SME
Streda, 8. február, 2023 | Meniny má Zoja

Cupcakes vs. muffiny. Viete čo pečiete?

Aký je rozdiel medzi muffinom a cupcake a ako si ich správne pripraviť?

Do našich končín neprichádzajú len trendy súvisiace s módou či technikou. Aj pečenie sa už dnes delí na tradičné a moderné.

Medzi moderné, no jednoduché recepty patria cupcakes a muffiny. Upiecť si ich doma zvládne takmer každý, základom je len mať náležité ingrediencie a správny recept.

Minitortičky na sto spôsobov

Každý má svoju obľúbenú maškrtu. Niekto má radšej torty, iný suché koláčiky. Práve muffiny a cupcakes sú však tým, čo chutí všetkým.

Môžete si ich spraviť podľa svojej chuti – s krémom či bez neho, s obľúbeným ovocím, čokoládové, karamelové, makové alebo slané so zeleninou či kúskami mäska. Fantázii sa medze nekladú.

Základom sú kvalitné suroviny. Platí to aj pre vajcia, ktoré sa do muffinov a cupcakes oddeľujú a z bielkov sa robí sneh, ktorý musí byť správne tuhý, aby boli malé koláčiky vláčne.

K základným ingredienciám na prípravu týchto minitortičiek patrí múka so sódou bikarbónou, cukor, vajcia a rastlinný tuk.

Najvhodnejšie je zmiešať dva druhy múky a namiesto prášku do pečiva použiť sódu bikarbónu.

Aby získali koláčiky tú správnu arómu, odporúča sa použiť rastlinnú tukovú nátierku s maslovou príchuťou, ktorú využijete na prípravu cesta i krémov, ktoré bude mať vďaka nej jemnú maslovú arómu.

Krémy sú vďaka nej pevné a držia tvar. Je teda naozaj všestranným pomocníkom pri príprave muffinov i cupcakes.

Keď ste si našli ten svoj recept a zadovážili všetky ingrediencie, potom už stačí len kúpiť muffinový plech alebo košíčky a môže sa ísť na to.

Aký je rozdiel medzi muffinom a cupcake?

Podľa najjednoduchšej definície sú cupcakes vlastne muffiny s polevou či krémom navrchu. Pri pečení tak musia vzniknúť hladké tortičky, na ktoré sa potom strieka krém.

Američania radi žartujú, že muffiny sú len škaredé cupcakes. Muffiny musia mať navrchu charakteristickú prasklinu a byť opečené.

Nie je to chyba pri výrobe, ale úmysel. Navyše, zatiaľ čo cupcakes majú byť hladké, muffiny by mali pretiecť formu a vytvoriť navrchu veľkú bublinu z cesta.

Nakoniec by tak mali pripomínať hríbiky. Pre náročnejších priaznivcov presných definícii povieme toľko – muffiny vytvoríte tak, že zmiešate mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a spájate ich úplne nakoniec.

Pri cupcakes zmiešavate ingrediencie postupne. Musí sa vytvoriť ľahké hladké vláčne cesto.

Podľa iných cukrárov sú muffiny zdravým jedlom (slovo muffin si prevzali Angličania z francúzskeho moufflet, čo znamená mäkký v spojitosti s pečivom).

Nebývajú presladené, naopak, mávajú v sebe veľa ovocia, celozrnnú múku či bývajú slané alebo neochutené. Sú vlastne akousi formou pečiva, nie dezertom.

To tiež znamená, že cesto na muffiny je pevnejšie a suchšie ako na cupcakes. Práve slovo cupcake vystihuje definíciu najlepšie.

Znamená v preklade čosi ako miniatúrne torty. Je to ozajstný dezert, bývajú sladké a maslové a vždy s originálnou bodkou navrchu. A to už nebýva jedlo na každý deň, ale maškrta.

02.jpg

Kreatívne a s nápadom

Ak máte plnú hlavu nápadov a radi dávate veciam jedinečný nádych, pri príprave cupcakes si prídete na svoje.

Môžete si ich vyzdobiť podľa vlastnej fantázie – krémom, polevou, čokoládou, trblietkami, marcipánom, akoukoľvek posýpkou či orechmi.

Ďalšou alternatívou je časť cesta vydlabať a vytvoriť vo vnútri krémové prekvapenie, alebo zrezať vrch, naplniť krémom a vrátiť ho späť.

Alebo čo byť kreatívny od „podlahy“ a vytvoriť rôznofarebné cesto? Možností je jednoducho neúrekom. A to je na cupcakes najkrajšie. Každý môže vyzerať i chutiť inak.

Foto: Hera

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  2. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  4. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  8. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  1. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  2. Na bezpečnom internete záleží
  3. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  4. Podporujme imunitu aj vysokočistým beta glukánom
  5. Môjobchod posilňuje svoju pozíciu v Košickom kraji
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 7 946
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 3 775
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 261
  4. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 2 143
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 971
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 656
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 598
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 508
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  5. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 958
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 062
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 948
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 7 709
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 607
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 141
  7. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 2 899
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 504
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
SkryťZatvoriť reklamu