Pripravte si letné kávové osvieženie inak

Kofeín potrebujú mnohí aj v lete. V horúčavách však lepšie chutí vychladený. Ako si pripraviť chutnú letnú kávu?

(Zdroj: Dobrakava.eu, Cafepoint)

Až 95 % Slovákov pije kávu. Niektorí vypijú viac šálok denne, iní si ju doprajú ako súčasť svojho relaxačného rituálu.

Ďalší ju pijú len príležitostne. Stále však patrí k najobľúbenejším nápojom na celom svete. Vo vysokých letných teplotách nás však často prechádza chuť na teplé nápoje aj jedlá.

Prinášame vám preto tri chutné alternatívy, ako si pripraviť kávu a vychutnať si ju v tomto horúcom lete.

Kokosovo-vanilkový bozk

Suroviny:01.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Strúhaný kokos
  • Trstinový cukor
  • Vanilkový struk
  • Mletá škorica
  • Ľadové kocky

Postup:

Článok pokračuje pod video reklamou

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť. Kávu osladíme 1 čajovou lyžičku trstinového cukru a pridáme zrnká vanilkového struku (cca z 1cm struku).

Do pohára dáme ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Ľadovú kávu posypeme strúhaným kokosom a pomaly nalejeme vyšľahané mlieko.

Ozdobíme škoricou.

Mätovo-čokoládová ľadová káva

Suroviny:02.jpg

  • 100 ml espresso kávy
  • 50 ml mlieka
  • Trstinový cukor
  • Kakao
  • Čokoládové ľadové kocky
  • Mätové ľadové kocky

Postup:

Pripravíme si kávu na spôsob espresso, ktorú necháme vopred vychladiť.

Mätové ľadové kocky si pripravíme vopred, a to tak, že čerstvú mätu najemno nasekáme, zmiešame s cukrom a vodou a nalejeme do formičiek na prípravu ľadu.

Takýmto istým spôsobom si pripravíme aj čokoládové kocky z tekutej čokolády.

Do pohára dáme mätové a čokoládové ľadové kocky, zalejeme studenou kávou.

Mlieko napeníme buď v shakeri alebo ručným šľahačom. Mlieko má byť izbovej teploty, aby nám zostalo v podobe peny na povrchu kávy.

Na ľadovú kávu pomaly nalejeme vyšľahané mlieko a dozdobíme čerstvou mätou a kakaom.

Columbo summer

Suroviny:03.jpg

  • 70 g čerstvo praženej kávy
  • Kocky ľadu zo 600ml vody
  • 1 pomaranč
  • 40 g trstinový cukor
  • Čerstvý zázvor
  • Voda na prípravu filtrovanej kávy

Postup:

Kávu pomelieme na strednú hrúbku, pridáme kávovú lyžičku postrúhaného zázvoru a zalievaním vodou zohriatou na teplotu cca 94°C pripravíme silnú filtrovanú kávu tak, aby sme jej mali 400ml.

Odporúčame kávu filtrovať priamo do nádoby s ľadom. Potom pridáme 40g trstinového cukru, šťavu z jedného pomaranča a môžeme servírovať.

Foto: Cafepoint, Dobrakava.eu

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 932
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 885
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 645
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 052
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 527
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 632
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 393
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 464
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 098
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 634

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.