SME

Krehký mrežovník s dusenými slivkami

Nielen krehké cesto mrežovníka, ale i plnka je to čaro, vďaka ktorému nám tak veľmi chutí.

Krehký mrežovník s dusenými slivkami.Krehký mrežovník s dusenými slivkami. (Zdroj: Fotolia)

Krehký mrežovník s dusenými slivkami
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 1 šálku hladkej múky 00
  • 1 šálku hladkej celozrnej múky
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky na kocky pokrájaného masla
  • 1/4 šálky mlieka
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 700 g sliviek
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku (Zlatý klas)
  • 2 - 3 PL červeného vína alebo rumu
  • Podľa chuti (mletá škorica, perníkové korenie...)

V miske zmiešajte suché prísady na cesto, pridajte k nim maslo a ručne zamiešajte na drobivé cesto. Nakoniec pridajte mlieko vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 30 minút. Medzitým umyte a odkôstkujte slivky a dajte ich variť spolu s cukrom a korením. Šťavu, ktorú ovocie pustilo, odoberajte lyžičkou do misky a zmiešajte ju s vínom. V tekutine rozmiešajte škrobový pudingový prášok a za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky, ho prilievajte do uvareného ovocia. Nechajte prevrieť a odstavte. Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto a preneste ho na plech. Pretŕčajúce boky cesta orežte a odložte si ich bokom. Dno korpusu popichajte vidličkou a navrstvite naň uvarené ovocie. Zo zvyšného cesta môžete urobiť na povrchu mriežku alebo ho rovnomerne nastrúhajte na koláča povrch na strúhadle. Pečte približne 20 - 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na povrch koláča môžete pridať i nasekané orechy alebo lupienky mandlí či navyše i mrveničku z tuku, cukru a múky. Koláč bude ešte chrumkavejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 032
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 629
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 879
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 679
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 827
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 247
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 146
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu