Antónia Mačingová: Ponúkam princíp stravovania, nie diétu

Jej knihy o zdravej výžive sú už niekoľko rokov bestsellermi. Ponúka v nich návod na životnú zmenu, ktorou ona sama musela prejsť zo zdravotných dôvodov.

(Zdroj: A. Lodes)

Čo vás priviedlo k zdravej výžive?

Vážne zdravotné problémy, s ktorými si lekári nevedeli poradiť. Bola som vtedy v jedení extrémistka, stále som zháňala návod na to, ako jesť, čo mi chutí, a nepribrať. V tom čase, bolo to asi pred dvadsiatimi rokmi, bola veľmi populárna Lenka Kořínková a jej knihy o „zvířátkach“ a „kytičkách“. V podstate išlo o delenú stravu, ktorá oddeľovala bielkoviny od sacharidov. A keďže som z etických dôvodov nejedla mäso, vybrala som si „kytičky“, čiže sacharidy. U nás v Košiciach sa práve vtedy začali vyrábať fantastické gramahamové rožky. Keď som ich zavoňala, tak sa mi robili pred očami zlaté špirály... Napokon som skončila tak, že som denne zjedla pätnásť tých rožkov – a k tomu nič. Mala som pocit, že si s nimi vystačím, ale len dovtedy, kým mi neskolabovala funkcia tenkého čreva a horný lymfatický systém. Bola som taká opuchnutá, až sa mi trapézy dotýkali ušných lalokov. Vtedy som pochopila, že asi niečo nerobím dobre.

Čo vám povedali lekári?

Skúšali na mne testy na všetky možné alergie, až som si pripadala ako testovací králik. Keď mi jedného dňa pani doktorka povedala, že síce zatiaľ na nič neprišla, ale že môžeme skúsiť ešte ďalší test, pochopila som, že si budem musieť pomôcť sama. Medzi pražskými modelkami bolo vtedy veľmi populárne stravovanie podľa krvných skupín. Kúpila som si knihu do priekopníka tohto systému Petra J. D.´Adama a zdalo sa mi, že jeho teória má úžasnú logiku. Prečo by sme mali jesť všetci rovnako, keď máme rozličnú výbavu tráviacich enzýmov? Zistila som, že som sa ako „nulka“ stravovala úplne zle. Ľudia s mojou krvnou skupinou sú rodení mäsožravci a ja som mäso takmer vôbec nejedla. A tak som postupne začala pridávať do stravy rybacinu a morčacinu. Už zakrátko som na sebe spozorovala úžasné zmeny.

Ako sa to prejavilo na vašom zdravotnom stave?

Keď som prišla po roku na lekársku kontrolu, tak sa ma doktorka opýtala, či som bola na výmene krvi. Moje telo úplne inak pracovalo. Mohla som jesť, koľko som chcela, nemusela som si dávať pozor na množstvo stravy, len na jej skladbu. Držala som sa potravín vhodných pre moju krvnú skupinu a aby som odľahčila trávenie, oddeľovala som bielkoviny od sacharidov. Výsledok bol úžasný. Upravila sa mi hmotnosť, zlepšila sa mi pleť, zrazu som mala viac energie. Odvtedy som nemala žiadny zdravotný problém, ak nepočítam zlomeninu kolena. To bol jediný dôvod, ktorý ma prinútil po dlhom čase ísť k lekárovi.

01.jpg

Nikdy ste nepocítili pokušenie vrátiť sa znovu k rožkovej strave?

Keď viete, že vám niečo škodí, nemá zmysel vracať sa k starým návykom. Ak to urobíte, problémy, ktoré ste v minulosti mali, sa vám určite vrátia. Môj princíp stravovania sa nedá nazvať diétou. Diéta je vždy spojená s nejakým stravovacím obmedzením, ktoré môže byť len dočasné. Podľa mňa by však ozdravenie jedálneho lístka malo byť trvalé, aby prinieslo trvalé výsledky. Preto ma vždy trochu zamrzí, keď mi niekto napíše, že sa držal mojich odporúčaní a potom sa vrátil k „normálnej“ strave. Pod pojmom normálna sa zvyčajne skrývajú zlozvyky, ktoré človeka priviedli k nadváhe a zdravotným problémom.

Snažíte sa takých ľudí prevychovať?

Nikomu nemôžete kázať čo má robiť. Môžete ostatným len povedať svoj názor a byť pre nich príkladom. To je všetko. Kedysi som sa pokúšala ľudí presviedčať o svojej pravde, dnes viem, že je dôležité, aby si každý sám urobil názor. Lebo zmena, ak má byť skutočne prínosom, musí prísť zvnútra. Ak ja sama nepocítim vnútornú potrebu vyhýbať sa potravinám, ktoré mi ubližujú, nikto iný to za mňa nemôže spraviť.

Aké najčastejšie chyby robíme podľa vás v stravovaní?

Väčšinou preberáme stravovacie návyky od našich predkov, pritom však zabúdame na to, že kvalita potravín bola kedysi iná ako dnes. A navyše, ľudia sa v minulosti viac hýbali, mali väčší výdaj energie. U nás v rodine boli napríklad veľmi obľúbené múčne jedlá, hoci moji príbuzní majú krvnú skupinu nula a tá je, ako som už spomínala, viac prispôsobená tráveniu mäsitej stravy. Nečudo, že takmer všetci moji príbuzní trpeli nadváhou. Podľa mňa by mali ľudia počúvať svoje telo, sledovať, ako sa cítia po tom, keď niečo zjedia, a nedržať sa rodinných tradícií. Univerzálny recept pre každého neexistuje. Každý však môže prísť na to, čo mu škodí a čo prospieva. Niekedy radím ľuďom, aby si predstavili jedlo, ktoré by im úžasne chutilo. Väčšinou je to tak, že rodení mäsožravci si predstavia mäso a tí, ktorí sú lepšie vybavení na trávenie rastlinnej stravy, majú chuť na niečo vegetariánske.

02.jpg

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SYG na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SYG na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 101
  2. Vizuálny smog je problém 9 905
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 205
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 196
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 302
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 861
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 538
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 376
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 078
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 843

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

EKONOMIKA

Mala Slávika aj Miss, teraz Forza končí. Aký bol jej príbeh?

Produkčný dom má finančné problémy.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Tajní mali o únose informovať, prezident o ničom nevie

Tajní si údajne splnili povinnosť. Akú?

Neprehliadnite tiež

Najvplyvnejšia žena všetkých čias má na konte dve Nobelovky

BBC zverejnila rebríček významných ženských mien.