Džem z čiernych ríbezlí
suroviny na viac porcií
- 2,5 l čiernych ríbezlí
- 2 kg kryštálového cukru
Ríbezle odstopkujte a dobre premyte. Plastovou alebo sklenenou litrovou odmerkou namerajte 2,5 l bobuliek. Nasypte ich do hrnca spolu s cukrom a za stáleho miešania ich priveďte do varu. Keď sa všetok cukor dobre rozpustí, povarte džem ešte aspoň päť minút. Rýchlosť tuhnutia a hustotu si môžete urobiť tanierikovou skúškou. Ak chcete džem ešte hustejší, pokračujte vo varení. Horúci hotový džem naplňte do čistých zaváracích fliaš, uzatvorte a nechajte vychladnúť hore dnom.
Tip: Čierne ríbezle veľmi dobre želírujú, je iba na vás, či chcete ponechať v džeme aj kúsky ovocia, alebo ho rozmixujete, alebo prepasírujete do hladka.