Perníkovo-kakaové mafiny so slivkami
suroviny na viac kusov
- 125 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky
- 190 g hnedého cukru
- 200 g tuku na pečenie
- 3 vajíčka
- 1 balenie kakaového alebo čokoládového pudingového prášku
- 200 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 PL kakaa
- 2 ČL perníkového korenia
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 300 - 400 g sliviek
Umyte a rozpoľte slivky. Zmäknutý tuk zmiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nie je zmes nadýchaná. Postupne po jednom prišľahávajte vajíčka. V druhej miske zmiešajte všetky sypké suroviny a po častiach, striedavo s mliekom primiešajte do cesta. Cesto je po vyšľahaní nadýchané ako krém. Rúru predhrejte na 180 stupňov, papierovými košíčkami vysteľte plech na mafiny. Naplňte cestom tak do dvoch tretín a na vrch položte polovicu slivky. Pečte 35 - 40 minút.
Tip: Ak nechcete voňavú „vianočnú“ arómu, namiesto kakaa a perníkového korenia môžete do cesta primiešať celý mak, ktorý výborne ladí k chuti sliviek. Slivky môžete vymeniť za ringloty alebo marhule.