Slivkovo-jogurtový koláč z krehkého cesta
suroviny na 4 - 6 porcií
- 200 g hladkej múky
- 100 g zmäknutého masla
- 2 PL hustého bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 2 žĺtky
- 180 g jogurtu alebo jemného tvarohu
- 150 g kryštálového cukru
- slivky
Múku, maslo a dve lyžice jogurtu zmiešajte a vypracujte cesto. Odložte ho na chvíľku do chladničky. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Cesto natlačte na dno a boky do okrúhleho plechu. Dno popichajte vidličkou a dajte piecť na 10 - 15 minút.
Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom a jogurtom alebo tvarohom. Na predpečený korpus navrstvite plnku a naukladajte očistené rozkrájané slivky. Opäť vložte do rúry, zvýšte teplotu na 170 - 180 stupňov a nechajte 25 - 30 minút dopiecť.
Tip: Ak sa vám zdá plnka riedka, môžete ju zahustiť lyžicou múky alebo kukuričným škrobom. Pred servírovaním môžete koláč ozdobiť práškovým cukrom alebo šľahačkou. Môžete upiecť jeden veľký koláč alebo niekoľko malých koláčikov – tartaletiek.