Obchodný dom IKEA bol zvedavý na to, ako Slováci trávia svoj čas v kuchyni a ako intenzívne ju využívajú. Spolu s agentúroou Simply5 pripravil prieskum natému Čas strávený varením dnes a kedysi.
Cez týždeň rýchlovky, cez víkend pohoda
Cez víkendy varia Slováci častejšie ako cez týždeň. To súvisí s tým, že majú viac času a tak si môžu varenie a jedenie viac užiť, najlepšie s celou rodinou.
Za posledných päť rokov sa v slovenských kuchyniach varí čoraz častejšie, najmä mladí ľudia považujú varenie, zaváranie, pestovanie a spoločné stolovanie za súčasť moderného životného štýlu.
Až 77% ľudí sa inšpiruje receptami z internetu a často si do kuchyne na pomoc voláme aj tých najmenších.
Varíme radi, ale nie sami
Až 52% slovenských „kuchárov“ má z varenia radosť, ešte radšej však varia s niekým alebo pre niekoho.
Aby sme efektívne využili čas strávený v kuchyni, uvítame pomocnú ruku od ostatných členov domácnosti alebo šikovné kuchynské pomôcky.
Slováci najčastejšie varia so svojimi polovičkami (45%) - sú užitočnými pomocníkmi pri čistení alebo krájaní (68%), alebo sa jednoducho môžu spolu konečne porozprávať (45%).
Aj deti majú počas varenia dôležitú úlohu, väčšinou pomáhajú už pri výbere toho, čo sa bude kuchtiť (63%).
Zoznamovanie so svokrovcami sa deje pri obede
Až 88% Slovákov by rado jedávalo doma častejšie, pretože považujú stretávanie sa za jedným stolom s rodinou alebo priateľmi za spoločenskú aktivitu.
Bariérou však je, že sa nie vždy podarí všetkým členom domácnosti stretnúť doma v rovnaký čas, aby sa spolu najedli (63%).
Až 90% toho, o čom sa za stolom rozprávame sú rodinné záležitosti, rozoberáme aj pracovné a školské záležitosti alebo politiku a šport.
Spoločný obed utužuje vzťahy so svokrovcami - z výskumu vyplýva, že takmer 1/3 Slovákov a Sloveniek predstaví svoju polovičku rodičom počas spoločného víkendového obeda.
Slováci si varia často, no chceli by ešte viac
Až 88% Slovákov by rado jedávalo doma častejšie, pretože považujú stretávanie sa za jedným stolom s rodinou alebo priateľmi za spoločenskú aktivitu.
Bariérou však je, že sa nie vždy podarí všetkým členom domácnosti stretnúť doma v rovnaký čas, aby sa spolu najedli (63%).
Až 90% toho, o čom sa za stolom rozprávame sú rodinné záležitosti, rozoberáme aj pracovné a školské záležitosti alebo politiku a šport.
Spoločný obed utužuje vzťahy so svokrovcami - z výskumu vyplýva, že takmer 1/3 Slovákov a Sloveniek predstaví svoju polovičku rodičom počas spoločného víkendového obeda.
Väčšinou (76%) jedávame za stolom, ale jedlo si zvykneme nosiť aj do obývačky a k pochutnávaniu si pustíme aj televízor (38%).
Televízor si necháva počas spoločného jedenia zapnutý 55% Slovákov. Pri jedení máme na stole položený okrem jedla aj mobil (40%) alebo noviny (35%).
No aj keď máme mobil pri sebe, väčšina Slovákov (65%) sa nechváli jedlom na sociálnych sieťach.
Reštaurácie navštevujeme zväčša počas obeda v pracovných dňoch (28%), naopak, doma najčastejšie jedávame večere počas pracovného týždňa a obedy počas víkendu.
Slováci nemajú problém so zvyškami
Až 75% Slovákov nemá problém zužitkovať a zjesť zvyšky jedla z predošlého dňa. Aj domáci miláčikovia si prídu na svoje, zvyšky jedla dostávajú pravidelne alebo aspoň občas až v 64% slovenských domácností.
Zaujímavé čísla:
Varenie si užíva 61 % mužov a 48 % žien
89 % Slovákov pri varení počúva rádio alebo si spieva
76 % rodín na Slovensku varí spolu s pomocou detí
43 % Slovákov varí doma, pretože sa snažia dodržiavať zdravú životosprávu
90 % slovenských domácností preberá počas jedenia najmä rodinné záležitosti
76 % slovenských rodín jedáva za jedálenským stolom
38 % Slovákov si svoje jedlo vychutnáva doma v obývačke