SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Krehký mrežovník s dusenými slivkami

Nielen krehké cesto mrežovníka, ale i plnka je to čaro, vďaka ktorému nám tak veľmi chutí.

(Zdroj: Fotolia)

Krehký mrežovník s dusenými slivkami
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 1 šálku hladkej múky 00
  • 1 šálku hladkej celozrnej múky
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky na kocky pokrájaného masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 700 g sliviek
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas)
  • 2 - 3 PL červeného vína alebo rumu
  • Podľa chuti (mletá škorica, perníkové korenie...)

V miske zmiešajte suché prísady na cesto, pridajte k nim maslo a ručne zamiešajte na drobivé cesto. Nakoniec pridajte mlieko vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 30 minút. Medzitým umyte a odkôstkujte slivky a dajte ich variť spolu s cukrom a korením. Šťavu, ktorú ovocie pustilo, odoberajte lyžičkou do misky a zmiešajte ju s vínom. V tekutine rozmiešajte škrobový pudingový prášok a za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, ho prilievajte do uvareného ovocia. Nechajte prevrieť a odstavte. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto a preneste ho na plech. Pretŕčajúce boky cesta orežte a odložte si ich bokom. Dno korpusu popichajte vidličkou a navrstvite naň uvarené ovocie. Zo zvyšného cesta môžete urobiť na povrchu mriežku alebo ho rovnomerne nastrúhajte na koláča povrch na strúhadle. Pečte približne 20 - 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na povrch koláča môžete pridať i nasekané orechy alebo lupienky mandlí či navyše i mrveničku z tuku, cukru a múky. Koláč bude ešte chrumkavejší.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  3. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  4. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  5. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Hygge ako životný štýl
  9. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 403
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 254
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 610
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 308
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 882
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 824
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 276
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 150
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 014
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto na covid.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

22 h
Dočasný prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

2 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan