SME

Muži si vraj varenie užívajú viac ako ženy

Z prieskumu vyplynulo, že Slováci sa z varenia tešia, v kuchyni radi experimentujú a recepty hľadajú na internete.

(Zdroj: IKEA)

Obchodný dom IKEA bol zvedavý na to, ako Slováci trávia svoj čas v kuchyni a ako intenzívne ju využívajú. Spolu s agentúroou Simply5 pripravil prieskum natému Čas strávený varením dnes a kedysi.

Cez týždeň rýchlovky, cez víkend pohoda

Cez víkendy varia Slováci častejšie ako cez týždeň. To súvisí s tým, že majú viac času a tak si môžu varenie a jedenie viac užiť, najlepšie s celou rodinou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za posledných päť rokov sa v slovenských kuchyniach varí čoraz častejšie, najmä mladí ľudia považujú varenie, zaváranie, pestovanie a spoločné stolovanie za súčasť moderného životného štýlu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Až 77% ľudí sa inšpiruje receptami z internetu a často si do kuchyne na pomoc voláme aj tých najmenších.

Varíme radi, ale nie sami

Až 52% slovenských „kuchárov“ má z varenia radosť, ešte radšej však varia s niekým alebo pre niekoho.

Aby sme efektívne využili čas strávený v kuchyni, uvítame pomocnú ruku od ostatných členov domácnosti alebo šikovné kuchynské pomôcky.

Slováci najčastejšie varia so svojimi polovičkami (45%) - sú užitočnými pomocníkmi pri čistení alebo krájaní (68%), alebo sa jednoducho môžu spolu konečne porozprávať (45%).

Aj deti majú počas varenia dôležitú úlohu, väčšinou pomáhajú už pri výbere toho, čo sa bude kuchtiť (63%).

Zoznamovanie so svokrovcami sa deje pri obede

Až 88% Slovákov by rado jedávalo doma častejšie, pretože považujú stretávanie sa za jedným stolom s rodinou alebo priateľmi za spoločenskú aktivitu.

SkryťVypnúť reklamu

Bariérou však je, že sa nie vždy podarí všetkým členom domácnosti stretnúť doma v rovnaký čas, aby sa spolu najedli (63%).

Až 90% toho, o čom sa za stolom rozprávame sú rodinné záležitosti, rozoberáme aj pracovné a školské záležitosti alebo politiku a šport.

Spoločný obed utužuje vzťahy so svokrovcami - z výskumu vyplýva, že takmer 1/3 Slovákov a Sloveniek predstaví svoju polovičku rodičom počas spoločného víkendového obeda.

Slováci si varia často, no chceli by ešte viac

Až 88% Slovákov by rado jedávalo doma častejšie, pretože považujú stretávanie sa za jedným stolom s rodinou alebo priateľmi za spoločenskú aktivitu.

Bariérou však je, že sa nie vždy podarí všetkým členom domácnosti stretnúť doma v rovnaký čas, aby sa spolu najedli (63%).

Až 90% toho, o čom sa za stolom rozprávame sú rodinné záležitosti, rozoberáme aj pracovné a školské záležitosti alebo politiku a šport.

SkryťVypnúť reklamu

Spoločný obed utužuje vzťahy so svokrovcami - z výskumu vyplýva, že takmer 1/3 Slovákov a Sloveniek predstaví svoju polovičku rodičom počas spoločného víkendového obeda.

Väčšinou (76%) jedávame za stolom, ale jedlo si zvykneme nosiť aj do obývačky a k pochutnávaniu si pustíme aj televízor (38%).

Televízor si necháva počas spoločného jedenia zapnutý 55% Slovákov. Pri jedení máme na stole položený okrem jedla aj mobil (40%) alebo noviny (35%).

No aj keď máme mobil pri sebe, väčšina Slovákov (65%) sa nechváli jedlom na sociálnych sieťach.

Reštaurácie navštevujeme zväčša počas obeda v pracovných dňoch (28%), naopak, doma najčastejšie jedávame večere počas pracovného týždňa a obedy počas víkendu.

Slováci nemajú problém so zvyškami

Až 75% Slovákov nemá problém zužitkovať a zjesť zvyšky jedla z predošlého dňa. Aj domáci miláčikovia si prídu na svoje, zvyšky jedla dostávajú pravidelne alebo aspoň občas až v 64% slovenských domácností.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavé čísla:

  • Varenie si užíva 61 % mužov a 48 % žien

  • 89 % Slovákov pri varení počúva rádio alebo si spieva

  • 76 % rodín na Slovensku varí spolu s pomocou detí

  • 43 % Slovákov varí doma, pretože sa snažia dodržiavať zdravú životosprávu

  • 90 % slovenských domácností preberá počas jedenia najmä rodinné záležitosti

  • 76 % slovenských rodín jedáva za jedálenským stolom

  • 38 % Slovákov si svoje jedlo vychutnáva doma v obývačke

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 561
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 5 951
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 251
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 970
  5. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 3 213
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 115
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 225
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 033
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 312
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 419
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 578
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 302
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 8 909
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 078
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 280
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 098
  1. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  2. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  3. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  4. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  5. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  6. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  7. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  8. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
SkryťZatvoriť reklamu