Paella - španielske panvicové rizoto
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 liter kuracieho alebo rybieho vývaru
- 200 ml suchého bieleho vína
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 12 - 16 veľkých kreviet
- 150 g kalamára
- 200 g bielej ryby
- 3 ks kuracích pŕs
- 2 paradajky
- 2 červené papriky
- 100 g mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
- 100 g mrazenej kukurice
- 1/2 ČL šafranu
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka kurkumy
- mletá sladká paprika
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- citrón alebo limeta
- nasekaná petržlenová vňať
Kuracie prsia pokrájajte na kocky. Papriky nakrájajte na tenké pásy a orestujte na olivovom oleji. Pridajte krevety, opekajte a odložte bokom. Paradajky sparte, olúpte, nakrájajte a vhoďte do veľkej panvice s olivovým olejom. Osoľte a pridajte šafran. Vsypte ryžu a chvíľku nechajte opiecť. Zalejte polovicou vývaru a vínom a vložte kuracie mäso, nakrájanú rybu a kalmára. Varte približne 15 minút. Pridajte hrášok, kukuricu, kurkumu, mletú papriku, korenie, krevety s paprikami a zalejte zvyšným vývarom. Povarte niekoľko minút a prikryte. Servírujte s plátkami citróna alebo limety, dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Paella je veľmi variabilná, a tak si podľa chuti zvoľte, či pokrm ešte obohatíte o slávky, nelúpané morské ráčiky, celého homára či klobásu chorizo. Ak nemáte vhodnú veľkú panvicu, dá sa pripraviť i v hrnci, vo veľkom woku vonku na grile, alebo v pomalovarnom hrnci, kde sa nič nepripečie.