Rybacia polievka na zelenine a víne
Suroviny na 4 porcie
- 2 lahôdkové cibuľky alebo pór
- 2 mrkvy
- 1 - 2 zemiaky
- 50 ml paradajkového pretlaku
- 150 ml bieleho suchého vína
- 4 filety rýb podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- oregano
- petržlenová vňať
Cibuľu rozkrájajte aj so zelenou časťou na kolieska, mrkvu a zemiaky na kocky. V hrnci zahrejte olej a opražte na ňom rozkrájaný cesnak. Pridajte zvyšnú zeleninu a krátko opekajte. Zeleninu pri opekaní rovno osoľte a okoreňte. Pridajte rybie filety, nasekanú petržlenovú vňať a oregano. Podlejte vínom a paradajkovým pretlakom. Krátko poduste. Nakoniec dolejte asi 700-800 ml vody a nechajte variť asi 15-20 minút, kým nie je ryba i zelenina mäkká.
Tip: Servírovanie môžete obohatiť o vajíčko varené na tvrdo alebo opekaný chlieb. Je jedno, či siahnete po sladkovodnej alebo morskej rybe, ak sa bojíte rozpadávania, ponechajte i kožu. Ak sa vám zdá, že je ryba už mäkká a zelenina ešte nie, môžete ju vybrať, obrať od kostí, pokrájať na kocky a vrátiť späť do polievky.