Pripravte si letné kávové osvieženie inak

Kofeín potrebujú mnohí aj v lete. V horúčavách však lepšie chutí vychladený. Ako si pripraviť chutnú letnú kávu?

(Zdroj: Dobrakava.eu, Cafepoint)

Až 95 % Slovákov pije kávu. Niektorí vypijú viac šálok denne, iní si ju doprajú ako súčasť svojho relaxačného rituálu.

Ďalší ju pijú len príležitostne. Stále však patrí k najobľúbenejším nápojom na celom svete. Vo vysokých letných teplotách nás však často prechádza chuť na teplé nápoje aj jedlá.

Prinášame vám preto tri chutné alternatívy, ako si pripraviť kávu a vychutnať si ju v tomto horúcom lete.

Kokosovo-vanilkový bozk

Suroviny:01.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Strúhaný kokos
  • Trstinový cukor
  • Vanilkový struk
  • Mletá škorica
  • Ľadové kocky

Postup:

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť. Kávu osladíme 1 čajovou lyžičku trstinového cukru a pridáme zrnká vanilkového struku (cca z 1cm struku).

Do pohára dáme ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Ľadovú kávu posypeme strúhaným kokosom a pomaly nalejeme vyšľahané mlieko.

Ozdobíme škoricou.

Mätovo-čokoládová ľadová káva

Suroviny:02.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Trstinový cukor
  • Kakao
  • Čokoládové ľadové kocky
  • Mätové ľadové kocky

Postup:

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť.

Mätové ľadové kocky si pripravíme vopred, a to tak, že čerstvú mätu najemno nasekáme, zmiešame s cukrom a vodou a nalejeme do formičiek na prípravu ľadu.

Takýmto istým spôsobom si pripravíme aj čokoládové kocky z tekutej čokolády.

Do pohára dáme mätové a čokoládové ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Na ľadovú kávu pomaly nalejeme vyšľahané mlieko a dozdobíme čerstvou mätou a kakaom.

Columbo summer

Suroviny:03.jpg

  • 70 g čerstvo praženej kávy
  • Kocky ľadu zo 600ml vody
  • 1 pomaranč
  • 40 g trstinový cukor
  • Čerstvý zázvor
  • Voda na prípravu filtrovanej kávy

Postup:

Kávu pomelieme na strednú hrúbku, pridáme kávovú lyžičku postrúhaného zázvoru a zalievaním vodou zohriatou na teplotu cca 94°C pripravíme silnú filtrovanú kávu tak, aby sme jej mali 400ml.

Odporúčame kávu filtrovať priamo do nádoby s ľadom. Potom pridáme 40g trstinového cukru, šťavu z jedného pomaranča a môžeme servírovať.

Foto: Cafepoint, Dobrakava.eu

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 18 137
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 231
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 218
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 9 706
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 339
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 924
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 146
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 049
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 644
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 400

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok po vražde: Bojím sa, čo sa deje a čo bude nasledovať

Ako sa zmenilo Slovensko. A zmenilo sa vôbec nejako?

Dobré ráno

Špeciálny podcast: Pred rokom zavraždili Jána a Martinu

Špeciálne vydanie podcastu k roku po vražde.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

V starých koľajach toho zostáva a beží priveľa

Obísť Smer sa stále zdá nemožné.

Neprehliadnite tiež

Neviete zaspať? Pustite si hučanie fénu alebo zvuk maternice

Po bielom šume prichádza ružový aj hnedý.

Stĺpček Osmelené

Hnevám sa. A to je dobré

Ak potláčame hnev, zanechá spúšť nielen v nás.

Michaela Žureková

Príbeh, v ktorom si van Gogh neodrezal ucho, ale kus srdca

Prehľad textov z prílohy Sex a vzťahy. Téma: samota.

Vincent van Gogh: Dr. Paul Gachet, 1890
Ilustračné foto.