Slivkový džem s orechmi, rumom a korením
suroviny na viac porcií
- 800 - 1000 g vykôstkovaných sliviek (ringlôt, marhulí, mirabeliek...)
- 300 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- želírovací cukor 3:1
- 200 ml ovocného džúsu alebo vody
- 6 PL rumu
- hrsť vlašských orechov
- voňavé korenie (škorica, badián, aníz, kardamóm....)
Odkôstkované ovocie zmiešajte najskôr s cukrom, celým korením podľa chuti a džúsom. Nechajte asi 30 minút postáť. Pridajte vanilínový a želírovací cukor a pomaly priveďte k varu. Za stáleho miešania povarte približne 10 - 15 minút. Odstavte a vmiešajte rum a celé alebo nasekané orechy. Naplňte džem do fliaš, uzatvorte a nechajte pomaly vychladnúť.
Tip: Namiesto džúsu môžete po užiť červené víno. Orechy vyniknú ešte lepšie, ak ich predmočíte a ošúpete dobiela.