SME
Utorok, 18. február, 2020 | Meniny má Jaromír

Krehký mrežovník s dusenými slivkami

Nielen krehké cesto mrežovníka, ale i plnka je to čaro, vďaka ktorému nám tak veľmi chutí.

(Zdroj: Fotolia)

Krehký mrežovník s dusenými slivkami
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 1 šálku hladkej múky 00
  • 1 šálku hladkej celozrnej múky
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky na kocky pokrájaného masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 700 g sliviek
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas)
  • 2 - 3 PL červeného vína alebo rumu
  • Podľa chuti (mletá škorica, perníkové korenie...)

V miske zmiešajte suché prísady na cesto, pridajte k nim maslo a ručne zamiešajte na drobivé cesto. Nakoniec pridajte mlieko vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 30 minút. Medzitým umyte a odkôstkujte slivky a dajte ich variť spolu s cukrom a korením. Šťavu, ktorú ovocie pustilo, odoberajte lyžičkou do misky a zmiešajte ju s vínom. V tekutine rozmiešajte škrobový pudingový prášok a za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, ho prilievajte do uvareného ovocia. Nechajte prevrieť a odstavte. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto a preneste ho na plech. Pretŕčajúce boky cesta orežte a odložte si ich bokom. Dno korpusu popichajte vidličkou a navrstvite naň uvarené ovocie. Zo zvyšného cesta môžete urobiť na povrchu mriežku alebo ho rovnomerne nastrúhajte na koláča povrch na strúhadle. Pečte približne 20 - 30 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Na povrch koláča môžete pridať i nasekané orechy alebo lupienky mandlí či navyše i mrveničku z tuku, cukru a múky. Koláč bude ešte chrumkavejší.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vy strácate gastráče? S kartou CALLIO BONSY je tomu koniec
  2. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  3. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  4. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  5. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  6. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  7. Darujte od srdca pre rozum
  8. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  9. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  10. Získajte výnos až 15 % ročne
  1. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  2. Heroes: Klienti sú naši hrdinovia
  3. Domácnosti teraz môžu získať dotáciu až 3 400 eur
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny
  6. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  7. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  8. Vaše auto vám už neukradne nikto
  9. Móda roku 2020: Ktoré kúsky ostávajú in?
  10. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 668
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 12 601
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 791
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 310
  5. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 7 427
  6. Darujte od srdca pre rozum 6 660
  7. SME proti extrémizmu na školách 6 279
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 116
  9. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 027
  10. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 930