka za dve a pol hodiny, pričom ako bonus môže získať jemnú korenistú arómu dymu. Stačí len prihodiť na pahrebu vopred namočenú údiarenskú štiepku a zázrak je na svete. Z takéhoto varenia vyjde osem štedrých porcií a prvá skúsenosť vás nenechá chladnými. Perkelt, paprikáš, segedín či bigos – všetky sú rovnako úžasné. Kotlový gril pri ich varení šetrí čas.

Pizza ako z tehlovej pece

Ak si dokážete poradiť so zamiesením kysnutého cesta, gril vo dvore by mal byť pre vás lákavou výzvou. Dokáže vytvoriť omnoho väčšiu horúčavu ako vaša kuchynská rúra, takže pizza z neho chutí ako zo skutočnej tehlovej pece. V priebehu niekoľkých minút sa štedro prizdobený plát tenkého cesta zmení na dobrotu – chrumkavú a šťavnatú zároveň.

Neexistuje žiadny recept na cesto, ktorý by bol lepší ako ostatné. My sme sa držali osvedčenej rodinnej klasiky. Pol kila múky sme spojili s 375 mililitrami vlažnej vody a pridávali celozrnnú múku dovtedy, kým cesto nemalo správnu konzistenciu. K tomu patrí pre kyprosť vrecúško sušeného droždia, hojná lyžica oleja a hŕstka soli. Keď všetko podkysne, môže sa začať s vyťahovaním, vaľkaním a nakladaním. Z takejto dávky vyjdú štyri pizze štandardnej veľkosti.

Najdôležitejší je olejom potretý papier na pečenie, vďaka ktorému možno s cestom i pizzou pohodlne manipulovať. Ak si pripravíte všetko v kuchyni, na terasu beriete už len hotové dielo.

V grile Hornbach Tenneker TG-3 (449€) sa nám s propán-butánovou fľašou darí v priebehu 10 minút vyšvihnúť pod vekom teplotu nad hranicu 350 °C. V takejto ohromnej horúčave vypíname stredný horák a nechávame bežať iba dva krajné. S okrúhlym plechom na pizzu je potom pečenie už iba radostnou hrou. Kým cesto zatuhne, syr sa rozpustí a na vrch sypeme čerstvú zeleninu a bylinky. Prenikavá vôňa upozorní na to, že pizza je hotová. Má jemnú hnedastú kôrku na rubovej strane, krehučké cesto a šťavnatý náklad dobrôt. Pizza za pizzou potrebuje necelé štyri minútky času na upečenie.

Nad pahrebou sa nám vo Weberi osvedčilo pomalšie tempo s dreveným uhlím, ktoré liatinový tanier rozhorúči na teplotu 200 °C. Stačí len priškrtiť spodnú klapku a teplota už nahor nestúpa. Priamo na liatinu možno klásť papier s pizzou bez obáv zo zhorenia. Pizza potrebuje približne 5 minút času na upečenie pod vekom, cesto je však omnoho šťavnatejšie, hoci s rovnakou hnedastou kôrkou na rube.

Obslúžiť pripravenou čerstvou pizzou početnú spoločnosť nie je náročné. Ak ktosi z hostí pomôže v kuchyni, na terase to už ide ohromným tempom. Nik nečaká týraný hladom a nedočkavosťou, je to expresná obsluha ako v stánku s rýchlym občerstvením.

Šašliky si zaslúžia viac pozornosti

Kedysi sme sa na ne vždy tešili. Drevené špajdle naložené všetkými dobrotami sveta majú v sebe kus kulinárskej mágie. Hoci by ste na ne napichali posledné zvyšky zásob z chladničky alebo špajze, vo finále si nad nimi každý voľká kulinárskou rozkošou. Či je to pestrosťou chutí alebo magickým momentom sťahovania z paličky nik nevie. Isté však je, že mnohí na ne akosi zabudli, čo je pri grilovačke na škodu.

Bambusové paličky predmočené vo vode sú najlepšou voľbou, výber surovín závisí iba na vás. Bravčovina so slaninkou, klobáskou, cibuľou a zemiakmi je fajn, ak vám však lahodí hydina, nedáte dopustiť na polodozreté marhule, alebo ste si obľúbili šunku, syr a ananás, všetko je na vašom rozhodnutí. Tu niet čo pokaziť, výsledok je vždy zaručený.

Rozpálené brikety pod vekom kotlového grilu v sebe nesú náboj jedinečnosti. Mäso sa nikdy na povrchu neopečie do hneda, ale má červenkavý nádych s ružovým prstencom tesne pod povrchom. To sa prejaví v plnej miere aj pri šašlíkoch, ktoré sú mimoriadne voňavé. Piekli sme ich priamo na rošte nad vaničkou s vodou, tie každému vždy chutili najviac. Piekli sme ich aj podliate v pekáči s vodou, čo je výhodné vtedy ak čakáte veľkú spoločnosť. Pred servírovaní hotové porcie len „presušíte“ na rošte a každý je rád čerstvému sústu.

Šašlikom svedčí aj pečenie na plynovom grile, priamo nad horákom s tlmeným výkonom. Treba len ustriehnuť nadbytočný omastok, aby veľmi nepreháral. Ak všetky vyzerajú už k svetu, vytiahnete ich na vrchnú drôtenú poličku, ponecháte slabo bežať iba stredný horák a tam bez straty kvality vydržia takmer dve hodiny. Je príjemné sledovať hostí, ako každému chutí. Po chlebe, akoby pri takejto dobrote nechcel siahať nik.

Ovocný nákyp je kráľom posedenia

Ako by mal vyzerať múčnik, ktorý ladí s grilovaním a dokáže do seba nasať okolitú atmosféru? Ak z terasy natiahnete ruku k zarodenej arónii, čučoriedke, alebo z jablone či hrušky stiahnete práve dozrievajúce plody, nemusíte mať plnú špajzu, aby ste pripravili spontánnu dobrotu, ktorá chytí za srdce nielen deti ale aj dospelých.

Na spodok keramickej misky dáte šťavnaté ovocie a zasypete ho štedrou nádielkou omrviniek z bieleho pečiva, hnedého cukru a masla. Niekedy nálada káže siahnuť aj po mandliach či orechoch, inokedy sa k slovu pýta perníkové korenie či škorica. Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že z toho nič nemôže vzniknúť.

Ak však misku vložíte do plynového grilu vyhriateho na 200 °C, ovocie zo seba vydá všetku šťavu a bublaním prevlhčí sladučkú posýpku. Trvá približne 20 minút, kým môžete všetkých pohostiť. Výhodou takéhoto múčnika je, že si môžete posýpku pripraviť s predstihom do dózy a celý zázrak vykúzlite priamo na terase.

Veľmi atraktívne sú aj jednotlivé zapekacie mištičky, kde sa každá porcia pripraví samostatne. Vyskúšané to máme aj na uhlí v dohárajúcom kotlovom grile, kde sa posledné zvyšky paliva zužitkujú k príprave dobroty.

A ak by ste mali pokušenie spraviť ovocný nákyp sýtejším, zalejte ho pred pečením tučným mliekom alebo smotanou, ktoré mu dodajú úplne nevšednú atmosféru. Neraz lepšiu, ako kopček zmrzliny servírovaný bokom.

Mištičky s prekvapením

Hoci všetky vyzerajú úplne rovnako, v každej z nich sa môže skrývať úplne iné prekvapenie. Čo zakryje v mištičke syrová čiapka a vyšľahané vajíčko, to môže spríjemniť raňajkové chvíle pri grile, či olovrant zapíjaný dúškom výborného čaju. Zapekané mištičky sú momentom, kedy sa do grilu dostanú kombinácie najfádnejších surovín.

Najprv vymažete mištičky maslom a vysypete ich chlebovými omrvinkami, potom dnu sypete všetko čo viete nakrájať alebo nasekať na doske – slaninku, šunku, zeleninu, zvyšky pečeného mäsa a hoci aj cestoviny. Na vrch príde vajíčko rozšľahané s muškátovým orieškom a posýpka zo strúhaného syra.

V grile trvá približne 30 minút, kým sa táto dobrota scelí s nadýchanosťou. V kotlovom grile s dreveným uhlím sa nám osvedčil pod miskami liatinový tanier naplnený vodou, vďaka ktorému celá príprava prebehla v pare. Je to cesta k ohromnej nadýchanosti a jemnosti. Čím jemnejšie suroviny použijete, tým viac para pri príprave boduje.

Na plyne je stratégiou zapnúť iba dva bočné horáky a vyhriať priestor na 180 °C. S teplomerom na veku si teplotu dokáže ustriehnuť každý z nás. Takéto mištičky dostanú chrumkavú kôrku a prenikavejšiu chuť, pri ktorej hrá každá zo surovín sama za seba. Vodný kúpeľ sa však dá použiť aj tu.

Ak máte hlinené misky, neraz možno pripravenú dobrotu vyklopiť aj priamo na servírovací tanierik. Tak vychladne rýchlejšie, hoci pri večernom posedení a s príchodom jesene oceníte teplo, ktoré naakumulované v miskách bráni pokrmu vychladnúť.

Závitky nedajú mnoho práce

Plátky mäsa grilujeme snáď všetci. Od krkovičky očakávame šťavnatosť, pri kuracích rezňoch hľadíme na vyladenosť marinád, pri pliecku hľadáme ten najlepší moment, aby nepreschlo. Kedy ste však naposledy plátok mäsa osviežili nejakou náplňou? Ak ste si spomenuli na zručnosť kuchárov pri príprave mäsových závitkov, mali by ste vedieť že nejde o žiadnu raketovú vedu. Zvládnete to aj vy.

Pre začiatok môžete plátky mäsa potrieť horčicou, uložiť na ne vajíčko, varenú mrkvu, zaváranú uhorku a pridať k tomu ešte kúsok bylinky. Akokoľvek sa vám podarí spichnúť to so špáradlami, na rošte sa závitok zlepí a zatiahne do kompaktného celku. Pri prvej skúsenosti si poviete , že ste to mali vyskúšať už skôr, pri druhej budete mať pocit, že takéto varenie je pre gril priam vyladené.

Pretože kým sa plátok mäsa pečie na povrchu a preberá od roštu horúčavu premietnutú do pruhovanej kresby, vo vnútri sa všetko prehrieva v pare. Nič nevysychá, všetko dostáva presne odmeranú dávku tepla.

Takéto závitky je najlepšie piecť priamo na rošte – či už nad pahrebou z dreveného uhlia, alebo nad plynom. Pri pečení sa naplno využije sálavé teplo, ktoré znásobí chuť a arómu mäsa bez toho, aby ste sa museli obávať surového stredu – vnútro je predsa všetko vopred tepelne upravené. Pri takejto skúške obstoja aj suchšie typy mäsa, príjemne vás prekvapí ako málo surovín miniete. Nakŕmiť početnú spoločnosť takouto dobrotou nevyjde draho a všetci si budú zaručene pochvaľovať.

Mleté mäso má jediné pravidlo

Ak milujete hovädzie hamburgery, mleté jahňacie kebaby na paličkách a bravčové fašírky, pri grile platí jediné pravidlo, ktorého by ste sa mali držať. Nikdy nesiahajte po namletých mäsových prípravkoch vo vaničkách, ale nechajte si zomlieť mäso u mäsiara, alebo sa na túto prácu podujmite v kuchyni.

Iba tak sa vyhnete nepríjemnému sklamaniu z toho, že ohromná masa stekajúceho omastku naplnila váš gril a pripravila vám nečakané sklamanie – náročnejšie umývanie, nečakaný plameň, či výrazný úbytok váhy hotových porcií.

I tu platia všetky skúseností z doterajších kulinárskych zážitkov – či na plyne alebo na uhlí, mleté mäso patrí priamo na rozpálený rošt, zaobídete sa bez panvičiek, pekáčikov či iných pomôcok. Nie je tajomstvom, že mleté mäso a gril idú v harmónii dohromady.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Odpady nad zlato
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  7. Znalec slovenského brandy
  8. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  9. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Odpady nad zlato
  4. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Znalec slovenského brandy
  7. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  8. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  9. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 124
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 104
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 790
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 605
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 199
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 902
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 660
  8. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 2 574
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 424
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico vyzval Pellegriniho, aby sa Smer a Hlas spojili. Dôvody sú na to fakt silné.


Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár.

Koaliční lídri Kollárov odchod neriešili.


14 h

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 22 703
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 16 750
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 838
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 586
  5. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 6 476
  6. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 000
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 056
  8. Pavel Dvořák: Rozvádzajú sa Číňania? Majú milenky? 3 861
Skryť Zatvoriť reklamu