SME

Pripravte si letné kávové osvieženie inak

Kofeín potrebujú mnohí aj v lete. V horúčavách však lepšie chutí vychladený. Ako si pripraviť chutnú letnú kávu?

(Zdroj: Dobrakava.eu, Cafepoint)

Až 95 % Slovákov pije kávu. Niektorí vypijú viac šálok denne, iní si ju doprajú ako súčasť svojho relaxačného rituálu.

Ďalší ju pijú len príležitostne. Stále však patrí k najobľúbenejším nápojom na celom svete. Vo vysokých letných teplotách nás však často prechádza chuť na teplé nápoje aj jedlá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prinášame vám preto tri chutné alternatívy, ako si pripraviť kávu a vychutnať si ju v tomto horúcom lete.

Kokosovo-vanilkový bozk

Suroviny:01.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Strúhaný kokos
  • Trstinový cukor
  • Vanilkový struk
  • Mletá škorica
  • Ľadové kocky

Postup:

SkryťVypnúť reklamu

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť. Kávu osladíme 1 čajovou lyžičku trstinového cukru a pridáme zrnká vanilkového struku (cca z 1cm struku).

Do pohára dáme ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Ľadovú kávu posypeme strúhaným kokosom a pomaly nalejeme vyšľahané mlieko.

Ozdobíme škoricou.

Mätovo-čokoládová ľadová káva

Suroviny:02.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Trstinový cukor
  • Kakao
  • Čokoládové ľadové kocky
  • Mätové ľadové kocky

Postup:

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť.

Mätové ľadové kocky si pripravíme vopred, a to tak, že čerstvú mätu najemno nasekáme, zmiešame s cukrom a vodou a nalejeme do formičiek na prípravu ľadu.

SkryťVypnúť reklamu

Takýmto istým spôsobom si pripravíme aj čokoládové kocky z tekutej čokolády.

Do pohára dáme mätové a čokoládové ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Na ľadovú kávu pomaly nalejeme vyšľahané mlieko a dozdobíme čerstvou mätou a kakaom.

Columbo summer

Suroviny:03.jpg

  • 70 g čerstvo praženej kávy
  • Kocky ľadu zo 600ml vody
  • 1 pomaranč
  • 40 g trstinový cukor
  • Čerstvý zázvor
  • Voda na prípravu filtrovanej kávy

Postup:

Kávu pomelieme na strednú hrúbku, pridáme kávovú lyžičku postrúhaného zázvoru a zalievaním vodou zohriatou na teplotu cca 94°C pripravíme silnú filtrovanú kávu tak, aby sme jej mali 400ml.

Odporúčame kávu filtrovať priamo do nádoby s ľadom. Potom pridáme 40g trstinového cukru, šťavu z jedného pomaranča a môžeme servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

Foto: Cafepoint, Dobrakava.eu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 046
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 649
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 921
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 712
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 780
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 161
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 144
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 224
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 938
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 901
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 841
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 590
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu