SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Krehký mrežovník s dusenými slivkami

Nielen krehké cesto mrežovníka, ale i plnka je to čaro, vďaka ktorému nám tak veľmi chutí.

(Zdroj: Fotolia)

Krehký mrežovník s dusenými slivkami
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 1 šálku hladkej múky 00
  • 1 šálku hladkej celozrnej múky
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky na kocky pokrájaného masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 700 g sliviek
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas)
  • 2 - 3 PL červeného vína alebo rumu
  • Podľa chuti (mletá škorica, perníkové korenie...)

V miske zmiešajte suché prísady na cesto, pridajte k nim maslo a ručne zamiešajte na drobivé cesto. Nakoniec pridajte mlieko vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 30 minút. Medzitým umyte a odkôstkujte slivky a dajte ich variť spolu s cukrom a korením. Šťavu, ktorú ovocie pustilo, odoberajte lyžičkou do misky a zmiešajte ju s vínom. V tekutine rozmiešajte škrobový pudingový prášok a za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, ho prilievajte do uvareného ovocia. Nechajte prevrieť a odstavte. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto a preneste ho na plech. Pretŕčajúce boky cesta orežte a odložte si ich bokom. Dno korpusu popichajte vidličkou a navrstvite naň uvarené ovocie. Zo zvyšného cesta môžete urobiť na povrchu mriežku alebo ho rovnomerne nastrúhajte na koláča povrch na strúhadle. Pečte približne 20 - 30 minút.

Tip: Na povrch koláča môžete pridať i nasekané orechy alebo lupienky mandlí či navyše i mrveničku z tuku, cukru a múky. Koláč bude ešte chrumkavejší.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 20 037
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 986
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 439
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 446
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 886
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 690
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 726
  8. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 678
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 952
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 2 555

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Farizeji, antikristi, birmovaní komunisti

Veľkonočná úvaha agnostika.

Ilustračné foto.
Marcel Forgáč hovorí, že je spokojný s vývojom svojej kariéry.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

V prípade previerky Gašparovho viceprezidenta začali trestné stíhanie

Stíhanie vedú vo veci prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti.

Jaroslav Málik.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.